CityMatic 03.04.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Kiedyś dawało się 10. Nawet 5, teraz niektórzy to już i 25 cm dają. No, a pewna grubość już jest bez sensu, bo nic więcej nie daje. W moim przypadku nieogrzewany garaż ma 20 cm ocieplenia tak samo jak dom. Wydaje mi się to trochę bez sensu. Z drugiej strony będzie w nim rekuperator, który nimby jest ocieplony i nie trzeba go obudowywać. Także nie wiem. Dach garażu też mam 20 cm + spady, więc w najszerszym miejscu dachu mam 40 cm izolacji w projekcie. Pytanie po co??? Ja budowałem 13 lat temu i dałem 20cm grafitu....zastanawiałem się czy nie za mało:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.04.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 ... A tak swoją drogą, ciekawe, ile aut w przyszłości będzie stało i się ładowało z dala od domu? Pewnie domy z garażem w bryle staną się reliktem przeszłości i taki garaż będzie obniżał cenę, jak ktoś straci dom a może i zginie przez coś takiego Ciekawa teoria Dopasowana do tego, że nie masz garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.04.2023 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 10 minut 100 dni w roku x 2kW to raptem 33kWh nawet po dzisiejszych cenach w drogiej strefie to poniżej 2,5K zł przez 50 lat. I w nieogrzewanym garażu nie masz tak ciepło, jak po 10 minutach pracy farelki w aucie pod chmurką. Stawiam między przednimi fotelami. Jedna najtańsza zwykła mi padła - teraz w dwóch samochodach (jeszcze) jeżdżą takie z Juli (kupione w promocji, po 79zł). Ciekawe i tanie rozwiązanie. Jednak jest uciążliwe i raczej ryzykowne. Wstawianie między fotele farelki 2kW i pozostawienie bez nadzoru? Palą się nie tylko samochody elektryczne, te z farelkami wewnątrz tez mogą się zapalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 04.04.2023 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Myślałem że z tą farelką to żart był... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.04.2023 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Ja wchodzę, chociaż nie mam garażu. Co więcej - wchodzę do bardzo ciepłego, bo sobie grzeję farelką. Rozumiem, że farelka się sama zanosi do auta i załącza i nie trzeba wychodzić na mróz.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Poziom i pomysły coraz niżej.....niżej.....niżej. Gdyby to był 1 kwietnia:bash: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2023 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Rozumiem, że farelka się sama zanosi do auta i załącza i nie trzeba wychodzić na mróz.... Cały czas jeździ w aucie. Po południu podłączam a rano inteligentne gniazdko odpala ją na 10 minut przed planowanym wyjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.04.2023 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Cały czas jeździ w aucie. Po południu podłączam a rano inteligentne gniazdko odpala ją na 10 minut przed planowanym wyjazdem. Straszysz ludzi pożarami instalacji PV, pożarami samochodów BEV a zachwalasz niekontrolowane ogrzewanie wnętrza samochodu farelką ustawioną między fotelami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.04.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 W razie pożaru ubezpieczyciel umyje ręce, przeciez dołożyłes staranności! Aby wywołac pożar:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.04.2023 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) W jaki sposób? Wszystko zgodnie z przeznaczeniem, sprzęt niemodyfikowany. W domu też zostawiam kable (o 5x większej mocy) bez nadzoru. Klimę też. W 10 minut, nawet gdyby coś się działo (choć nie wiem co) to tak się zmrożone auto rozpali, że bez problemu zgaszę. Ale jakoś przez ładnych kilka lat problemów brak. A nawet gdyby - to autko stoi daleko od domku, więc i dom, i mieszkańcy bezpieczni. Nie to co auto z bateriami li-ion w garażu a bryle budynku. "Wszystko zgodne z przeznaczeniem", z BHP i z rozumem : "* Produkt jest przeznaczony wyłącznie do użytku domowego." "* Nie umieszczaj produktu w pobliżu firanek / zasłon ani innych palnych materiałów - stwarza to ryzyko pożaru." "* Produktem nie można sterować przy użyciu zewnętrznego wyłącznika czasowego lub osobnego pilota, który powoduje automatyczne włączenie produktu." "* Nigdy nie pozostawiaj produktu bez nadzoru, jeżeli wtyk jest podłączony do gniazda." "* Nie używaj produktu w otoczeniu zagrożonym wybuchem, np. w pobliżu łatwopalnych płynów, gazów lub pyłów." Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Pokonany własną bronią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.04.2023 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Kiedyś dawało się 10. Nawet 5, teraz niektórzy to już i 25 cm dają. No, a pewna grubość już jest bez sensu, bo nic więcej nie daje. W moim przypadku nieogrzewany garaż ma 20 cm ocieplenia tak samo jak dom. Wydaje mi się to trochę bez sensu. Z drugiej strony będzie w nim rekuperator, który nimby jest ocieplony i nie trzeba go obudowywać. Także nie wiem. Dach garażu też mam 20 cm + spady, więc w najszerszym miejscu dachu mam 40 cm izolacji w projekcie. Pytanie po co??? wystarczy spojrzeć do przepisów budowlanych, aby rozwiać wszelkie wątpliwości ! podstawą doboru grubości izolacji jest : - wymagany minimalny współczynnik przenikania ciepła danej przegrody - zakładana obliczeniowa temperatura wewnątrz danego pomieszczenia Jeśli dla garażu zakładamy temperaturę ti na poziomie między +8 do +16 stopni C to dla takiego pomieszczenia mamy wymóg współczynnika U : - dach U=0,3 ( 14cm izolacji z lambdą 0,04 ) - ściana zewnętrzna U=0,45 ( 10cm izolacji z lambdą 0,04 ) - podłoga na gruncie U=1,20 ( 4cm izolacji z lambdą 0,04 ) ... a jak dojdą inne warstwy przegrody, to pewnie ( po przeliczeniu ) i te grubości można szybko skorygować Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 05.04.2023 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Jeśli dla garażu zakładamy temperaturę ti na poziomie między +8 do +16 stopni C to dla takiego pomieszczenia mamy wymów współczynnika U : - dach U=0,3 ( 14cm izolacji z lambdą 0,04 ) - ściana zewnętrzna U=0,45 ( 10cm izolacji z lambdą 0,04 ) - podłoga na gruncie U=1,20 ( 4cm izolacji z lambdą 0,04 ) ... a jak dojdą inne warstwy przegrody, to pewnie ( po przeliczeniu ) i te grubości można szybko skorygować Przypuszczam, że zimą będzie mniej niż 8 stopni. Garaż będzie z pustaka, a strop lany nota bene 18 cm żelbetu. Nie wiem też czy to nie przesada ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2023 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Zimą garaż będzie ogrzewany przez wspólną z budynkiem ścianę wewnętrzną (ocieplenia 10cm).Czy strop 18cm żelbetu to dużo to zależy od rozpiętości, schematu i od obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.04.2023 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 ... strop lany nota bene 18 cm żelbetu. Nie wiem też, czy to nie przesada ???? Na szczęście Inwestorzy raczej nie weryfikują projektantów konstrukcji ! Najbardziej cienki strop jaki spotkałem miał 10cm grubości ( powojenne budownictwo ) i był wygięty w " piękny " łuk. Ani to podeprzeć, ani wzmocnić, pewnie pod wpływem swojego ciężaru i innych obciążeń doszedł do tego łuku i zatrzymał się na nim. Za statykę budynku, w tym grubość stropu - odpowiada projektant konstrukcji i tego się " trzymaj ". Zakładam że budowa nie jest partyzantką, gdzie o grubości stropu miałby decydować murarz, cieśla ... inny osobnik mający zazwyczaj blade pojęcie o konstrukcji budynku, natomiast ( zazwyczaj ) opisujący siebie jako wszechwiedzący i podpierający się ( zazwyczaj ) argumentami w stylu : " ... a my Panie wylaliśmy strop u znajomej i wszystko jest pięknie " ... strach się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 07.04.2023 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Nie, takie rzeczy to są konsultowane z architektem i kierownikiem budowy. Aczkolwiek sam jako laik wyłapałem kilka pomyłek w projekcie, aczkolwiek wynikały z wprowadzanych zmian w czasie projektowanie, no ale zawsze i trzeba pilnować, bo potem się okazuje, że miało być okno większe, a dziura jest mniejsza. Z resztą wszystko konsultuję z architektem. Problem w tym, że on zawsze akceptuje to co ja mówię, a nie powie mi, że to kiepski pomysł. Chyba, że już rzeczywiście byłoby bez sensu. Czyli o strop nawet nie pytam. Zimą garaż będzie ogrzewany przez wspólną z budynkiem ścianę wewnętrzną (ocieplenia 10cm). No właśnie przypuszczam, że coś tam ta ściana przepuści z tą 10cm izolacji (projektatn mi założył 5cm - chciałem więcej. Drzwi też coś przepuszczą, więc wydaje mi się wątpliwe dawanie 0 styropianu pod podłogę. Obecnie mam 8 cm i dam 150 eps, bo garaż na 2 auta. Pierwotnie miałem 15 cm. Czy może 5 dać? Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts