Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom bez styropianu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Różnica między atmosferą a wnętrzem 23 stopnie, najchłodniejsze miejsca wewnątrz to ramy okien ok 1,5-2 stopnie

Chyba nie robiłeś termowizji w nieogrzewanym domu? Bo jak w ogrzewanym, to nie spodziewałem się, że może taka tragedia wyjść.

Dwie fotki tego samego okna zrobione w tej samej minucie 25 grudnia 2018r 21:22. Niestety, nie mam informacji o temperaturze na zewnątrz - najbliższa stacja pogodowa na Okęciu podaje, że tam było ok. +2,5. U mnie jest trochę chłodniej zazwyczaj - więc można przyjąć, że na zewnątrz było około zera.

attachment.php?attachmentid=434486

attachment.php?attachmentid=434487

1,5* to ja miałem w najcieplejszym miejscu od zewnątrz jak wewnątrz było 22 z hakiem a na zewnątrz tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424240

Kamera sie co chwila kalibrowała bo jest bardzo czuła, gdybym jeszcze umiał ją ustawic, generalnie nic nie wieje, nie dmucha, trzeba wietrzyc bo grawitacja bez rozszczelnien nie pracuje. Jeden minus akustyka nie jest jak przy styro, ale znośnie jak na droge wojewódzką. P C pokazuje zyzycie pradu ok 1,8 MW na 1800 godzin pracy, czyli srednia jest kilowat na godzinę

Kamera sie co chwila kalibrowała bo jest bardzo czuła, gdybym jeszcze umiał ją ustawic, generalnie nic nie wieje, nie dmucha, trzeba wietrzyc bo grawitacja bez rozszczelnien nie pracuje. Jeden minus akustyka nie jest jak przy styro, ale znośnie jak na droge wojewódzką. P C pokazuje zyzycie pradu ok 1,8 MW na 1800 godzin pracy, czyli srednia jest kilowat na godzinę

No, jak bez działającej wentylacji (brak nawiewników w oknach) masz takie zużycie kWh to słabo.

Kamera standardowo tak działa, że ustawia min i maks na taki zakres, jaki ma na ekranie. Dlatego jak chcesz porównywać, różne fotki, to trzeba albo zablokować kalibrację, albo zgrać fotki i potem obrabiać programem od kamery (albo wyświetlać temperatury poszczególnych punktów - dokładne).

Kaizen dom te ma sciany ktore sa paroprzepuszczalne wszystkie farby tynki mają niskie SD tak aby para mogła migrować do przegrody, w domu jest 5 wentylacji jedne sa systemowe z duzą sprawnością inne tradycyjne które odwracają ciag jak jest zbyt szczelnie, wietrze wszystkimi oknami przez 12 godzin przy tej pogodzie, nawiewniki w planach wilgotnosc od 45-54 procent.

Kaizen dom te ma sciany ktore sa paroprzepuszczalne wszystkie farby tynki mają niskie SD tak aby para mogła migrować do przegrody, w domu jest 5 wentylacji jedne sa systemowe z duzą sprawnością inne tradycyjne które odwracają ciag jak jest zbyt szczelnie, wietrze wszystkimi oknami przez 12 godzin przy tej pogodzie, nawiewniki w planach wilgotnosc od 45-54 procent.

Paroprzepuszczalność to wada. W okresie grzewczym więcej pary wodnej ucieknie, niż w domach nie przepuszczających pary. Tylko, że to ściema bez znaczenia. Twoja wilgotność dowodzi dwóch rzeczy - że para nie wydostaje się z domu, i że nie masz działającej wentylacji. Przy działającej wentylacji w sezonie grzewczym notorycznie miałem poniżej 40% wilgotności.(a w największe mrozy nawet przy działających wydajnych nawilżaczach). I nie tylko ja.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132087-Suche-powietrze-w-domu-z-rekuperacj%C4%85

I coraz więcej jest osób wybierających czy nawet, jak ja, wymieniających rekuperatory czy wymienniki na takie, co mają odzysk wilgoci.

A przy działającej wentylacji z odzyskiem wilgoci ostatnio wilgotność w sypialni wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=463896

Możesz zweryfikować działanie wentylacji mierząc CO2.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1

WilgotnośćMobileBME20230228.jpg

Co do pary to jest jeszcze wilgoc pod płyta (szczelna wanna z folii pvc i to jeszcze podnosi wilgotność, i tak jest już lepiej bo w tamtym sezonie było non stop 70 procent, a na początku tego sezonu było 60-65 procent, wiem ze wilgotnosc degraduje u przegrody. Mysle ze nastepna zima to bedzie juz 40 procent. Btw wentylacje z kominkow systemowych wilpe sa podłaczone od ok m-ca wiec widać znaczna poprawę wentylacji,

Co do pary to jest jeszcze wilgoc pod płyta (szczelna wanna z folii pvc i to jeszcze podnosi wilgotność

Jaką płytą? Fundamentową? Wiesz, jaki opór dyfuzyjny ma żelbet?

i tak jest już lepiej bo w tamtym sezonie było non stop 70 procent

U mnie w pierwszym sezonie było grubo poniżej 40% - w drugim już miałem ERV.

wentylacje z kominkow systemowych wilpe sa podłaczone od ok m-ca wiec widać znaczna poprawę wentylacji,

Jak nie masz w oknach czy ścianach nawiewników (wymaganych zresztą prawem przy WG) to skąd ma się wziąć świeże powietrze nawet przy super wydajnych kominach wentylacyjnych?

W murowanych kominach odwraca sie ciag bo systemowe robią podcisnienie gdy jest zbyt szczelnie, beton jest W8, para cisnie bokami miedzy pvc a zelbetem, robiłem odkrywke z boku płyty i jest wilgoć bo kiedys było dużo wody miedzy pvc a płytą, wilgotnosc odczuwalnie spadła po połozeniu podkladu Arbiton Protec 1000 to folia i podklad w 1. Mam zbyt szczelna wannę pod płytą