jinx_20 08.03.2023 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 (edytowane) Cześć, Na początku zaznaczę, że 2 razy przestudiowałem E.Musiała na temat uziomów fundamentowych i dalej pewne kwestie nie są dla mnie jasne.Chodzi o przypadek w którym ławy fundamentowe będą miały od spodu hydroizolację.Uziom planowany jest również do odgromówki.Rozumiem, że w takim wypadku najlepiej uziom zrobić w warstwie chudego betonu. To jest jasne!I teraz pojawia mi się pytanie - czy taki uziom należy w ogóle jakoś połączyć ze zbrojeniem ławy?Dr Musiał pisze, że:"Wykonanie uziomu w fundamencie mającym izolację przeciwwodną" - nie doszukałem się info., że należy taki uziom połączyć, że zbrojeniem w ławie."Wykonanie uziomu w budynku o pełnej termoizolacji" - z tego punkty wynika, że jednak należy taki uziom połączyć ze zbrojeniem w ławie. I od razu drugie pytanie - jakiej bednarki użyć w chudym betonie. Zwykłej czarnej czy może potrzeba tutaj coś więcej? Pomoże ktoś? Edytowane 8 Marca 2023 przez jinx_20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.03.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Cześć, Chodzi o przypadek w którym ławy fundamentowe będą miały od spodu hydroizolację. Cześć, Rozumiem, że w takim wypadku najlepiej uziom zrobić w warstwie chudego betonu. Jak chcesz połączyć oba te warunki. Co będzie od spodu izolacją ? Przy umieszczeniu uziomu w chudym betonie grubość otuliny musi wynosić 5cm. Chudy beton ma w takim przypadku kontakt z gruntem i nie ma tam izolacji poziomej. Izolacja pozioma będzie pomiędzy chudym betonem a właściwą ławą, czy po prostu mylisz izolację poziomą ławy z tą pomiędzy ławą a ścianą fundamentową. Jeśli w ławie planujesz jakąkolwiek izolację ograniczającą kontakt betonu ławy z gruntem bo niezbędny jest raczej uziom otokowy wokół ławy połączyć ze zbrojeniem w ławie w celach wyrównania potencjału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.03.2023 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Chodzi o przypadek w którym ławy fundamentowe będą miały od spodu hydroizolację. Robisz piwnicę, że potrzebujesz izolacji przeciwwodnej pod ławami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.03.2023 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Autorze tematu - opracowania dr Musiała jak również innych naukowców oraz normy są przeznaczone dla zawodowych elektryków. Wykonanie dobrego uziomu fundamentowego jest wiedzą, której nie można przekazać choćby długim wpisem na forum. Potrzebna jest wizyta na budowie i konkretne rady dla Twojego przypadku. Na Elektrodzie też zadałeś ten sam temat i czy jesteś usatysfakcjonowany tamtymi radami ? Mnie one śmieszą. Tu rady Marks77, który jest elektrykiem- majsterklepką i omnibusem tego forum też są niewłaściwe. Zaraz odezwą się krytykanci, więc z góry odpowiadam, że nie będę tu pisał "Poradnika jak wykonać uziom fundamentowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jinx_20 09.03.2023 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Warto konfrontować różne opinie i sprawdzać w różnych miejscach.Trochę o prądzie wiem, pewnie więcej niż nie jeden "elektryk"."Elektryk" z uprawnieniami robił uziom u kolegi - wiecie jak? Przyspawał 2m ocynkowanej bednarki do zbrojenia i mówi, że można śmiało podłączyć pod to odgromówkę. Ja dziękuję za takich "elektryków". Nie mam piwnicy, mam zagrożenie, że okresowo będą wysokie stany wody gruntowej która może dochodzić do ławy. Nie chciałbym, żebyśmy ten temat zmienili na dyskusję czy izolacja ławy do spodu ma sens czy też go nie ma. Już to wałkowałem i nie chcę do tego wracać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2023 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Nie mam piwnicy, mam zagrożenie, że okresowo będą wysokie stany wody gruntowej która może dochodzić do ławy. Nie chciałbym, żebyśmy ten temat zmienili na dyskusję czy izolacja ławy do spodu ma sens czy też go nie ma. Już to wałkowałem i nie chcę do tego wracać. Szkoda. Czym dostęp wody szkodzi betonowi? Ani betonowi, ani uziomowi nie zaszkodzi. Ba, uziomowi pomoże (zmniejszy jego rezystancję). A powiedz jeszcze, dlaczego upierasz się na hydroizolację która jednocześnie jest izolacją elektryczną? Daj szlam i masz zabezpieczoną swoją fobię i dobry uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jinx_20 09.03.2023 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Planuje właśnie dać szlam. Szlam też nie wpuści wilgoci, a suchy fundament oznacza kiepski uziom. Będę jeszcze w tym tygodniu rozmawiał z elektrykiem i zobaczę co powie. Mam nadzieję, że nie trafię na jakiegoś fajtułapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.03.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Fundament a ława fundamentowa to dwie różne rzeczy. Beton ogólnie biorąc "kocha wodę". Szlam czyli izolację zostaw sobie na ściany fundamentowe natomiast ławę zostaw w spokoju. Jeśli elektryk robiący uziom u kolegi oprócz bednarki spawał także zagięte zakłady zbrojenia to nie miał się wcale czego wstydzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jinx_20 09.03.2023 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Fundament a ława fundamentowa to dwie różne rzeczy. Beton ogólnie biorąc "kocha wodę". Szlam czyli izolację zostaw sobie na ściany fundamentowe natomiast ławę zostaw w spokoju. Jeśli elektryk robiący uziom u kolegi oprócz bednarki spawał także zagięte zakłady zbrojenia to nie miał się wcale czego wstydzić. Wybaczcie, ale nie dam się wciągnąć w dyskusję czy izolować od spodu ławę Elektryk nie spawał zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.03.2023 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Wybaczcie, ale nie dam się wciągnąć w dyskusję czy izolować od spodu ławę No... ja tej dyskusji raczej nie zaczynałem. Cześć, Na początku zaznaczę, że 2 razy przestudiowałem E.Musiała na temat uziomów fundamentowych i dalej pewne kwestie nie są dla mnie jasne. Chodzi o przypadek w którym ławy fundamentowe będą miały od spodu hydroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.03.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Odpowiedziałeś sobie w pierwszym poście na wszystkie pytania a dyskusja zaciemnia Ci tylko rozwiązanie. Chudy beton lany pewnie dla wyrównania i nie izolowany pod ławą więc możesz tam dać bednarkę i to czarną ochywiście odpowiednia ilość tego betonu do otulenia bednarki. Łaczenie ze zbrojeniem ławy jeśli nie ma słupów nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Chudy beton lany pewnie dla wyrównania i nie izolowany pod ławą więc możesz tam dać bednarkę i to czarną ochywiście odpowiednia ilość tego betonu do otulenia bednarki. Łaczenie ze zbrojeniem ławy jeśli nie ma słupów nie ma sensu. Chudy beton pod ławą jest fundamentem? No, raczej nie, bo to nie jest beton konstrukcyjny. A więc taki uziom nie spełnia wymogu z rozporządzenia. § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.03.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Chudy beton pod ławą jest fundamentem? No, raczej nie, bo to nie jest beton konstrukcyjny. A więc taki uziom nie spełnia wymogu z rozporządzenia. § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. A jak na płocie pisze "d....pa" to łapiesz? Tam są przecinki jak byś nie zauważył. Ps. Poszukaj definicji fundamentu zwłaszcza części o przenoszeniu obciążenia na grunt to zobaczysz czy jest czy nie. Edytowane 9 Marca 2023 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2023 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 A jak na płocie pisze "d....pa" to łapiesz? Tam są przecinki jak byś nie zauważył. Ps. Poszukaj definicji fundamentu zwłaszcza części o przenoszeniu obciążenia na grunt to zobaczysz czy jest czy nie. Oczywiście znam definicję fundamentu. Nie wmówisz chyba nikomu, że chudziak to element konstrukcyjny budynku. Jest równie konstrukcyjny co grunt pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jinx_20 10.03.2023 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Znawcy tematu mówią, żeby uziom który jest w chudziaku połączyć ze zbrojeniem ławy jeszcze przed jej zalaniem betonem. Ma to sens.Chyba możemy temat uznać za zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts