Marco36 27.02.2023 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Twoim zdaniem gdzie jest temp. biwalentana ? I po co liczysz razem z CWU ? PC zagrzała CWU o 10 godzinie, do +44*C (bo taki miałem harmonogram na niedzielę w tamtym czasie), gdy na dworze było coś w okolicy -10*C i nie użyła do grzania CWU grzałki BUH. Gdy wieczorem 18 grudnia temp. zaczęła spadać poniżej -14*C nie było potrzeby grzania CWU. prąd pobrany o 10 godz. na grzanie CWU: grzanie CWU temp. bojlera: potwierdzenie przełączenia zaworu na grzanie CWU, bo spadła temp. CO: ... Wg Twojej tabelki przy A-15W35 PC potrafi sprężarką 5,56kW a pracowała ze średnią mocą 4,75kW, czyli sprężarka miała 0,81kW zapasu więc nie potrzebowała grzałki i nie masz temperatury biwalentnej, jak pisałeś "w okolicy -13,5*C" tylko znacznie niżej. Razem z CWU. Więc to nie brak mocy był przyczyną odpalania grzałek. Nie znasz logiki pracy Daikina. Daikin by w krótszym czasie podnieść temp. wody może odpalić grzałki by wspomóc dogrzewanie wody. I fakt, że odpalił grzałki nie mając 100% obciążenia kompresora nie świadczy o przesunięciu temp biwalentnej. Temp. powietrza opadała wtedy w tempie może -2*C na 1 godzinę w przybliżeniu. Daikin mógł odpalić grzałkę nie z braku mocy, a po to by przyśpieszyć podnoszenie temp. wody zasilającej. Tym bardziej, że szybkiemu opadaniu temp. powietrza, towarzyszyły defrosty, dodatkowo zbijające temp. wody. I dlaczego liczysz z A-15/W35 ? Daikin wg wykresów zagrzał wodę do +42,6*C, więc mamy połowę między W40 i W45 dla A-15, jest to odpowiednio 5,52 kW mocy grzewczej i ok. 2,92 kW poboru prądu wg tabelki - fakt w szczycie. Gdyby osprzęt dla PV Monitor był tańszy w zakupie niż Zamel pod Suplę - to miałbym PV Monitor. Zamela mam bo wyszedł mnie taniej. Dodatkowo na PV monitor był w zbliżonej kwocie licznik 1-fazowy, a Zamela mam 3-fazowego - czyli trzy urządzenia pomiarowe, które dowolnie mogę przepinać. Czujniki mają postać obejmy zapinanej wokół przewodu zasilającego. Jak miernik obcęgowy. Kolejna sprawa, że PV monitor bazuje na zwykłym liczniku impulsowym, Zamel podaje znacznie więcej informacji o płynącym prądzie: - te dodatkowe dane i różnice między fazami pomogły mi poprzestawiać sprzęty do równiejszego obciążenia faz pod PV. Na razie za generowaną moc bierną energetyka obciąża fabryki (i ta jest 3x droższa niż moc czynna), ale nie wiadomo co wymyślą w przyszłości - dla producentów z Fotowoltaiką. Edytowane 1 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 28.02.2023 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Skoro dyskusja zeszła w tym kierunku: Realna moc grzewcza z defrostami i maksymalna - spisane z tabel. Daikina Altherma 6 kW : - pionowa siatka leci z temperatury powietrza -12,5*C, - przecięcie wykresu OZC przecina wykres mocy nominalnej poniżej temp. -12,5*C, - temp. biwalentna wychodzi w okolicy -13*C. Różnica w stosunku do "starego" wykresu to 0,5*C. Gdyby po Kaizen'owemu doliczać zyski, to temp. biwalentna powinna się przesunąć do -15*C albo i -18*C. - grzałki mogą być użyte w innych okolicznościach, jakie zostały fabrycznie zaprogramowane w systemie PC. Gdy zostaną spełnione pewne parametry pracy odgórnie założone przez producenta PC. - dla nowicjuszy, jeśli dotarli aż do tego wpisu - przedstawiona moc na powyższym wykresie wynika z temp. wody dla grzejników do +45*C. Przy grzejnikach wymagających innej temp. wody przy takich samych temperaturach powietrza - zmieni się również zdolność generowanej przez PC mocy grzewczej. - konkretnie Daikin 6 kW wyciągnie 5,02 kW mocy grzewczej, przy powietrzu -20*C i wodzie +45*C. Oraz 5,00 kW mocy przy wodzie +50*C, w przypadku Daikina ta różnica wypada nieduża. Przy PC innych producentów te odchyłki zależne od potrzebnej temp. wody będą najczęściej większe. - kolejna informacja płynąca z wykresu, to taka, że moc minimalna przecina wykres OZC w okolicy +8*C. To temp. +8*C jest graniczną, powyżej której PC może zacząć taktować. A to jak częste będzie takie taktowanie, jest zależne od zładu wody instalacji. Więcej wody wydłuży cykl pracy - redukując taktowanie. A także przyzwolenie na wyższą temperaturę pokojową - również wydłuży cykl grzania (redukując taktowanie). Gdyż utrzymanie wyższej temp. w domu pochłonie więcej energii (obciążając mocniej kompresor). Żeby nie było, nie gloryfikuję Daikina, po prostu go posiadam. Mitsubishi, Toshiba czy LG również dobrze wypadają z mocą grzania. I gdybym miał kupić Daikina bez dotacji - to szukałbym czegoś tańszego lub nadal grzał kotłem (ale dolnego spalania). Aczkolwiek muszę pochwalić Daikina za rozbudowany (w dużo funkcji) i przejrzysty system sterowania. Edytowane 1 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.02.2023 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jak byś mógł z jakiegoś powodu mieć podłogówkę to byś mlaskał całkiem :yes: spożycie by ci całkiej zjechało . ale rozwalać dom to średnio trochę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Twoim zdaniem gdzie jest temp. biwalentana ? I po co liczysz razem z CWU ? Bez CWU byłby jeszcze większy zapas mocy. Punkt biwalentny jest tam, gdzie brakuje mocy sprężarce - a tu masz duży zapas. - Takie liczenie to jest manipulacja z Twojej strony. Na czym dokładnie ta manipulacja miałaby polegać? PC zagrzała CWU o 10 godzinie, do +44*C (bo taki miałem harmonogram na niedzielę w tamtym czasie), gdy na dworze było coś w okolicy -10*C i nie użyła do grzania CWU grzałki BUH. To w końcu masz dokładne dane temperatury zewnętrznej? I kiedy i przy jakiejokazji odpalała grzałkę (czy dogrzewając CWU do wysokiej temperatury, czy w czasie odszraniania, czy w czasie grzania i do jakiej temperatury CO)? prąd pobrany o 10 godz. na grzanie CWU: [ATTACH=CONFIG]463882[/ATTACH] I calutką godzinę grzała tylko CWU? I co grzały w tej godzinie grzałki? To jest właśnie manipulacja - twierdzenie, że są tu informacje, których nie ma. potwierdzenie przełączenia zaworu na grzanie CWU, bo spadła temp. CO: [ATTACH=CONFIG]463884[/ATTACH] Czekaj, żebym dobrze zrozumiał próbę Twojej manipulacji. Twierdzisz, że: 1. w dziesiątej godzinie doby (czyli od 9:00 do 10:00) pracowała wyłącznie sprężarka na drugiej fazie - ale widać że w tej godzinie (jak i w każdej innej) grzałki pracowały. 2. Zakładasz, że dokładnie całą godzinę PC grzała tylko CWU i całe to godzinowe zużycie to grzanie CWU - ale na wykresach dowodzisz, że o 10:41 nastąpiło grzanie CO, bo zaczyna wzrastać temperatura systemu CO. Widać też, że temperatura CO zaczęła spadać po 10. Więc 2/3 zużycia z tej godziny (abstrahując, czy to 9-10 czy 10-11 - mi by bardziej pasowała 10-11 i niewłaściwe informacje z wykresu godzinowego wyświetliłeś). Nie, z tych danych niewiele da się wyciągnąć rzetelnych danych - ale da się udowodnić, że wnioski wysuwasz błędne. Daikin by w krótszym czasie podnieść temp. wody może odpalić grzałki by wspomóc dogrzewanie wody. I fakt, że odpalił grzałki nie mając 100% obciążenia kompresora nie świadczy o przesunięciu temp biwalentnej. Oczywiście, że odpalanie grzałek z innego powodu, niż brak mocy nie wpływa na temperaturę biwalentną. To zapas mocy sprężąrki w temperaturze niższej, niż Twoja temperatura biwalentna dowodzi, że źle ją wyznaczyłeś. Temp. powietrza opadała wtedy w tempie -2*C na 1 godzinę w przybliżeniu. Ale dawkujesz dane. Wrzucisz ten wykres temperatury? I dlaczego wyjeżdżasz z A-15/W35 ? Dałem fory Twojej wersji i zaniżyłem średnią temperaturę dobową zewnętrzną. Temperatura GZ wynika z Twojego wykresu. Też raczej zawyżając, niż zaniżając. Daikin wg wykresów zagrzał wodę do +42,6*C W poście, w którym napisałeś te słowa sam wrzuciłeś wykres: a wcześniej: To czemu przyjmować ponad 40*. Średnie 35 i tak jest zawyżona. Zamel podaje znacznie więcej informacji o płynącym prądzie: [ATTACH=CONFIG]463885[/ATTACH] To czemu nie wrzucisz wykresu mocy z każdej fazy? Wrzuć podobne wykresy, dowodzące, że Kaszpira dowodzą wybitnie przewymiarowanej jednostki, bo u Ciebie w te największe mrozy pobór mocy sprężarki jest bliski maksimum i musiały odpalić się grzałki. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.02.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Dziś mam słoneczny dzień, pierwszy od wielu dni, jestem w domu więc mam okazję organoleptycznie posprawdzać te zyski słoneczne Układ domku jak tutaj plus okno na szczycie wschodnim - http://www.warskop.pl/z7lgl-82m2.html O 8mej rano było -2stC, PC nie pracuje, temperatura w domu zadana, stabilna. Drzwi do pomieszczeń pozamykane. 10.00 - Na zewnątrz +3,2stC . W części południowej i salon/kuch domku wzrost temper od 02,stC do 0,4stC .W części północnej temp stoi w miejscu. 12.00 - Na zewnątrz +5,2stC W cz. płd/sal/kuch temp. ponad zadaną od 0,4stC do 0,6stC. W części płnc bez zmian. 14.00 Na zewnątrz 5,8stC W części salon/kuchnia od 13,40 temp o 0,8stC powyżej zadanej i się nie podnosi (jest 14,30) W pom, gosp od południa spadło o 0,2stC(nieogrzewane podłogówką) w łazience 0,5stC powyżej zadanej, w pokoju 0,7stC pow, zadanej. Od północy temperatury ani drgną. Gdybym otworzył drzwi to pewnie by coś podskoczyło i być może obniżyło temp od strony południowej. Przy takich temperaturach zewnętrznych w pochmurne dni pompa włączyła by się co najwyżej raz, kiedy temperatura spadnie 0,2stC poniżej zadanej tak między 15-16h. Teraz zrobi to pewnie koło 20tej. Czy to są duże zyski, które trzeba brać pod uwagę, dobierając PC? Takich słonecznych dni jak dziś, było w tym miesiącu..7 lekko naciągając, bo ten jest rekordowy. 16.00 Na zewnątrz 5,3stC Od południa niewielkie spadki temp w łazience i p,gosp (okna małe 80x80cm) o 0,1stC w części salon/kuchnia bez zmian jak i w części zachodniej. 19.00 Na zewnątrz 0,7stC O 17,30 przybyła reszta domowników, pootwierali drzwi do pokojów i zepsuli obserwacje:D Temperatura spada najszybciej w części salon/kuchnia,hol czyli tam gdzie było najcieplej. Zostało 0,2stC do zadanej, W pozostałych pomieszczeniach są już takie, jak w pochmurne dni. 10 min przed 21szą pompa włączyła ogrzewanie CO mimo że na sterowniku jest 25,2StC przy zadanej 25. Widocznie pogodówka uznała, że skoro jest -3,2stC to czas popracować. Czasami się zastanawiam, czy nie lepiej by było, by ładowała posadzkę w dzień, kiedy jest cieplej, defrostów by nie było ,autokonsumpcja większa, ale jakoś za eksperymenty się zabrać nie mogę. PS...zaczęła się inwazja kleszczy. Po spacerze z psem, przynieśliśmy dwa ;/ Edytowane 28 Lutego 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 28.02.2023 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) ... Czy to są duże zyski, które trzeba brać pod uwagę, dobierając PC? Takich słonecznych dni jak dziś, było w tym miesiącu..7 lekko naciągając, bo ten jest rekordowy. PS...zaczęła się inwazja kleszczy. Po spacerze z psem, przynieśliśmy dwa ;/ Dokładnie, również o tym piszę, że odczuwalne zyski słoneczne nie mają większego znaczenia na dobór mocy PC. 2 słoneczne dni i 5-7 dni pochmurnych. Wg tabelki jaką wcześniej wstawiłem okno 20-letnie generuje więcej dobowych strat niż ma słonecznych zysków. Lub w najlepszym razie zyski równoważą dobowe straty. Dzień w zimie wynosi 10 godzin, a noc 14 godzin. A w lato jest odwrotnie dzień to 16 godzin, a nocy 8 godzin. Kaizen porównuje wyłącznie swoje współczesne okna. A moje wpisy są adresowane do ludzi myślących o termomodernizacji, budynków kilku-, kilkunasto- lub kilkudziesięcio-letnich. W takich domach zazwyczaj okna mają rozmiar 2m2 do 2,5m2 powierzchni. Jeśli już, to bardzo sporadycznie trafi się dom z większymi przeszkleniami. Kaizen znowu nie ! Tego 18 grudnia CWU była grzana między 10 a 11 godz. przez ok. 40-50 minut. Przełączanie kompresora między CO a CWU też trwa kilka minut - kręci sama pompka obiegowa, zanim PC dołączy pracę kompresora. No ale skąd ma to wiedzieć człowiek grzejący kablami - bez praktyki z PC ? Fazy 1 i 3 są bez znaczenia, bo są na dom, grzałka nie pracowała. Pobór w tym czasie jest standardowy dla poboru sprzętów ADG i RTV. Aplikacja jest tak zrobiona, że nawet gdy jest 0,00 poboru to i tak kawałek kolorowego słupka pokazuje, choćby po to, żeby pokazać że jest to wykres trzyfazowy. Czujnik nr 2 (pokazujący wg oznaczeń aplikacji fazę nr 2) jest podpięty na drucie zasilającym PC. I już o tym pisałem. A podobno to ja nie czytam co TY piszesz. A to TY sam pisałeś w podlinkowanym wcześniej temacie, o tym by porównać zyski z instalacją PV. Widać sam nie pamiętasz co pisałeś. Wykres który cytujesz pokazuje, że przez 40-50 minut grzania CWU (zawór trzydrożny był przełączony z CO na CWU) - spowodowało to spadek temp. wody na zasilaniu CO do +27,10*C - i jaki w tym widzisz problem ? Jedyne czego to dowodzi, to tego że zawór jest szczelny i ciepła woda grzejąca CWU nie przeciekała do CO. Interwał pomiarowy jest co 10 minut, więc też nie można tego czytać co do sekundy. Chociaż tu nie jestem pewien, czy pomiar jest co 10 minut, czy tylko zapis danych na serwer (być może to drugie). Ale oczywiście jest pożywka dla Kaizena - co wietrzy teorie spiskowe. Od jakiegoś czasu się przymierzam i chyba tak to przepnę, że 1 czujnik dam na produkcję PV, a 3-ci czujnik na grzałkę PC. Nadal to nie dowodzi Twoich teorii spiskowych. Grzałka była na kilka - kilkanaście minut odpalana w niedzielę wieczorem i o poranku przed poniedziałkiem. Łącznie przez ten jeden weekend pokazało się 3 godziny pracy grzałki, która nie pracowała stale. No i skoro sam twierdzisz że mam przewymiarowaną PC (z powodu zysków) - to czego się tak uczepiłeś grzałki? Skoro PC jest wg Ciebie bardziej przewymiarowana, to po co ta grzałka? Jak zwykle się czepiasz. Grzałka o 10 godz. nie grzała. A z pracy kompresora jak nawet 0,15 kW poszło mniej na grzanie CWU, a doszło do grzania CO - to jest to bez znaczenia dla dobowego poboru na poziomie 42,5 kWh. Ja temp. biwalentną wyznaczyłem na -13*C / -13,5*C, a gdzie jest Twoim zdaniem? Edytowane 1 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2023 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 ... Interwał pomiarowy jest co 10 minut, więc też nie można tego czytać co do sekundy. Ale oczywiście jest pożywka dla Kaizena - co musi udowodnić swoją jedyną prawdę. Od jakiegoś czasu się przymierzam i chyba tak to przepnę, że 1 czujnik dam na produkcję PV, a 3-ci czujnik na grzałkę PC. Nadal to nie dowodzi Twoich teorii spiskowych. Grzałka była na kilka - kilkanaście minut odpalana w niedzielę wieczorem i o poranku przed poniedziałkiem. Łącznie przez ten jeden weekend pokazało się 3 godziny pracy grzałki, która nie pracowała stale. No i skoro sam twierdzisz że mam przewymiarowaną PC (z powodu zysków) - to czego się tak uczepiłeś grzałki? Skoro PC jest wg Ciebie bardziej przewymiarowana, to po co ta grzałka? Może musi udowodnić swoją rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 28.02.2023 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) My zostajemy w UE !! #StopRussia !! Mógłbyś nie wprowadzać na forum polityki Mam już jej dosyć wszędzie a tego forum raczej napewno ruskie nie czytają więc jest to bezużyteczne i drażniące Co do zostania w uni to jest Twoje zdanie może ktoś inny ma inne więc dlaczego piszesz "my"? Jeden jest za aborcja drugi nie Jeden jest wierzący inny nie Jeden jest za pisem inny za konfederacja Jakby tak wszyscy opisywali swoje preferencje polityczne czy religijne jak by to forum wyglądało Edytowane 28 Lutego 2023 przez Tomasz197710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Tego 18 grudnia CWU była grzana między 10 a 11 godz. przez ok. 40-50 minut. Więc nie posiadając wykresu MOCY nie jesteś w stanie podać nawet zużycia prądu na CWU. No ale skąd ma to wiedzieć człowiek grzejący kablami - bez praktyki z PC ? Pompy ciepła mam od jakichś 14 czy 15 lat. Fazy 1 i 3 są bez znaczenia, bo są na dom, grzałka nie pracowała. Skąd wiesz, że grzałka nie pracowała? Raz podajesz, że dana faza to grzałka, a potem że nie. A to TY sam pisałeś w podlinkowanym wcześniej temacie, o tym by porównać zyski z instalacją PV. Masz na myśli to: "PV w swoich okolicach na pvmonitor i sprawdzić, ile prądu produkuje instalacja nawet w pochmurne zimowe dni. A potem jeszcze zdać sobie sprawę, że kąt nachylenia ma mniej korzystny, niż okna (patrz powyższa tabela) a do tego ma sprawność rzędu kilkunastu procent - zyski słoneczne są kilkakrotnie wyższe." ? Ja temp. biwalentną wyznaczyłem na -13*C / -13,5*C, a gdzie jest Twoim zdaniem? Znacznie niżej, skoro przy -15 miała 810W zapasu. U mnie w części dziennej wczoraj temperatura wyglądała tak: a na zewnatrz tak: Kominek rozpalony dzień wcześniej dawno wystygł (od tego czasu w części dziennej grzeją wyłącznie zyski bytowe i słoneczne). W strefie dziennej w tym roku podłogówka nie była odpalona. Naprawdę zdecydowana większość kWh jest w sezonie grzewczym dostarczana zyskami bytowymi i słonecznymi. A jakiś niedobór jest niemierzalny (patrz powyższy wykres bez żadnego ogrzewania). Nie uwzględnianie tak istotnego składnika jak zyski jest dużym błędem zarówno przy liczeniu opłacalności PC jak i doboru jej mocy. Co dokładniej rozpisałem we wpisie o CW i o doborze PC, do których linki wcześniej wrzucałem. EOT z mojej strony. Edytowane 1 Marca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.03.2023 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Pompy ciepła mam od jakichś 14 czy 15 lat. .... Pompy ciepła PW do ogrzewania, bo o takiej jest tu ta dyskusja nie masz i prawdopodobnie nigdy nie miałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 01.03.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Naprawdę zdecydowana większość kWh jest w sezonie grzewczym dostarczana zyskami bytowymi i słonecznymi. Ludzie to jednak debile. Instalują jakieś podłogówki, pompy ciepła, PV za grubą kasę, przepalają tony węgla i m3 gazu. Nie wiadomo po co, przecież Kaizen wykazał, że ogrzałoby ich grudniowe słońce, opary z zupy oraz zyski cieplne z routera i kota . Jedynie czasem by się musieli dogrzać, ale takie momenty w sezonie grzewczym to zdecydowana mniejszość, więc wystarczyłaby farelka za 200 zł. A jak mimo wszystko by komuś było zimno, to Kaizen przy pomocy dwudziestu tabelek i piętnastu wykresów wyjaśni takiej osobie że jej się tylko wydaje, bo przecież jemu z wyliczeń wychodzi co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Nie wiadomo po co, przecież Kaizen wykazał, że ogrzałoby ich grudniowe słońce Tylko w trybie sprostowania pomówień. Nie grudniowe, a z końca lutego (a to duża różnica - rozpiska miesięczna w linku, który wrzucałem). I nie wszędzie tak mam, a tylko tam, gdzie zyski słoneczne (dużo przeszkleń na trzy strony, w tym spore okno na południe) i bytowe największe (choć na wykresie z bytowych to praktycznie tylko lodówka, bo reszta sprzętów w trybie czuwania grzeje niewiele). Wielokrotnie pisałem, że w strefie dziennej potrzebuję niewiele grzać. Jak mnie 8 dni nie było w lutym w domu to temperatura tu spadła do ok. 18* - bez żadnego ogrzewania i z minimalnymi zyskami bytowymi (i z zimną podłogą). Tam, gdzie zyski mniejsze normalnie grzeję - ale to z 1/3 strat, a nie całość. Gdyby nie zyski, to praktycznie cały rok trzeba byłoby grzać, bo mało jest dób w których średnia temperatura powietrza jest powyżej 20* nawet latem. Źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Ludzie to jednak debile. Instalują jakieś podłogówki, pompy ciepła, PV za grubą kasę, przepalają tony węgla i m3 gazu. Nie wiadomo po co, przecież Kaizen wykazał, że ogrzałoby ich grudniowe słońce, opary z zupy oraz zyski cieplne z routera i kota . Jedynie czasem by się musieli dogrzać, ale takie momenty w sezonie grzewczym to zdecydowana mniejszość, więc wystarczyłaby farelka za 200 zł. A jak mimo wszystko by komuś było zimno, to Kaizen przy pomocy dwudziestu tabelek i piętnastu wykresów wyjaśni takiej osobie że jej się tylko wydaje, bo przecież jemu z wyliczeń wychodzi co innego. Kaizen różne dziwne swoje wizje usiłuje udowodnić. Dyskutant w końcu ląduje w killfile lub Kazien opuszcza temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.03.2023 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Więc nie posiadając wykresu MOCY nie jesteś w stanie podać nawet zużycia prądu na CWU. ... Skąd wiesz, że grzałka nie pracowała? Raz podajesz, że dana faza to grzałka, a potem że nie. ... Nie uwzględnianie tak istotnego składnika jak zyski jest dużym błędem zarówno przy liczeniu opłacalności PC jak i doboru jej mocy. Co dokładniej rozpisałem we wpisie o CW i o doborze PC, do których linki wcześniej wrzucałem. EOT z mojej strony. Wykres poboru prądu o 10 godz. podałem, gdy była o tej porze grzana CWU. Wiem co mam podpięte na 1 i 3 fazie (nie będę rozpisywał całego budynku na forum) i wiem po sprawdzeniu sąsiednich słupków jaki jest pobór na tych fazach, gdy pracuje tam sprzęt AGD i RTV. I pisałem o tym kilkukrotnie, ale sam zaciąłeś się na jednym toku myślenia (jak starta płyta). I pobór na sąsiednich słupkach nie odbiega od standardowego, by szukać tam użycia grzałki. Gdy wzrasta pobór na jednej z faz - to na pewno nie była to grzałka, bo grzałka jest 3-fazowa. Więc generuje równe obciążenie na każdej z trzech faz. Tym samym uruchomienie grzałki pokaże u mnie wzrost jednocześnie na dwu fazach nr 1 i nr 3. Wykres zysków pokojowych jaki podałeś - to 0,3*C. Patrząc w skali temp. pokojowej - to wniosek z tego, że zyski słoneczne podniosły temp. pokojową o 1,5%. Czy 1,5% zysk słoneczny powinien decydować o mocy dobieranej PC ? Z pewnością NIE, gdyż ten zysk był wczoraj (obniży pobór prądu przez PC), a poprzednie 5 dni było pochmurnych, bez zysków podnoszących temp. pokojową. Nieliczenie zysków z okien - w domach starszych - to nie tak Duży błąd. Bo okna zazwyczaj 10-30 letnie z szybą zespoloną o powierzchni 2m2 do 2,5m2 wygenerują tyle zysku, że w najlepszym razie pokryją straty dobowe tego samego okna. Więc uzyskany bilans dobowy wyjdzie bliski zeru. A proporcje w zimie w PL mamy 10 godzin dziennych i 14 godzin nocnych. Przy tym słońca takiego jak wczoraj czy dzisiaj, przypada 1 dzień na kilka dni pochmurnych. Więc te zyski będą istotne gdy chcesz liczyć sezonowe koszty ogrzewania. Ale bez większego znaczenia dla doboru mocy PC. Z resztą skąd wiesz, że kalkulator CW nie uwzględnia zysków? Nie pisałeś algorytmów obliczeniowych pod ten kalkulator. Projektant kalkulatora już wypowiadał się na forum (2 lata temu) i pisał, że trzymał się określonych norm obliczeniowych, pewnie są jakieś właściwe dla okien. Uwzględniające dwukierunkowy bilans energetyczny. Ma w CW podział na cztery kategorie okien. Edytowane 2 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.03.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 .... Z resztą skąd wiesz, że kalkulator CW nie uwzględnia zysków? Nie pisałeś algorytmów obliczeniowych pod ten kalkulator. Projektant kalkulatora już wypowiadał się na forum (2 lata temu) i pisał, że trzymał się określonych norm obliczeniowych, pewnie są jakieś właściwe dla okien. Uwzględniające dwukierunkowy bilans energetyczny. Ma w CW podział na cztery kategorie okien. Bo nie uwzglednia, aby uwzglednic zyski słoneczne konieczne są dane: usytuowanie budynku wzgledem stron swiata (kazde okno z osobna powinno miec okreslony kierunek) kazde okno z osobna powinno miec okreslony wsp. przepuszczalnosci promieniowania słonecznego kazde okno z osobna powinno miec okreslony wsp. zacienienia obliczenia powinny uwzgledniac stopien wykorzystania zysków (bytowych i słonecznych). Poza tym sam autor potwierdza brak uwzgledniania zysków (bytowych i słonecznych). Jak tak dalej pojdzie to CW bedzie wzorcem dla wszystkich innych aplikacji obliczeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.03.2023 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Kaizen edytowałem i nieco złagodziłem, ton wcześniejszych wpisów. Dane jakie zebrałem z 18 grudnia 2022r. Nie jestem pewien jaka była temp. powietrza o 16 godzinie (może -12*C, może -14*C). Na pewno największa fala mrozu przeszła o 19/20/21 godzinie (-17*C do -17,7*C). Po 21 godz. przestawiłem krzywą pogodową z +50*C na +48*C dla mrozu -25*C. O godz. 23:30 mróz zszedł już w okolicę -16*C / -15*C, a rano o 5:30 było -14,5*C / -14,7*C. I te -14*C wolno ustępowało. Może o 12 godzinie dopiero doszło do -10*C. W białej kolumnie są widełki temp. wody, z tym że niższa wartość była osiągana przy defroście nie dłużej jak 10 minut. Początkowe defrosty były robione co 30 minut podczas pogłębiania się mrozu może do -16*C, następnie większość defrostów była robiona co 50-60 minut, więc dobre 70% czasu temp. wody oscylowała bliżej górnej temp. wody - stąd żółta kolumna z wodą. kWh to moc pobrana wg zapisów na Supli. Skupiłem się na tych godzinach, w których widać zwiększony pobór jednocześnie na dwóch fazach. O 5 godzinie mam ustawione w harmonogramie wody podbicie względem krzywej pogodowej o +2*C - stąd kolejny wzrost poboru energii. Tym razem naliczyłem wyraźnie więcej kWh pobranych przez grzałkę, ale przyjmijmy że obecne wartości są najbliższe realnemu poborowi. Pytanie w sumie, czy aby na pewno mam takie ciśnienie czynnika R32 by wyciągnąć moc katalogową wg tabelki? Daikin daje chyba 1,6 kg czynnika, czy to odległość między jednostkami wynosi 2 metry, czy 10 metrów. Do 10 metrów nie wymaga dobijania czynnika. U mnie jest odległość między 9 a 10 metrów, czyli na górnej granicy. Osobiście podejrzewam, że mam zbyt niską ilość czynnika (serwisant przy rocznym przeglądzie twierdził, że ciśnienie czynnika jest OK). Po stronie freonowej w końcowej fazie defrostu słychać bulgotanie pęcherzy gazu przemieszczających się w cieczy (skroplonym gazie). Bulgotanie słychać przez 10-15 sekund przed końcem defrostu. Nagrałem filmy, ale serwis się wykpił i twierdzi, że wszystko jest w normie. Że to praca zaworu czterodrożnego. Edytowane 26 Maja 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2023 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Mój monoblok opędzlował dziś 26kWh, ale musi jechać do 41*C. zadana = cwu.Ile by nie wziął.. wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 02.03.2023 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Ludzie to jednak debile. Instalują jakieś podłogówki, pompy ciepła, PV za grubą kasę, przepalają tony węgla i m3 gazu. Nie wiadomo po co, przecież Kaizen wykazał, że ogrzałoby ich grudniowe słońce, opary z zupy oraz zyski cieplne z routera i kota . Jedynie czasem by się musieli dogrzać, ale takie momenty w sezonie grzewczym to zdecydowana mniejszość, więc wystarczyłaby farelka za 200 zł. A jak mimo wszystko by komuś było zimno, to Kaizen przy pomocy dwudziestu tabelek i piętnastu wykresów wyjaśni takiej osobie że jej się tylko wydaje, bo przecież jemu z wyliczeń wychodzi co innego. Ja grzeję dom 86m klimą , ustawione 20`C, w tygodniu od 7 do 16 nas nigdy nie ma , weekendy jesteśmy w domu. Nie zmieniamy ustawień klimy . Może mamy dziwny dom, może świeci u nas inne słońce , ale nigdy nam się temperatura nie podnosi od "bytowania" w domu.... Nie mamy reku , dom szkieletowy Jedynie koza ( 6kW ) w salonie po 3h palenia robi piekło w salonie na poziomie 25`C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 02.03.2023 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Nie grudniowe, a z końca lutego (a to duża różnica - rozpiska miesięczna w linku, który wrzucałem). Wy tak poważnie o tym uwzględnianiu zysków słonecznych do doboru mocy PC ?!?!? Sam zauważyłeś że zyski z końca lutego są dużo wyższe niż w grudniu, wydaje się że jak każde OZE - miło jak ten zysk jest - ale liczyć na niego w 100% raczej nie można dobierając mniejszą moc głównego źródła ciepła. Była taka sytuacja u naszych zachodnich sąsiadów z ich OZE - panele przysypał śnieg i przestało wiać i zrobiło się mroźno, gdyby nie spięte systemy energetyczne byli by w czarnej ....... poratowali się importem ee z zagranicy. Natomiast straty jeśli występują to występują zawsze. Stąd jak najbardziej do liczenia zapotrzebowania należy uwzględnić straty i można pominąć zyski - w naszym polskim klimacie. Chyba że sąsiad ma dużo za dużą PC i się do niej wpinasz wtedy jak zaczyna brakować zysków słonecznych pobierasz od sąsiada - w takim przypadku można liczyć z potencjalnymi zyskami słonecznymi - jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2023 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Pan K. od zimnych kabli podłogowych pominął w swoich obliczeniach w uzyskach ciepła bytowego ważną kwestię. Człowiek, a także zwierzęta domowe wydzielają pewne ilości gazów cieplarnianych. M.in CO2 i metan. Ten ostatni gromadzony w specjalnych instalacjach mógłby służyć jako paliwo, które po spaleniu poprawiłoby bilans energetyczny budynku. Przy pięcioosobowej rodzinie z nawet jednym zwierzęciem domowym dałoby niebagatelne ilości w skali miesiąca rzędu kilkunastu metrów sześciennych x 11 kWh (tyle energii ma metan wg PGNiG), a to już są wymierne oszczędności Ten Pan K- to specyfik pisze dla pisania Bardzo rzadko czytam te wpisy-- Pomijam i jadę dalej Szkoda czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts