Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwiększenie mocy 1 faza

Recommended Posts

Witam

Obecnie w mieszkaniu mam układ 1 fazowy 4kW zab. przedlicznikowe 20A.

Złożyłem pismo z prośbą o wymianę na 3 fazy jednak spółdzielnie w tej chwili się nie zgodziła ( planują w niedalekiej przyszłości :) )

Chciałbym zwiększyć moc na jednej fazie na więcej. Kabel WLZ od licznika do mieszkania idzie w plastikowych korytkach o przekroju 2x4mm.

O jaką maksymalną moc mogę wnioskować?

Pozdrawiam

AW

Mam 3 fazy w bloku z 2000r, sam nie wiem po co, ale tak jest.

Korytko ma zapewne wymiary 2x4cm, nie mm, ale to ma małe znaczenie, ważne jest, jaki jest przewód, który w nim idzie (no chyba, że można go wymienić, to zmieści się przewód 3x16mm2 - ma średnicę 18mm). Takim przewodem można puścić nawet 20kW.

Mareks77 - zwątpiłeś we własny wpis, wpierw 6 kW, a teraz tylko 5 kW ? Zdecyduj się !

A z tymi 3 fazami w bloku to rzeczywiście kosmos. Ludziom w głowach się poprzewracało z tego dobrobytu, chcą 3 fazy w bloku :eek:

Nie wątpię w swoje wypowiedzi........ sugeruję raczej realną wysokość.

6kW w bloku jest możliwe ze względu na operatora, ale pytający nawet nie określił co to za blok więc jak posiada aluminium to owe 4kW to max.

Odnośnie stanu instalacji wiedzę posiada spółdzielnia i to ona ograniczy pewne sprawy.

Mając pod swoją pieczą budynek ze starą instalacją ograniczają się do wysyłania elektryka raz w roku aby sprawdził czy w kuchni i łazience istnieją gniazda z "bolcem" :) koniecznie zwartym do bieguna neutralnego.

Nie wiadomo nawet gdzie jest licznik i czy wymianie podlega odcinek do klatki schodowej czy do piwnicy idący zapewne betonowym kanałem.

Spółdzielnia nie wtyka nosa jeśli wymieniasz instalację we własnym "M" ale jeśli ingerujesz w części wspólne tak jak w tym przypadku to jeśli już wyrazi zgodę zażyczy sobie kompletu dokumentów z wykonanych pomiarów.

No.. liderzy forum, w tym wypadku Mareks77 ma rację, jak

"WLZ od licznika do mieszkania idzie w plastikowych korytkach o przekroju 2x4mm."

to przecież każdy wie, że

"Instalacja w bloku daje prawdopodobnie możliwość zwiększenia mocy do max 6kW."

@domsat....... zmieniłeś pracę ?

Obecnie z ramienia redakcji Muratora jesteś jakimś recenzentem na forum?

Edytowane przez Mareks77

Jeśli to przewód aluminiowy, to możesz wystąpić o 6kW, a jeśli miedziany to 7,5kW.
Z tymi wartościami to bym był ostrożny, bo lepiej sprawdzić arkusz 5-523 i obciążalność prądową długotrwałą dla Al.

Po drugie, dla zasilania 1-fazowego ZE nigdy nie "przydzieli" mocy 7,5 kW.

W wyjątkowych sytuacjach 7 kW, ale i to za zgodzą właściciela/zarządcy WLZ budynku.

Autorze tematu - otrzymałeś informację od administracji. Oni znają aktualne możliwości zasilania pod kątem zwiększenia mocy. Obecnie jest to niemożliwe. Koniec = czekasz na modernizację instalacji na klatce schodowej.

A odpowiedzi od forumowiczów to festiwal głupoty wynikający z braku wiedzy i wyobraźni.

Autorze tematu - otrzymałeś informację od administracji. Oni znają aktualne możliwości zasilania pod kątem zwiększenia mocy. Obecnie jest to niemożliwe. Koniec = czekasz na modernizację instalacji na klatce schodowej.

A odpowiedzi od forumowiczów to festiwal głupoty wynikający z braku wiedzy i wyobraźni.

Tak otrzymałem odpowiedz ze nie ma zgody na wymianę kabla 2x4mm2 w pionie klatki na kabel pod 3 fazy.

Stąd pytanie o możliwości zwiększenia obecnych 4kW na jednej fazie do maksymalnych dla tego przewodu.

• Like 1

Kabel - akurat tu 2 x 4 mm kw od licznika (pewnie na klatce schodowej) do mieszkania to nie jest wlz. To jest już Twoja instalacja i w razie potrzeby to ten odcinek to można dosyć łatwo wymienić. WLZ to przewody biegnące po klatce zwykle z piwnicy na ostatnią kondygnację i to ich przekrój i materiał głównie limituje moc do poszczególnych mieszkań. Stare wlz mogą nie pozwalać na więcej kW/mieszkanie. Dlatego odpowiedź jest odmowna. Wlz będzie zmodernizowany i wtedy każdy powinien mieć zasilanie 3-faz. z zabezpieczeniem 3 x 25A = ok. 15 kW.