Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom bez styropianu

Recommended Posts

Witam zwolenników i adwersarzy ścian 1 W. Swego czasu jak budowałem dom z Ytonga Energo plus w technologii 1W dostawałem ostrzeżenia o wadach takiej ściany, zimno, wiatr, mostki, dom stoi drugą zimę, od lata 2022 jest zamieszkany. Ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła 8 kW bez grzałek, fotowoltaika 6,4 kW, rachunki z EE 35 zł co dwa m- ce. Ciepło, nie wieje a pompa na co i cwu zużyła na dziś 1778 kW. Ciesze sie że nie dałem sie zwieść adwersarzom, czego wszystkim budującym życzę.
  • Like 1

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam zwolenników i adwersarzy ścian 1 W. Swego czasu jak budowałem dom z Ytonga Energo plus w technologii 1W dostawałem ostrzeżenia o wadach takiej ściany, zimno, wiatr, mostki, dom stoi drugą zimę, od lata 2022 jest zamieszkany. Ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła 8 kW bez grzałek, fotowoltaika 6,4 kW, rachunki z EE 35 zł co dwa m- ce. Ciepło, nie wieje a pompa na co i cwu zużyła na dziś 1778 kW. Ciesze sie że nie dałem sie zwieść adwersarzom, czego wszystkim budującym życzę.

Możesz przypomnieć powierzchnię domu? 1778 kW oznacza 1778 kWh?

Ciesze sie że nie dałem sie zwieść adwersarzom, czego wszystkim budującym życzę.

Zależy, z czym porównywać.

Ytong Energo Plus 48cm daje U=0,19 a 24cm zwykłego BK 500 + 20 cm EPS 0,033 daje U=0,124. Czyli masz grubszą ścianę, gorsze U, komplikacje z tynkiem zewnętrznym. Taniej najprawdopodobniej nie było.

Masz termowizję, że wspominasz o braku mostków?

Nie dając EPS nie mogłeś nim wjechać na ramy stolarki zmniejszając mostki (a to nie tylko złotówki, ale też ryzyko skraplania pary - zwłaszcza przy utrzymywaniu komfortowej wilgotności w mrozy).

Można sobie doszukiwać się zalet - ale to szukanie na siłę.

Kaizen czekałem na Ciebie, kiedyś pisałem z innego konta. Co do domu 112m2 po podłodze 140m2, co do okien to zamiast eps stosuje się węgarki z plyty multipor i wyprawa tynkarska tez multipor x700. Termowizję zrobiłem kamerą za 30 k, mam też świadectwo charakterystyki energetycznej Ep:52 kWh

Nie zgrywałem zdjeć, bardziej patrzyłem czy nie ma jakiś rażących ubytków temperatury i przeduchówi... Kaizen musze Tobie przyznać racje, przestrzegałes przed ogrzewaniem w płycie, w pirownaniu z gora jest mega bezwładne, ale jak juz złapie trzyma 2 -3 dni a na górze z 7 cm wyleką czuc rożnice po dobie. Wiec w razie zaniku pradu dół daje czas na reakcje.

Nie zgrywałem zdjęć, bardziej patrzyłem czy nie ma jakiś rażących ubytków temperatury i przedmuchów... Kaizen musze Tobie przyznać racje, przestrzegałeś przed ogrzewaniem w płycie, w porównaniu z gora jest mega bezwładne, ale jak juz złapie trzyma 2 -3 dni a na górze z 7 cm wylewką czuć różnice po dobie. Wiec w razie zaniku prądu dół daje czas na reakcje.