Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość kleju pod gres 120x60

heteranthera

Recommended Posts

Hej,

Kładę sobie gres w łazience, postanowiłem zrobić to sam i to pierwsze takie wyzwanie. Zakupiłem klej Sopro no1. powycinałem sobie już podłogę, zrobiłem hydroizolację i jestem gotów do klejenia. Mam dylemat jaką grubość kleju dać na podłogę a jaką na ściany. Czytam że do formatu 120x60 to nawet ponad 1cm kleju potrzeba ale czy napewno ? Czy zależy to od kleju ? Czy grzebień 12mm na ścianę/podłogę i posmarowanie płytki na gładko wystarczy ? Czy należałoby smarować i płytkę i ścianę takim grzebieniem. Czy tak samo można wykonać podłogę ? Na karcie produktu napisane jest o różnej ilości wody w zależności od rodzaju zaprawy: zaprawa cienkowarstwowa, zaprawa średniowarstwowa, zaprawa półpłynna. Jaką zaprawę powinieniem przygotować ?

Karta produktu: =downloadFile&tx_sopro_p1[download]=false&tx_sopro_p1[file]=81203"]https://www.sopro.com/pl-pl/datei-downloads/?type=9536&tx_sopro_p1[action]=downloadFile&tx_sopro_p1[download]=false&tx_sopro_p1[file]=81203

Edytowane przez heteranthera

Jeśli już nabyłeś grzebień 12mm to Ok ale jeśli nie to 8 - max. 10mm spokojnie wystarczy zarówno na ścianę jak i na podłogę. Grzebieniem rozsmarowuj podłogę prowadząc pacę kilkukrotnie w każdą stronę bez jej odrywania od podłoża tak aby nastąpiło równomierne rozsmarowanie na powierzchni, a ostatecznie najlepiej pokryć powierzchnię zębami w jednym kierunku pilnując aby warstwa oraz konsystencja kleju rozrabianego partiami była jednakowa.

Z obrzeży podłogi przy płytkach które już położyłeś zbieraj klej pod kątem 45*. W ten sposób nie wypłynie on fugą pomiędzy płytkami.

Płytki ścienne podłogowe w przypadku tak dużego formatu smaruj klejem także pacą zębatą ale w taki sposób aby po położeniu zęby na podłodze i na płytce tworzyły kwadraty lub krzyże.

Po położeniu lekko dociśnij lub dobij gumowym młotkiem tak aby poziom sąsiednich płytek był równy lub zastosuj system poziomowania.z fugą co najmniej 1,5 - 2mm.

Będzie ona odpowiednia zarówno dla wielkoformatowych płytek rektyfikowanych jak i ściennych.

Zaprawę rozrabiaj w formie gęstej śmietany, dla podłogi może być ona rzadsza ponieważ nie istnieje efekt spływania i chlapania.

Jest to raczej kwestia wypraktykowania w zależności od materiału ściennego i podłogi.

Pokrywając każdą powierzchnię szczególnie ściany najpierw pokryj ścianę cienką warstwą płaską częścią pacy a następnie nakładając szpachelką klej na stronę zębatą pokrywaj ścianę od dołu do góry powierzchnię równą jednej warstwie 2 - 5 sąsiednich płytek w zależności od ich wielkości.

Pracując pacą trzymaj ją zawsze pod jednakowym kątem np 45* ponieważ zmiana kąta odzwierciedla także grubość kleju.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Może być w ten sposób.

Nanoszenie grzebieniem kleju na płytkę dotyczyło się raczej wyłącznie podłogi która pracuje dużo bardziej niż ściana także ze względu na np. ogrzewanie podłogowe.

Odnośnie ściany to raczej polecam smarowanie zębami tylko ściany, natomiast płytkę po prostu przetrzeć gładką pacą z klejem tak aby sucha ceramika nie powodowała gwałtownego wyciągnięcia wilgoci z zaprawy klejowej.

Jeśli taki wielki rozmiar to prawdopodobnie będzie pomiędzy dolnymi a górnymi szafkami.

Po pierwsze więc musi być raczej pod górnymi szafkami i za dolnymi.

Kładąc je przykręcałem do ściany profil stelaża K-G CD 60 i za jego pomocą poziomowałem całość.

• 6 months później...
Dołączę się do pytania. Chcę w łazience położyć gres 60x60 grubości 8mm. W warstwie kleju ma być zatopiona mata z kablem grzewczym. Po skuciu starych płytek wychodzi, że na klej będzie tylko 7mm grubości. Czy to wystarczy? Mogę też skuć dodatkowe 15mm starej wylewki samopoziomujacej, wtedy na klej będzie jednak aż 22mm. Co lepiej zrobić?