Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka dachówka pod panele

Ratpaw

Recommended Posts

Chcę położyć poszycie w tym roku. Kręci mnie dachówka ceramiczna w głębokiej czerwieni, ale biorę pod uwagę instalację PV na południowej połaci. No i pytanie: czy i jakie znaczenie ma rodzaj dachówki przy montażu? Nie znam się na tym kompletnie, wiec tylko mogę się domyślać, że potrzebne są jakieś klamry do montażu szyn, do których montuje się panele. Na co zwrócić uwagę? Czy dachówka będzie jakoś uszkadzana, podcinana itp? Czy lepiej dać dachówkę płaską, falistą? Takie tam pytania :rolleyes:

Jeśli ma to jakieś znaczenie, to dach jest dwuspadowy, 30 stopni, po 110 m2 na połać.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każda ma inny system mocowania, i Abu ułatwić montaż a siła nacisku przenosiła się na krokwie nie na dachówkę to trzeba podszlifować czy naciąć. Wbrew pozorom to zamek który jest niewidoczny po ułożeniu dachówki. Na pewno na płaskiej dachowce jest tak jak w blachę, a więc tylko okrągły otwór pionowo do krokwi długi wkręt specjalny do montażu.

Tak szczerze pisząc to jeśli miałbym możliwość i budowałbym dom raz jeszcze z nieużytkowym poddaszem to w przypadku płaskich dachówek) zastosowałbym panele zamiast pokrycia dachowego. Po co dachówka pod panelami skoro można już teraz zastosować profile i połączenia(zintegrowany dach fotowoltaiczny) zapewniające pełną szczelność i dodatkowo doświetlenie poddasza.

Nie - bo otwór jest większy niż śruba, a szczelność zapewnia specjalna uszczelka i klej butylowy.

[ATTACH=CONFIG]464155[/ATTACH]

Jak szczelność jest tak zapewniona, to dla mnie żadna szczelność. Kwestia czasu kiedy się ona "skończy".

Tak szczerze pisząc to jeśli miałbym możliwość i budowałbym dom raz jeszcze z nieużytkowym poddaszem to w przypadku płaskich dachówek) zastosowałbym panele zamiast pokrycia dachowego. Po co dachówka pod panelami skoro można już teraz zastosować profile i połączenia(zintegrowany dach fotowoltaiczny) zapewniające pełną szczelność i dodatkowo doświetlenie poddasza.

Brałem to pod uwagę. Tak wygląda mój dach. Pełne deskowanie, papa.

Jak to wykonać? Najpierw PV, potem dachówka czy odwrotnie? Co jeśli będę chciał zwiększyć ilość paneli - zdejmować dachówkę?

Dać max ile się da od razu.

Jeśli nie to tak jak napisałeś. Chociaż to zawsze jest dylemat bo:

Dachówka ceramiczna i jej ułożenie kosztuje a jak jej nie dasz to oszczędzisz i będzie na więcej paneli.

Jak założysz mniej paneli to po ich dołożeniu odzyskasz dachówkę tracąc koszty jej ułożenia i koszty jej zakupu.

Ja bym zrobił tak, przeliczyłbym wszystko, ułożył max ilość paneli jaka się da. Wykończyć resztę i północ dachówką.

Nawet jeśli kiedyś wzrośnie moc paneli,te się zużyją,zniszczą to zastąpisz je nowymi.

Jak ułożę PV, to dekarz będzie musiał zrobić wycenę od nowa. Obłożenie dachówką paneli zupełnie inna robota niż położenie całości. Kalenica, krawędzie, dorównanie do PV - to wszystko trzeba zrobić bardzo umiejętnie. Nigdy czegos takiego nie widziałem, a i dekarz będzie się u mnie uczył. Nie wiem, czy w ogóle sobie podarować w takim wypadku jakieś super ładne dachówki, skoro będę je miał w zasadzie tylko od północy.

Rzecz w tym, że to już kosztuje: 100 m2 modułów z optymalizatorami, 3-fazowy falownik hybrydowy, wszystko przygotowane pod magazyn, UPS...

O....a co to taka instalacja? żeby miało się co popsuć? kto Cię namawia na coś takiego i czemu hybryda?

100m2 a więc ok 50 paneli po 450W + 20kW falownik Fronius i gotowe.

To nie musi być hybrydowy, jeśli ma być do niego podłączony magazyn, działający również off line?

Muszę to sobie poprzeliczać, ale jakoś intuicyjnie czuję, że lepiej dać pełne poszycie z dachówki i na to PV, niż bezpośrednio na papę. Mam w pobliżu dom z dachem pokrytym całkowicie PV (na jednej stronie), postaram się czegoś więcej dowiedzieć co i jak.

20 kW - na tyle liczyłem. Panele raczej mniejsze, żeby miały sztywniejszą konstrukcję. Nie chcę iść w tanie rozwiązania, tylko solidne na wiele lat (powyżej 15). Taka elektrownia na palnym dachu to poważna sprawa, jakby nie patrzeć.

Chińczycy hybrydowym nazywają taki off-grid, co potrafi ładować i rozładowywać akumulatory.

Europojczycy taki, co potrafi działać on-grid i off-grid.

I tak, PV na dachu to poważna sprawa. Teraz większość ma w rzyci § 219. 2 Rozporządzenia w sprawie WT.

Niezła panika będzie, jak ktoś zginie od pożaru PV i zaczną się kontrole.

Chińczycy hybrydowym nazywają taki off-grid, co potrafi ładować i rozładowywać akumulatory.

Europojczycy taki, co potrafi działać on-grid i off-grid.

I tak, PV na dachu to poważna sprawa. Teraz większość ma w rzyci § 219. 2 Rozporządzenia w sprawie WT.

Niezła panika będzie, jak ktoś zginie od pożaru PV i zaczną się kontrole.

Co to ma do tematu:

Jaka dachówka pod panele

Rozumiesz coś z tego co linkujesz z Warunków Technicznych ?

Zobacz np. na GoodWe BT retrofit.

Ile kWh przewidujesz na magazyn energii?

To nie takie łatwe do wyliczenia z góry. Przede wszystkim na działce stoją dwa domy, w drugim mieszka wujek emeryt. Jego dom chcę docelowo ogrzewać pompą ciepła, P-P. Do tego dojdą grzejniki elektryczne na dogrzewanie. Nie mam jeszcze pojęcia ile dziennie takie ogrzewanie weźmie.

Albo: wujek będzie dalej grzał węglem i drewnem i weźmie tylko tyle, ile AGD i CWU.

Między moim i jego domem jest kabel, więc mogę ode mnie zasilać dwa domy.

Mój dom będzie potrzebował dziennie od 5 kWh do 10 kWh, zależnie od pory roku i czego ja tam w nim nie zainstaluję.

Magazyn chcę dobrać na DOD= max 80% dziennego zapotrzebowania.

Ostatecznie: chcę zacząć od 5 kWh, ale mieć możliwość powiększenia do maksymalnej dziennej produkcji z PV tak, żeby w razie czego sprzedawać nadmiar do sieci, gdyby mi się to opłacało.

Co to ma do tematu:

Jaka dachówka pod panele

Rozumiesz coś z tego co linkujesz z Warunków Technicznych ?

Temat nie jest taki oczywisty, bo dachówkę można dać pod jak i wokół paneli i zdecydowanie inaczej podszedłbym w tych dwóch przypadkach do kwestii zabezpieczeń p-poż. WT to jedno, a rozsądek to drugie.