KowalM 30.03.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Kiedyś dawało się 10. Nawet 5, teraz niektórzy to już i 25 cm dają. No, a pewna grubość już jest bez sensu, bo nic więcej nie daje. W moim przypadku nieogrzewany garaż ma 20 cm ocieplenia tak samo jak dom. Wydaje mi się to trochę bez sensu. Z drugiej strony będzie w nim rekuperator, który nimby jest ocieplony i nie trzeba go obudowywać. Także nie wiem. Dach garażu też mam 20 cm + spady, więc w najszerszym miejscu dachu mam 40 cm izolacji w projekcie. Pytanie po co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.03.2023 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) 20 cm uważam za niezbędne, powyżej tej grubości to przesada. Odnośnie dachu to tym niezbędnym minimum ekonomicznym jest 30 - 35. Powyżej tych wartości rosną koszty nie pociągając za sobą istotnych zmian w przenikaniu.Dach i ściany nieogrzewanego pomieszczenia należy rozpatrywać całkiem inaczej. Jeśli strop istnieje na całości domu to ogrzewając jej większą część poprzez przegrody a także strop powodujemy częściowe ogrzanie ( podniesienie temperatury ) także i w tym pomieszczeniu. Dlatego też ich izolacja porównywalna z pozostałą częścią domu jest pożądana bowiem nie ocieplenie tego spowoduje że owa energia zostanie utracona bezpowrotnie nie przyczyniając się prawie do niczego. Edytowane 30 Marca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2023 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Jak garaż jest wbudowany w dom, to musi być ocieplony jak reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Mega minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.03.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Kiedyś dawało się 10. Nawet 5, teraz niektórzy to już i 25 cm dają. No, a pewna grubość już jest bez sensu, bo nic więcej nie daje. Kiedyś to 1 kWh kosztowało 20 gr a teraz może kosztować 80 gr lub więcej. Co zaoszczędzisz na ociepleniu to wydasz (zmarnujesz) na ogrzewanie. W dzisiejszych czasach mniej niż 20 cm ocieplenia to jest bezmyślność i marnotrawstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 30.03.2023 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Kiedyś dawało się 10. Nawet 5, teraz niektórzy to już i 25 cm dają. No, a pewna grubość już jest bez sensu, bo nic więcej nie daje. W moim przypadku nieogrzewany garaż ma 20 cm ocieplenia tak samo jak dom. Wydaje mi się to trochę bez sensu. Z drugiej strony będzie w nim rekuperator, który nimby jest ocieplony i nie trzeba go obudowywać. Także nie wiem. Dach garażu też mam 20 cm + spady, więc w najszerszym miejscu dachu mam 40 cm izolacji w projekcie. Pytanie po co??? W ogóle nie patrzysz ile kosztuje energia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 31.03.2023 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Ale ja mówię o nieogrzewanym garażu, a nie o domu. Garaż jest w bryle, ale styka się tylko jedną ścianą z budynkiem, na której będzie dodatkowo 10 cm styropianu. Tylko, że zaplanowany jest w nim rekuperator, ale może przeniosę go na poddasze nieużytkowe, też nieogrzewane. Opisałem to na blogu Edytowane 13 Września 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.03.2023 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Styka się ścianą czy ściana jest wspólna? Strop jest jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Pytanie po co??? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381807-25-cm-lambda-30-a-moze-40&p=8181802&viewfull=1#post8181802 Ocieplenie nieogrzewanego garażu ma jednak inny cel - utrzymanie temperatury powyżej zera bez grzania. A jak gruba - to pytanie do Asolta (o ile potrafi policzyć moc grzewczą gruntu). Jak nie chcesz utrzymać dodatniej temperatury bez grzania to oczywiście może być goła, cienka blacha. Oczywiście od gruntu nie należy się termoizolować w nieogrzewanym garażu bo w tym zakresie temperatur grunt grzeje. A jeżeli taki nieogrzewany garaż jest przyklejony do domu to należy zrobić dylatację zarówno murów jak i fundamentów i zrobić termoizolację między przestrzenią ogrzewaną a nieogrzewaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 31.03.2023 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Ma ścianę wspólną. Strop ma osobny, bo dom ma strop drewniany, a garaż stropodach. W posadzce zmniejszyłem z 15 do 8 cm, bo mi wszyscy odradzali usunięcie całkowicie, ale to musiałbym podnieść - piasku więcej nasypać jakby miało być bez. W każdym razie wszyscy mi to odradzali. Fundamenty będą ocieplone 12 cm hydrogreen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 W posadzce zmniejszyłem z 15 do 8 cm, bo mi wszyscy odradzali usunięcie całkowicie, ale to musiałbym podnieść - piasku więcej nasypać jakby miało być bez. W każdym razie wszyscy mi to odradzali. . Odradzali bo...? Żeby zimniej w środku było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Ale ja mówię o nieogrzewanym garażu, a nie o domu. Garaż jest w bryle, ale styka się tylko jedną ścianą z budynkiem, na której będzie dodatkowo 10 cm styropianu. Tylko, że zaplanowany jest w nim rekuperator, ale może przeniosę go na poddasze nieużytkowe, też nieogrzewane. Na garażu mam 20 a miedzy domem a garażem też 20. W posadzcee 0 zimą cały rok na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 31.03.2023 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Odradzali bo...? Żeby zimniej w środku było? Nie wiem, nie znam się. Architekt, wykonawca, znajomy deweloper, znajomy budowlaniec, sprzedawca styropianu (ten to wiadomo), wszyscy mi odradzali. Ja czytałem tu na forum o tym - szkole mówiącej, że w garażu bez ogrzewania nie izoluje się gruntu, ale wśród fizycznie spotkanych osób dosłownie każdy mi mówi, że tak by nie robił, że totalnie nie daje styropianu. Ja mam już ławy wylane, więc ewentualnie musiałbym w sumie 15 cm piachu więcej pod chudziaka, żeby utrzymać poziom. zmniejszyłem z 15 do 8. To mój pierwszy dom, także muszę polegać na opiniach innych, a te są bardzo różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Nie wiem, nie znam się. Architekt, wykonawca, znajomy deweloper, znajomy budowlaniec, sprzedawca styropianu (ten to wiadomo), wszyscy mi odradzali Ale uzasadniali to jakoś? Że celem jest nie uciekanie do gruntu zimna zimą a latem ciepła? Czy może ma tłumić hałasy z piekła? A tak swoją drogą, ciekawe, ile aut w przyszłości będzie stało i się ładowało z dala od domu? Pewnie domy z garażem w bryle staną się reliktem przeszłości i taki garaż będzie obniżał cenę, jak ktoś straci dom a może i zginie przez coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 31.03.2023 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Uzasadniali tylko tak, że powinna być jakaś izolacja cieplna od gruntu. To co piszesz jak dla mnie brzmi sensownie, ale nie wiem na ile ten grunt jest "ciepły". Teoretycznie powinien być cieplejszy od powietrza przy mrozie. Fundament ocieplony więc nie przemarznie. Nawet tu na forum widziałem bardzo różne opinie i dyskusje na ten temat, że mimo braku ocieplenia posadzki komuś tam woda zamarzała w butelce na podłodze z takim "grzejnikiem gruntowym". Wertowałem ten temat już, ale bez wniosków, bo jedni pisali tak, a inni inaczej. Stąd półśrodek zmniejszenie grubości styropianu. W projekcie miałam EPS 100, ale polecono mi 150, bo na 2 auta. No i w sumie nie wiem co zrobić. Zimy mroźnej jest bardzo niewiele w naszym obecnym klimacie, czy to nie jest tak, że przez większą cześć sezonu grzewczego ten grunt jednak będzie wychładzał, a nie grzał? Niestety tę decyzję muszę podjąć już, bo po zasypaniu będzie po ptokach, chyba że sobie schody zrobię do garażu i tak mam już 1 stopień. Z resztą chyba nie ma opcji bo jeszcze musi być spad na podjeździe. Zamiast styropianu można dać tylko albo więcej betonu albo więcej piachu. Na ścianach te 20 cm byś zostawił? To chyba jeszcze zależy jaki styropian. Co do wizji przyszłości garaży:Kiedyś miałem garaż, teraz nie mam i będzie pewnie w cholerę drogi, ale fajnie wejść do auta w zimie. Grzanie to dla mnie przesada. Ma też znaczenie dla mnie wizualne, bo trochę w mojej opinii te eko domki 100m2 bez garażu, stodoły parterowe wyglądają nieciekawie. Garaż tworzy jakąś konstrukcję z domem. Zawsze może posłużyć za magazyn. Mam strych, ale trzeba na niego wychodzić. Planuję też jakiś domek narzędziowy. Edytowane 31 Marca 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Teoretycznie powinien być cieplejszy od powietrza przy mrozie. Fundament ocieplony więc nie przemarznie. Źródło Tylko tutaj grunt nie ma żadnej termoizolacji od powietrza - w garażu ma. Więc temperatura na powierzchni odizolowanej od mrozów będzie wyższa od tej na 50cm. Kiedyś miałem garaż, teraz nie mam i będzie pewnie w cholerę drogi, ale fajnie wejść do auta w zimie. Ja wchodzę, chociaż nie mam garażu. Co więcej - wchodzę do bardzo ciepłego, bo sobie grzeję farelką. Ciekawe, kto będzie trzymał auta elektryczne z LiIon w garażu po kilku takich wypadkach, jak z tym Mercedesem (który na szczęście stał w otwartym terenie, bo w garażu to pewnie strażacy by tylko czekali, aż wszystko się wypali i polewali coś, co jeszcze w sąsiedztwie jest do uratowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 31.03.2023 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Grzejesz farelką auto w nocy na dworze? No cóż można i tak. Pewnie jakbyś policzył ile budowa garażu kosztuje to Ci i tak taniej wyjdzie w ujęciu 50 lat. No, ale ja chcę mieć po prostu ten garaż. Widać, że przy dużym mrozie się wyziębił grunt, ale i tak jest cieplejszy. Hmm no namieszałeś mi głowie. W necie pełno jest dyskusji na ten temat i są skrajnie różne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Grzejesz farelką auto w nocy na dworze? No cóż można i tak. Pewnie jakbyś policzył ile budowa garażu kosztuje to Ci i tak taniej wyjdzie w ujęciu 50 lat. No, ale ja chcę mieć po prostu ten garaż. 10 minut 100 dni w roku x 2kW to raptem 33kWh nawet po dzisiejszych cenach w drogiej strefie to poniżej 2,5K zł przez 50 lat. I w nieogrzewanym garażu nie masz tak ciepło, jak po 10 minutach pracy farelki w aucie pod chmurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 03.04.2023 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 zwykła farelka czy jakaś specjalna, samochodowa? Chodziło mi to po głowie ale zastanawiałem się, jak to umiejscowić żeby przypadkiem jakiegoś pożaru nie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 zwykła farelka czy jakaś specjalna, samochodowa? Chodziło mi to po głowie ale zastanawiałem się, jak to umiejscowić żeby przypadkiem jakiegoś pożaru nie zrobić. Stawiam między przednimi fotelami. Jedna najtańsza zwykła mi padła - teraz w dwóch samochodach (jeszcze) jeżdżą takie z Juli (kupione w promocji, po 79zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts