Ratpaw 27.02.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Nie, nawet nie wiem czego, scian czy okien? Co do ścian to wykonawca wyszpachlował wszystkie szczeliny miedzy pustakami z dwóch stron No i bardzo dobrze, że wyszpachlował szczeliny. Teraz czekać lata i gorących dni, żeby przekonać się, jak wtedy wygląda termika budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Nie zgrywałem zdjeć, bardziej patrzyłem czy nie ma jakiś rażących ubytków temperatury i przeduchówi... A jakie uznałbyś za rażące? Pamiętasz, jakie miałeś różnice, jaka była temperatura na zewnątrz i wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 27.02.2023 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Różnica między atmosferą a wnętrzem 23 stopnie, najchłodniejsze miejsca wewnątrz to ramy okien ok 1,5-2 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 27.02.2023 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Chłodniejsze od temperatury powierzchni ściany, z zewnatrz najbardziej widac drzwi wejsciowe o U 1,0 na przyldze ok 3 stopnie wiatrołap ogrzewany jak reszta pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Różnica między atmosferą a wnętrzem 23 stopnie, najchłodniejsze miejsca wewnątrz to ramy okien ok 1,5-2 stopnie Chyba nie robiłeś termowizji w nieogrzewanym domu? Bo jak w ogrzewanym, to nie spodziewałem się, że może taka tragedia wyjść. Dwie fotki tego samego okna zrobione w tej samej minucie 25 grudnia 2018r 21:22. Niestety, nie mam informacji o temperaturze na zewnątrz - najbliższa stacja pogodowa na Okęciu podaje, że tam było ok. +2,5. U mnie jest trochę chłodniej zazwyczaj - więc można przyjąć, że na zewnątrz było około zera. 1,5* to ja miałem w najcieplejszym miejscu od zewnątrz jak wewnątrz było 22 z hakiem a na zewnątrz tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 27.02.2023 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Kamera sie co chwila kalibrowała bo jest bardzo czuła, gdybym jeszcze umiał ją ustawic, generalnie nic nie wieje, nie dmucha, trzeba wietrzyc bo grawitacja bez rozszczelnien nie pracuje. Jeden minus akustyka nie jest jak przy styro, ale znośnie jak na droge wojewódzką. P C pokazuje zyzycie pradu ok 1,8 MW na 1800 godzin pracy, czyli srednia jest kilowat na godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 27.02.2023 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Pompa pracuje bez histerezy na stałej, pomieszczenia maja jedną temperaturę e lazienkach grzejniki 500 w właczane pod wieczor na 3 godziny dla komfortu, choc i bez tego spokojnie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 28.02.2023 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Kamera sie co chwila kalibrowała bo jest bardzo czuła, gdybym jeszcze umiał ją ustawic, generalnie nic nie wieje, nie dmucha, trzeba wietrzyc bo grawitacja bez rozszczelnien nie pracuje. Ale wiesz, że wietrzenie lub rozszczelnienie okien to tylko substytuty prawidłowej wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2023 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Kamera sie co chwila kalibrowała bo jest bardzo czuła, gdybym jeszcze umiał ją ustawic, generalnie nic nie wieje, nie dmucha, trzeba wietrzyc bo grawitacja bez rozszczelnien nie pracuje. Jeden minus akustyka nie jest jak przy styro, ale znośnie jak na droge wojewódzką. P C pokazuje zyzycie pradu ok 1,8 MW na 1800 godzin pracy, czyli srednia jest kilowat na godzinę No, jak bez działającej wentylacji (brak nawiewników w oknach) masz takie zużycie kWh to słabo. Kamera standardowo tak działa, że ustawia min i maks na taki zakres, jaki ma na ekranie. Dlatego jak chcesz porównywać, różne fotki, to trzeba albo zablokować kalibrację, albo zgrać fotki i potem obrabiać programem od kamery (albo wyświetlać temperatury poszczególnych punktów - dokładne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Kaizen dom te ma sciany ktore sa paroprzepuszczalne wszystkie farby tynki mają niskie SD tak aby para mogła migrować do przegrody, w domu jest 5 wentylacji jedne sa systemowe z duzą sprawnością inne tradycyjne które odwracają ciag jak jest zbyt szczelnie, wietrze wszystkimi oknami przez 12 godzin przy tej pogodzie, nawiewniki w planach wilgotnosc od 45-54 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Tak zeby uciąć wszelkie spekulacje, nie uważam ze ten dom jest super energooszczedny, ani nad wyraz nowoczesny, ma kilka zalet a jedną z nich jest samowystarczalność energetyczna, co zrobi pv zje pc i reszta agd. Ps nie wietrzę 12h tylko rozszczelnione okna są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.02.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jak otynkowałeś ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Zaprawa ciepłochronna multipor x700 ytong, siatka, tynk silikonowy Caparol, nie łatwo było o ekipę ale ekspert z Ytonga troche wspomogł ekipe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.02.2023 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 To też jest pewna wada tego rozwiązania. Sąsiad budował z porothermu 1W i nie mógł znaleźć nikogo, kto by mu to wytynkował. W końcu zdecydował się na położenie 5 cm styropianu i normalnego już dziś tynku na warstwie kleju i siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Generalnie to opor firm, normalnie to sie naklada jak klej na styro i siatke wtapia tyle ze troche grubiej bo warstwa ma ok 5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2023 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Kaizen dom te ma sciany ktore sa paroprzepuszczalne wszystkie farby tynki mają niskie SD tak aby para mogła migrować do przegrody, w domu jest 5 wentylacji jedne sa systemowe z duzą sprawnością inne tradycyjne które odwracają ciag jak jest zbyt szczelnie, wietrze wszystkimi oknami przez 12 godzin przy tej pogodzie, nawiewniki w planach wilgotnosc od 45-54 procent. Paroprzepuszczalność to wada. W okresie grzewczym więcej pary wodnej ucieknie, niż w domach nie przepuszczających pary. Tylko, że to ściema bez znaczenia. Twoja wilgotność dowodzi dwóch rzeczy - że para nie wydostaje się z domu, i że nie masz działającej wentylacji. Przy działającej wentylacji w sezonie grzewczym notorycznie miałem poniżej 40% wilgotności.(a w największe mrozy nawet przy działających wydajnych nawilżaczach). I nie tylko ja. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132087-Suche-powietrze-w-domu-z-rekuperacj%C4%85 I coraz więcej jest osób wybierających czy nawet, jak ja, wymieniających rekuperatory czy wymienniki na takie, co mają odzysk wilgoci. A przy działającej wentylacji z odzyskiem wilgoci ostatnio wilgotność w sypialni wygląda tak: Możesz zweryfikować działanie wentylacji mierząc CO2. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Co do pary to jest jeszcze wilgoc pod płyta (szczelna wanna z folii pvc i to jeszcze podnosi wilgotność, i tak jest już lepiej bo w tamtym sezonie było non stop 70 procent, a na początku tego sezonu było 60-65 procent, wiem ze wilgotnosc degraduje u przegrody. Mysle ze nastepna zima to bedzie juz 40 procent. Btw wentylacje z kominkow systemowych wilpe sa podłaczone od ok m-ca wiec widać znaczna poprawę wentylacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2023 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Co do pary to jest jeszcze wilgoc pod płyta (szczelna wanna z folii pvc i to jeszcze podnosi wilgotność Jaką płytą? Fundamentową? Wiesz, jaki opór dyfuzyjny ma żelbet? i tak jest już lepiej bo w tamtym sezonie było non stop 70 procent U mnie w pierwszym sezonie było grubo poniżej 40% - w drugim już miałem ERV. wentylacje z kominkow systemowych wilpe sa podłaczone od ok m-ca wiec widać znaczna poprawę wentylacji, Jak nie masz w oknach czy ścianach nawiewników (wymaganych zresztą prawem przy WG) to skąd ma się wziąć świeże powietrze nawet przy super wydajnych kominach wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 W murowanych kominach odwraca sie ciag bo systemowe robią podcisnienie gdy jest zbyt szczelnie, beton jest W8, para cisnie bokami miedzy pvc a zelbetem, robiłem odkrywke z boku płyty i jest wilgoć bo kiedys było dużo wody miedzy pvc a płytą, wilgotnosc odczuwalnie spadła po połozeniu podkladu Arbiton Protec 1000 to folia i podklad w 1. Mam zbyt szczelna wannę pod płytą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bez styropianu 28.02.2023 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jak pisałem wyżej nawiewy w planach, z uwagi na 7 letnia gwarancje na okna, musi to zrobic firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts