Dominikos95 19.04.2023 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Cześć wszystkim Mam do Was pytanie. Potrzebuję podpiąć pod wlz (który idzie w posadzce) zasilanie komórki. Jedyne miejsce w którym kabel jest w ścianie i udało mi się do niego dokuć jest schowany w samym kącie. I tu zaczyna się moje pytanie: Jak rozdzielić ten kabel żeby to miało ręce i nogi i połączyć go z kablem 4x6 który tam doprowadziłem? Chciałem zrobić rozdzielnicę i tam połączyć te kable jednak wtedy musiałbym przedłużyć wlz a później to łączenie zatynkować, co raczej jest słabym rozwiązaniem. Zrobić puszkę gdzie przedłużyłbym wlz i go zatynkować? Dodam że kabel w tym kącie jest dość głęboko schowany.Trochę brakuje mi pomysłów. Koledzy, pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.04.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 A po co się do niego dokułeś. Przecież w rozdzielnicy głównej budynku także on jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 19.04.2023 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Właśnie miałem pisać edita Jest w rozdzielnicy, jednak raz że rozdzielnica jest w miejscu "mało strategicznym" a dwa że miejsca jest tam tyle że komar nie wleci, a niestety nie mam teraz środków na przeróbkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.04.2023 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Raczej nie widzę możliwości cięcia WLZ i dopinania tam kolejnego odbiornika. Połączenia na przewodach ochronno - neutralnych PEN to potencjalne niebezpieczeństwo porażenia. Rozdzielnica w miejscu mało strategicznym :bash: a jazda z Warszawy do Krakowa przez Gdańsk bo tak można nazwać ten pomysł to jakieś zupełne nieporozumienie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 19.04.2023 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Dziękuję, dostatecznie dosadnie mi wytłumaczyłeś że źle kombinuje. To może tak: rozplombować licznik (oczywiście za zgodą elektrowni), wpiąć się nowym wlz, a zaraz pod skrzynką z licznikiem, zrobić rozdzielnice gdzie zrobię rozgałęzienie na dom i na warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.04.2023 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Koledzy, czujecie to że autor ma tam przewód/kabel 4x6 mm2.Gdzie tam PEN? Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Dziękuję, dostatecznie dosadnie mi wytłumaczyłeś że źle kombinuje. To może tak: rozplombować licznik (oczywiście za zgodą elektrowni), wpiąć się nowym wlz, a zaraz pod skrzynką z licznikiem, zrobić rozdzielnice gdzie zrobię rozgałęzienie na dom i na warsztat? Gdzie masz uziom? Jaka układ sieci? Jaki WLZ? Chcesz wydawać kolejne tysiące na drugą rozdzielnicę z SPD i osobnym uziomem? Nie kombinuj tylko rozbuduj rozdzielnice główną albo przedłuż istniejący obwód. Wyjdzie taniej i lepiej. A może i tak rozdzielnica wymaga przeorania bo jest po taniości i sprzed pół wieku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 19.04.2023 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Koledzy, czujecie to że autor ma tak przewód/kabel 4x6 mm2. Gdzie tam PEN? Kolego, na zdjęciu jest akurat wlz 5cio żyłowy. Kabel Doprowadzam 4x6 bo uziom mam oddzielny przy komórce. Podział PEN jest przy zabezpieczeniu przedlicznikowym. Strasznie wszyscy spięci na tym forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.04.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Dziękuję, dostatecznie dosadnie mi wytłumaczyłeś że źle kombinuje. To może tak: rozplombować licznik (oczywiście za zgodą elektrowni), wpiąć się nowym wlz, a zaraz pod skrzynką z licznikiem, zrobić rozdzielnice gdzie zrobię rozgałęzienie na dom i na warsztat? Rozplombowanie licznika jest zbędne ponieważ warsztat masz podłączyć za nim.oraz za zabezpieczeniem głównym i rozłącznikiem. Jeśli posiadasz więcej pomysłów tego pokroju co poprzednie to naprawdę zaproś do domu elektryka który to ogarnie i nie pozwoli zginąć Tobie i Twoim bliskim. Kolego, na zdjęciu jest akurat wlz 5cio żyłowy. Kabel Doprowadzam 4x6 bo uziom mam oddzielny przy komórce. Podział PEN jest przy zabezpieczeniu przedlicznikowym. Strasznie wszyscy spięci na tym forum To na peweno jest WLZ czyli kabel zasilający dom który idzie z zewnątrz bezpośrednio do zabezpieczeń i licznika ?....Albo fotka przekłamuje albo jakiś cienki. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 19.04.2023 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Rozplombowanie licznika jest zbędne ponieważ warsztat masz podłączyć za nim.oraz za zabezpieczeniem głównym i rozłącznikiem. Jeśli posiadasz więcej pomysłów tego pokroju co poprzednie to naprawdę zaproś do domu elektryka który to ogarnie i nie pozwoli zginąć Tobie i Twoim bliskim. To na peweno jest WLZ czyli kabel zasilający dom który idzie z zewnątrz bezpośrednio do zabezpieczeń i licznika ?....Albo fotka przekłamuje albo jakiś cienki. Właśnie Pan elektryk zaproponował to rozwiązanie, jako że warsztat ma swoją rozdzielnice. Dziękuję wszystkim fachowcom, profesjonalistom oraz ekspertom za pomoc jutro będę cieszył się światłem w warsztacie bez rozkuwania połowy domu. A kabel rzeczywiście cienki bo tylko 5x6 i do tego linka. Pozdrawiam Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez Dominikos95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.04.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Kolego, na zdjęciu jest akurat wlz 5cio żyłowy. Kabel Doprowadzam 4x6 bo uziom mam oddzielny przy komórce. Podział PEN jest przy zabezpieczeniu Pięknie. I do WLZ 5-żyłowego podłączasz kabel 4-żyłowy? No niby można, ale bez N. A "pan elektryk" to raczej taki farbowany, jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 20.04.2023 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Pięknie. I do WLZ 5-żyłowego podłączasz kabel 4-żyłowy? No niby można, ale bez N. A "pan elektryk" to raczej taki farbowany, jak sądzę. Nie bez N, tylko bez PE szanowny kolego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.04.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Pewnie po co PE i co tam będzie TN-co? Elpapiotr fajnych masz kolegów "elektryków". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 20.04.2023 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Pewnie po co PE i co tam będzie TN-co? Elpapiotr fajnych masz kolegów "elektryków". Tak jak pisałem, mam oddzielny uziom przy warsztacie a rozdział pen na pe i n jest przed licznikiem Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Dominikos95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.04.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Tak jak pisałem, mam oddzielny uziom przy warsztacie a rozdział pen na pe i n jest przed licznikiem I co z tego że masz uziom. Skoro masz rozdzielony PEN na N i PE to jakim prawem znika PE w pewnym momencie skąd przekonanie że tak wolno. Chcesz w garażu zrobić wyspę TT - w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 20.04.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Pięknie. I do WLZ 5-żyłowego podłączasz kabel 4-żyłowy? No niby można, ale bez N. A "pan elektryk" to raczej taki farbowany, jak sądzę. A o wyspie TT to Pan nie słyszał ? Kolega wyraźnie pisał że ma oddzielny uziom. Więc z tym farbowanym to raczej kulą w płot. I co z tego że masz uziom. Skoro masz rozdzielony PEN na N i PE to jakim prawem znika PE w pewnym momencie skąd przekonanie że tak wolno. Chcesz w garażu zrobić wyspę TT - w jakim celu? Kolega pisał że ma już doprowadzony kabel 4x6. Jak inaczej ma to zrobić żeby było poprawnie bez wymiany kabla ? Kolego, na zdjęciu jest akurat wlz 5cio żyłowy. Kabel Doprowadzam 4x6 bo uziom mam oddzielny przy komórce. Podział PEN jest przy zabezpieczeniu przedlicznikowym. Strasznie wszyscy spięci na tym forum Tak jak chcesz zrobić jest poprawnie. Wykonujesz "wyspę" TT w sieci TN czyli z wlz ciągniesz l1,l2,l3 ,N a Pe masz z lokalnego uziomu. Musisz dystansem podchodzić do tego co tu się nieraz wypisuje. Więcej zdecydowanie jest tu tak zwanej autopromocji niż faktycznej chęci pomocy. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez PLC_00 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 20.04.2023 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 A o wyspie TT to Pan nie słyszał ? Kolega wyraźnie pisał że ma oddzielny uziom. Więc z tym farbowanym to raczej kulą w płot. Kolega pisał że ma już doprowadzony kabel 4x6. Jak inaczej ma to zrobić żeby było poprawnie bez wymiany kabla ? Tak jak chcesz zrobić jest poprawnie. Wykonujesz "wyspę" TT w sieci TN czyli z wlz ciągniesz l1,l2,l3 ,N a Pe masz z lokalnego uziomu. Musisz dystansem podchodzić do tego co tu się nieraz wypisuje. Więcej zdecydowanie jest tu tak zwanej autopromocji niż faktycznej chęci pomocy. Wiedziałem o sieci TT ale nie słyszałem o czymś takim jak wyspa TT. Poczytałem, powiększyłem wiedzę- bardzo dziękuję za merytoryczny post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.04.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Kolega pisał że ma już doprowadzony kabel 4x6. Jak inaczej ma to zrobić żeby było poprawnie bez wymiany kabla ? Oczywiście może sobie zrobić wyspę tylko nie zapomnij poinstruować kolegę co ma zrobić by zachować odpowiedni czas SWZ by było bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 20.04.2023 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Zabawna sprawa, zajrzałem jeszcze raz do skrzynki z zabezpieczeniem przedlicznikowym i "rozdział" PEN to za dużo powiedziane. To jest defacto ten sam przewód rozbity na dwa inne, dopiero w rozdzielnicy jest zrobiony prawidłowy podział. Nie wiem skąd takie wykonanie i już się nie dowiem. Także myślę że nie będzie problemu. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Dominikos95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 21.04.2023 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Zabawna sprawa, zajrzałem jeszcze raz do skrzynki z zabezpieczeniem przedlicznikowym i "rozdział" PEN to za dużo powiedziane. To jest defacto ten sam przewód rozbity na dwa inne. Na tym polega podział PEN na PE i N. Do prawidłowego podziału na zdjęciu brakuje jeszcze aby do tego zacisku dopiąć przewód z uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts