pkal 03.03.2023 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Szanowni Państwo,Chciałbym zmniejszyć koszty ogrzewania domu i mam pytanie: od czego powinienem zacząć? Czy warto wydawać pieniądze na audyt energetyczny? Jakie zmiany mogą dać najlepsze efekty? Dom jest segmentem w szeregowcu, ok. 140m2 powierzchni użytkowej + ok. 24m2 piwnicy zaadaptowanej na mieszkanie. Wybudowany w latach 90. Ogrzewanie miejskie. Koszty ogrzewania, razem z podgrzewaniem CWU, dochodzą do 2000 zł miesięcznie w sezonie grzewczym (ok. 10GJ + 2GJ na straty w przesyle). Nie wiem, czy to dużo, jak na taki dom, ale wydaje mi się, że tak. Jest też kominek, ale otwarty i bez żadnego rozprowadzenia ciepła. Ściany są z jakiegoś rodzaju gazobetonu, ocieplone styropianem. Mieszkamy w nim od roku w siedem osób. Nie jestem jeszcze przekonany do wielkiego remontu. Myślałem o wymianie okien - są plastikowe, dwuszybowe, raczej tak stare jak dom. Chcemy też założyć rolety zewnętrzne. Nie wiem, jak ze ścianami - czy warto założyć lepszą izolację? Chcę też założyć "inteligentne" głowice termostatyczne na kaloryfery, sterowane radiowo. Czy na tym też można coś realnie zaoszczędzić? Na dachu mam fotowoltaikę, ale tylko 3,5kW. Raczej wystarczy co najwyżej na bieżące zużycie. Prąd do ewentualnej pompy ciepła musiałbym więc kupować. Z góry dziękuję za poradyPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.03.2023 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Zacząć od audytu, koniecznie z termowizją (ostatni moment na to!). Sprawdzić zawilgocenie ścian w piwnicy, zwłaszcza w strefie przypodłogowej. Na głowicach sterowalnych możesz zaoszczędzić nawet 50%, ale mocno zależy od sposobu użytkowania domu. Okna może warto wymienić a może nie. Możesz na tym oszczędzić ok. 10%. Dodatkowy styropian - a ile jest teraz? Możesz oszczędzić np 30%, a moze mniej. Ogrzewanie CO - jakie masz opcje oprócz ogrzewania miejskiego? Otwarty kominek - zabudować wkładem, jeśli będziecie korzystać. Jeśli nie, to zlikwidować, bo tamtędy ucieka pewnie większość ciepła. Wykonać też OZC i skonsultować wyniki. Procenty powyżej dotyczą potencjalnych oszczędności pod warunkiem, że pozostałe słabe punkty zostana wyeliminowane. Dlatego najlepiej termomodernizację przeprowadzić równolegle w wielu miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkal 18.04.2023 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Dziękuję bardzo za porady. Audytu póki co nie zrobiłem, ale zdążyłem zrobić badanie termowizyjne (chyba ostatniego zimnego dnia marca). Okna wyglądają na dobrze zamontowane i nienajgorsze, za wyjątkiem drzwi tarasowych - te są nieszczelne. Niektóre też są chyba jakieś zwichrowane, bo górna krawędź wypuszcza za dużo ciepła. Widać też, że ciepło ulatuje przez słabo zaizolowane niektóre ściany zewnętrzne, mostkiem cieplnym jest też balkon. Z zewnątrz widać też, że grzeją drzwi zewnętrzne (mimo, że jest wiatrołap) oraz stalowe drzwiczki schowka pod kuchnią. Tu widzę pole do dość łatwej poprawy. Styropianu jest najwyraźniej ok. 10 cm. Co do ogrzewania, to zamiast miejskiego, teoretycznie mógłbym przerzucić się na gazowe. Rura z gazem jest w domu, ale nie jest podłączony. Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.04.2023 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Z tych pewnych to wymień drzwi zewnętrzne oraz metalowe do schowka.Na początek też wykonaj przegląd i regulację wszystkich okien.Usługa drzwi i okien może być powiązana z jednym wykonawcą który powinien się w miarę rzetelnie wypowiedzieć co o nich myśli.Drugą pewną rzeczą jest termomodernizacja poprzez dodanie kolejnych 10cm styropianu.Ta czynność jest uzależniona od wyniku badań okien, więc jeśli jest dostęp do kamery termowizyjnej bądź usługodawcę można lekko naciągnąć i poprosić o ponowne sprawdzenie czy naprawa coś dała to należy to wykonać.Można także wykonać wspomniany audyt wraz z badaniem kamerą.Jeśli z oknami nadal jest coś nie tak to najlepiej wymienić całość przed modernizacją elewacji. Pytaniem pozostaje jakość ocieplenia piwnicy, a ze względu na jej adaptację oraz prawdopodobnie lichą izolację podłóg tym należało by się przyjrzeć przed pracami na elewacji tak aby ocieplanie można było zacząć od piwnicy. Badanie kamerą dachu nic nie wskazało, dach jest spadzisty czy płaski? Odnośnie instalacji grzewczej i ewentualnego przejścia na gaz to wstrzymał bym się do audytu, badania OZC po wykonaniu prac wspomnianych wyżej. Jeśli opłaty za ogrzewanie spadną do zadawalającego poziomu to porównując wyniki badań można wywnioskować czy inne źródło ciepła nie było by korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts