DUNIA.MD 20.03.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Czytaj ze zrozumieniem. Elfir jasno napisała: W przypadku awarii kotła na węgiel też masz problem. Po co zasilanie pompy obiegowej skoro kocioł nie działa? Przy instalacji grawitacyjnej i kotle pracującym na naturalnym ciągu kominowym brak zasilania nie stanowi żadnego problemu. Nawet przy kotle zgazowującym z układem buforowym brak prądu nie stanowi żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson29 20.03.2023 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Jeśli wschód będzie chciał upomnieć się o Polskę to uwierz mi , nikt nas nie będzie pytał o zdanie. Z Unii trzeba jak najszybciej uciekać, aby właśnie nie być narażonym na takie absurdalne zagrywki w stylu zakaz komina czy nakaz różowych majtek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.03.2023 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Odnoszę od jakiegoś czasu wrażenie, że jakaś PC sprawiła Ci krzywdę, choć to teoretycznie niemożliwe, skoro nie masz. Do sedna - jakiego rodzaju awaria mojej PC pozbawi mnie ciepła w domu? Rozpisz się długo i ze szczegółami. Ile masz lat tą PC?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson29 20.03.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Nawet przy kotle zgazowującym z układem buforowym brak prądu nie stanowi żadnego problemu. Nie prawda , nie każdy kocioł zgazowujący może pracować bez napięcia. No chyba że ma nie różnić się niczym od utylizatora drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2023 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 "Unia chce domów bez kominów! Nowe nakazy i ograniczenia dla ogrzewania i budownictwa " Dopuki CHCE to mam to ... gdzieś!Jak ja czegoś chcę to albo sobie kupuję albo robię.Niech unia sobie sfinansuje te nasze domy bez kominów, jak tego CHCE!Ale lepiej - nie.Przecież unia ma tyle kasy ile z nas zedrze!!!Znaczy - i tak byśmy za to zapłacili. Unia w takim kształcie jak obecnie musi być zniszczona!!!Coraz mniej jesteśmy u siebie a coraz bardziej w uniakoncetracionslager. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson29 20.03.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Czytam i przecieram oczy , wyłapuje ostrość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.03.2023 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Przy instalacji grawitacyjnej i kotle pracującym na naturalnym ciągu kominowym brak zasilania nie stanowi żadnego problemu. Nawet przy kotle zgazowującym z układem buforowym brak prądu nie stanowi żadnego problemu. Czytać nie potrafisz czy nie rozumiesz co czytasz. Mowa jest o awarii kotła a nie o awarii zasilania. Prościej Kocioł lub piec się zepsuł a prąd jest nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.03.2023 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Jeśli wschód będzie chciał upomnieć się o Polskę to uwierz mi , nikt nas nie będzie pytał o zdanie. Z Unii trzeba jak najszybciej uciekać, aby właśnie nie być narażonym na takie absurdalne zagrywki w stylu zakaz komina czy nakaz różowych majtek . Biedna Polska mając takich wyznawców putina. Wolisz pójść w łapy nowego Układu Warszawskiego i RWPG niż być wolnym. Mało rozumiesz ale ulegasz wpływom russkiej propagandy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.03.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 "Unia chce domów bez kominów! Nowe nakazy i ograniczenia dla ogrzewania i budownictwa " Dopuki CHCE to mam to ... gdzieś! Jak ja czegoś chcę to albo sobie kupuję albo robię. Niech unia sobie sfinansuje te nasze domy bez kominów, jak tego CHCE! Ale lepiej - nie. Przecież unia ma tyle kasy ile z nas zedrze!!! Znaczy - i tak byśmy za to zapłacili. Unia w takim kształcie jak obecnie musi być zniszczona!!! Coraz mniej jesteśmy u siebie a coraz bardziej w uniakoncetracionslager. Adam M. Na szczęście takich jak Ty jest w Polsce mało. Niestety przybywa ich bo słuchają różnych propagandowych filmików na YT. Unia w takim kształcie jak obecnie musi być zniszczona!!! i uniakoncetracionslager Jak to kiedyś sam o innych pisałeś pisałeś pożyteczny idiota osoba, która kierując się własnymi poglądami i szlachetnymi intencjami, działa nieświadomie na rzecz czyichś interesów politycznych Też chcesz wrócić do PRL. RWPG i UW. Smutne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2023 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Jak zepsuje... mam w rezerwie energooszczędny grzejnik z wkładem koalitowym. Za parę miesiecy zamontowany będzie kocioł gazowy w duecie z kotłem elektrycznym zasilany z nadwyżki z PV. Po wykorzystaniu nadwyżki prądu przechodze na ogrzewanie gazowe lub na drewno-pelletowe. Wiec jak się komuś zepsuje kocioł lub PC to kupi sobie tymczasowo "farelkę" lub inny grzejnik do czasu naprawy, jeśli będzie długi czas oczekiwania na fachowca. W czym problem? PO co dziś mam wydawać kasę na pierdyliard systemów grzewczych na zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.03.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 "Unia chce domów bez kominów! Nowe nakazy i ograniczenia dla ogrzewania i budownictwa " Dopuki CHCE to mam to ... gdzieś! Jak ja czegoś chcę to albo sobie kupuję albo robię. Niech unia sobie sfinansuje te nasze domy bez kominów, jak tego CHCE! Ale lepiej - nie. Przecież unia ma tyle kasy ile z nas zedrze!!! Znaczy - i tak byśmy za to zapłacili. Unia w takim kształcie jak obecnie musi być zniszczona!!! Coraz mniej jesteśmy u siebie a coraz bardziej w uniakoncetracionslager. Adam M. Ale oni przecież robia wszystko abyśmy im te nasze domy oddali dobrowolnie i jeszcze im podziękować że wezmą , poczekajmy jeszcze ze dwa trzy lata i następnym krokiem czy tam innym durnym kamieniem milowy będzie zwiększony podatek katastralny od wartości domu i sami oddamy i pocałujemy pana w rączkę :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.03.2023 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Na szczęście takich jak Ty jest w Polsce mało. Niestety przybywa ich bo słuchają różnych propagandowych filmików na YT. Unia w takim kształcie jak obecnie musi być zniszczona!!! i uniakoncetracionslager Jak to kiedyś sam o innych pisałeś pisałeś pożyteczny idiota osoba, która kierując się własnymi poglądami i szlachetnymi intencjami, działa nieświadomie na rzecz czyichś interesów politycznych Też chcesz wrócić do PRL. RWPG i UW. Smutne Autami przecież nie każdy dupek musi jechać bo wystarczy mu rower oczywiście zarejestrowany i po TUV , a w mieszkaniu wcale nie musi być 20 stopni bo wystarczy plus 5 aby nie zamarznąć nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.03.2023 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Wiec jak się komuś zepsuje kocioł lub PC to kupi sobie tymczasowo "farelkę" lub inny grzejnik do czasu naprawy, jeśli będzie długi czas oczekiwania na fachowca. W czym problem? A no taki problem, że wiaderkami prądu nie przyniesiesz. Źródło ciepła niezależne od energii elektrycznej jest nawet w dzisiejszych czasach bardzo przydatne. Zwłaszcza w dzisiejszych, patrząc na doświadczenia ukraińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 21.03.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Ale oni przecież robia wszystko abyśmy im te nasze domy oddali dobrowolnie i jeszcze im podziękować że wezmą , poczekajmy jeszcze ze dwa trzy lata i następnym krokiem czy tam innym durnym kamieniem milowy będzie zwiększony podatek katastralny od wartości do Nie, przecietny Francuz Belg czy Hiszpan ma kompletnie gdzieś jak się żyje w PL, czym się trujemy i czym ogrzewamy. Mają kompletnie gdzieś nasze domy i nasze działki. Co najwyzej raz w życiu odwiedzą nasz kraj, pewnie to bedzie Kraków lub Gdansk lub Warszawa w delegacji i tyle. Dlaczego my Polacy uważamy że ktoś z Zachodu nam ciągle chce coś zabrać.... Zabrać to nam może chcieć coś gość ze wschodu ale tego jakoś się mniej boicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2023 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 A no taki problem, że wiaderkami prądu nie przyniesiesz. Źródło ciepła niezależne od energii elektrycznej jest nawet w dzisiejszych czasach bardzo przydatne. Zwłaszcza w dzisiejszych, patrząc na doświadczenia ukraińskie. Ale mowa nie była o prądzie tylko o awarii pieca/kotła. W przypadku awarii elektrowni na kilka dni nic się złego nie stanie. Nawet w Ukrainie na terenach nie objętych działaniami wojennymi udaje się przywrócić zasilanie w ciągu tygodnia. Jeśli wieszczysz jednak wojnę w Polsce i totalne zniszczenie elektrowni, to albo porzucam dom i zwiewam poza teren objęty wojną albo wykuwam sobie dziurę w ścianie i wstawiam najprostszą kozę w salonie a łóżko przenoszę do salonu. A potem zastanawiam się jak skombinować drewno, bo i tak nie mam prywatnego lasu pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.03.2023 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Ale mowa nie była o prądzie tylko o awarii pieca/kotła. W wątku o zakazie kominów. W przypadku awarii na kilka dni nic się złego nie stanie. Nawet w Ukrainie na terenach nie objętych działaniami wojennymi udaje się przywrócić zasilanie w ciągu tygodnia. Na Ukrainie ze względów bezpieczeństwa wyłączyli elektrownie jądrowe. Do tego zniszczenia wojenne. Realia tam są takie, że w wielu miejscach prąd w domach jest reglamentowany po kilka godzin dziennie dlatego, że go brakuje i są ważniejsze potrzeby. A jak masz kilka godzin dziennie przez kilka tygodni, to nie ogrzejesz się tym. I to nie tylko na terenach objętych działaniami wojennymi. Jeśli wieszczysz jednak wojnę w Polsce i totalne zniszczenie elektrowni, to albo porzucam dom i zwiewam poza teren objęty wojną albo wykuwam sobie dziurę w ścianie i wstawiam najprostszą kozę w salonie a łóżko przenoszę do salonu. Nasza energetyka wisi na włosku. Wystarczy jedna akcja sabotażowa w Kozienicach czy Bełchatowie i cały nasz system się składa jak domek z kart. Że niemożliwe? Jakoś w Czechach Rosjanie wysadzili skład amunicji. Wątpię, by był gorzej chroniony, niż nasze elektrownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 21.03.2023 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 A jak masz kilka godzin dziennie przez kilka tygodni, to nie ogrzejesz się tym. Dam radę. Pierwszy sezon, przy wykończeniówce, grzejąc tyle co nic miałem 16-18 stopni w domu. A jakby było bardzo źle, to założenie kozy to dzień-dwa roboty. Nasza energetyka wisi na włosku. Wystarczy jedna akcja sabotażowa w Kozienicach czy Bełchatowie i cały nasz system się składa jak domek z kart. Że niemożliwe? Jakoś w Czechach Rosjanie wysadzili skład amunicji. Wątpię, by był gorzej chroniony, niż nasze elektrownie. Nie dramatyzuj. W Ukrainę walą od miesięcy czym się da i dycha, a nas położy jedna awaria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson29 21.03.2023 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Nie, przecietny Francuz Belg czy Hiszpan ma kompletnie gdzieś jak się żyje w PL, czym się trujemy i czym ogrzewamy. Dokładnie, oni nie wiedzą co to zima, chyba że na narty pojadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 21.03.2023 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 A potem zastanawiam się jak skombinować drewno, bo i tak nie mam prywatnego lasu pod domem. Nie trzeba skombinować.... Prawo wojenne zezwala na wycięcie drzew tam gdzie widzisz, tylko mieć pilarkę spalinową. Mam 200 metrów do parku... w piwnicy na pólce leży pilarka spalinowa ... nówka. Wózka dwókołowego do przewiezienia pocietych drzew też mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson29 21.03.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Nie trzeba skombinować.... Prawo wojenne zezwala na wycięcie drzew tam gdzie widzisz, tylko mieć pilarkę spalinową. Mam 200 metrów do parku... w piwnicy na pólce leży pilarka spalinowa ... nówka. Wózka dwókołowego do przewiezienia pocietych drzew też mam. Nie wolno spalać niesezonowanego drewna !!!!! Zresztą ktoś kto nie miał pilarki w ręku mógłby sobie kończynę odciąć. Oczywiście nasz moderator czy moderatorka na 100 % potrafi używać pilarki. Edytowane 21 Marca 2023 przez lolson29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts