Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka dachówka pod panele

Ratpaw

Recommended Posts

Udało mi się dziś zastać mieszkankę pobliskiego domu z wyłożoną całą połacią panelami PV. Dowiedziałem się, że jednak pod panelami nie ma dachówki, tylko sama papa (pewnie na deskowaniu).

Pani powiedziała, że przy mocnym wietrze słychać gwizd na poddaszu i generalnie "pracę" instalacji. Tego się nie spodziewałem. Czy ktokolwiek spotkał się z takim przypadkiem, że wiatr wchodzi pod panele i gwiżdże?

Może nie ma izolacji termicznej pod papą i dlatego słychać?

Co to znaczy "słychać pracę instalacji" ? Hałasują mocowania paneli do podkonstukcji i dalej do konstrukcji fachu?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może nie ma izolacji termicznej pod papą i dlatego słychać?

Co to znaczy "słychać pracę instalacji" ? Hałasują mocowania paneli do podkonstukcji i dalej do konstrukcji fachu?

Tak się kobieta wyraziła, że słychać instalację jak wieje. Dom ma poddasze użytkowe, więc termoizolacja jest na pewno (dom wygląda na raczej wypasiony, ale to oczywiście nie jest żadna gwarancja).

Podjadę tam jeszcze i zerknę przez lornetkę jak wygląda wlot powietrza pod połać panelową. Moim zdaniem sytuacja może być podobna do poszycia dachowego bez obróbek wiatrowych przy okapach.

Na pewno nie jest to dźwięk stukania klamer o dachówkę, skoro pod spodem jest papa. Możliwe, że śruby się obluzowały i dzwoni panel o klamrę.

Szczerze mówiąc myślałem, że te instalacje są lepiej przemyślane. Póki co mamy iskrzące się i palące złączki, hot spoty, dzwoniące o dachówkę klamry, latające śruby, luźne przewody podwiązane zipami ...

Dom jest tu

Widać mechanika mu tu kluczowe znaczenie, a wszyscy się fascynują pożarami. Jak kiedyś taki panel odleci i utnie głowę sąsiadce, to będzie ... odsiadka.

Wszystko zależy od prędkości i kierunku wiatru. U mnie daszek na komine kominka przy wietrze powyżej 70km/h..

Ale to akurat lubię.

Panele mają ostre krawędzie więc o dzwięk nie trudno, ale zapewne jest rzadko. U mnie 4 połacie paneli i żadne nie wydają dzwięków.

U Ciebie to są panele na fragmentach połaci dachowych. Pytanie, jak sie zachowuje moduł PV montowany od krawędzi do krawędzi. Może trzeba będzie jakieś owiewki montować, żeby wyprofilować przepływ powietrza?

Coś na zasadzie spojrerów aerodynamicznych. Tak naprawdę to myślałem że system mocowania paneli zamiast poszycia dachowego jest już opanowany stąd chęć:D a w takim przypadku to nadal pozostają tylko wiaty i pergole. Chociaż ostatnio stałem pod wiatą zadaszoną dwustronnymi panelami jak ładowałem/tankowałem auto i były perfekcyjnie połączone i wykończone.

Jak widać montaż paneli nie jest taki prosty. Dopracowanie dachówek trwało stulecia, a panele o takiej samej powierzchni montuje się na śrubki i aluminiowe szyny. Dochodzi jeszcze ten niepokojący trend wykazywania coraz większej mocy z jednego panelu - rośnie tylko jego powierzchnia, a nie sprawność pojedynczej celi. Przez to zmniejsza się sztywność konstrukcji, ale na wykresach słupkowych spada cena jednostkowa uzyskiwanej mocy. :D

U Ciebie to są panele na fragmentach połaci dachowych. Pytanie, jak sie zachowuje moduł PV montowany od krawędzi do krawędzi. Może trzeba będzie jakieś owiewki montować, żeby wyprofilować przepływ powietrza?

Owiewka pomoże lokalnie, globalnie nie pomoże.

Firmy instalacyjne nie chcą montować paneli przy krawędziach bocznych dachu i przy kalenicy..

Konstrukcja nośna paneli jest zaprojektowana na dużo większe parcia i ssania wiatru i obciążenia niż te które występują na dachu (także przy krawędziach).

Słabym punktem zwykle jest niedbała i bezmyślna praca montażystów podkonstrukcji i ewentualnie słaba główna konstrukcja dachu