Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie kabla wlz z zasilaniem warsztatu

Recommended Posts

Cześć wszystkim

Mam do Was pytanie.

Potrzebuję podpiąć pod wlz (który idzie w posadzce) zasilanie komórki. Jedyne miejsce w którym kabel jest w ścianie i udało mi się do niego dokuć jest schowany w samym kącie.

I tu zaczyna się moje pytanie:

Jak rozdzielić ten kabel żeby to miało ręce i nogi i połączyć go z kablem 4x6 który tam doprowadziłem? Chciałem zrobić rozdzielnicę i tam połączyć te kable jednak wtedy musiałbym przedłużyć wlz a później to łączenie zatynkować, co raczej jest słabym rozwiązaniem. Zrobić puszkę gdzie przedłużyłbym wlz i go zatynkować? Dodam że kabel w tym kącie jest dość głęboko schowany.Trochę brakuje mi pomysłów.

Koledzy, pomożecie?

341492004_253522927211158_3308341070310366386_n.jpg

341703842_946025906412838_5818911772619365643_n.jpg

341904744_593138089443916_7762449025424986508_n.jpg

340966910_920020502550251_747888710576745293_n.jpg

341765084_6608451785848768_7625844615109879238_n.jpg

Raczej nie widzę możliwości cięcia WLZ i dopinania tam kolejnego odbiornika. Połączenia na przewodach ochronno - neutralnych PEN to potencjalne niebezpieczeństwo porażenia.

Rozdzielnica w miejscu mało strategicznym :):bash::bash::eek: a jazda z Warszawy do Krakowa przez Gdańsk bo tak można nazwać ten pomysł to jakieś zupełne nieporozumienie.

.

Dziękuję, dostatecznie dosadnie mi wytłumaczyłeś że źle kombinuje. To może tak: rozplombować licznik (oczywiście za zgodą elektrowni), wpiąć się nowym wlz, a zaraz pod skrzynką z licznikiem, zrobić rozdzielnice gdzie zrobię rozgałęzienie na dom i na warsztat?

Gdzie masz uziom?

Jaka układ sieci?

Jaki WLZ?

Chcesz wydawać kolejne tysiące na drugą rozdzielnicę z SPD i osobnym uziomem?

Nie kombinuj tylko rozbuduj rozdzielnice główną albo przedłuż istniejący obwód. Wyjdzie taniej i lepiej. A może i tak rozdzielnica wymaga przeorania bo jest po taniości i sprzed pół wieku?

Dziękuję, dostatecznie dosadnie mi wytłumaczyłeś że źle kombinuje. To może tak: rozplombować licznik (oczywiście za zgodą elektrowni), wpiąć się nowym wlz, a zaraz pod skrzynką z licznikiem, zrobić rozdzielnice gdzie zrobię rozgałęzienie na dom i na warsztat?

Rozplombowanie licznika jest zbędne ponieważ warsztat masz podłączyć za nim.oraz za zabezpieczeniem głównym i rozłącznikiem.

Jeśli posiadasz więcej pomysłów tego pokroju co poprzednie to naprawdę zaproś do domu elektryka który to ogarnie i nie pozwoli zginąć Tobie i Twoim bliskim.

Kolego, na zdjęciu jest akurat wlz 5cio żyłowy. Kabel Doprowadzam 4x6 bo uziom mam oddzielny przy komórce. Podział PEN jest przy zabezpieczeniu przedlicznikowym. Strasznie wszyscy spięci na tym forum :jawdrop:

To na peweno jest WLZ czyli kabel zasilający dom który idzie z zewnątrz bezpośrednio do zabezpieczeń i licznika ?....Albo fotka przekłamuje albo jakiś cienki.

Edytowane przez Mareks77

Rozplombowanie licznika jest zbędne ponieważ warsztat masz podłączyć za nim.oraz za zabezpieczeniem głównym i rozłącznikiem.

Jeśli posiadasz więcej pomysłów tego pokroju co poprzednie to naprawdę zaproś do domu elektryka który to ogarnie i nie pozwoli zginąć Tobie i Twoim bliskim.

To na peweno jest WLZ czyli kabel zasilający dom który idzie z zewnątrz bezpośrednio do zabezpieczeń i licznika ?....Albo fotka przekłamuje albo jakiś cienki.

Właśnie Pan elektryk zaproponował to rozwiązanie, jako że warsztat ma swoją rozdzielnice. Dziękuję wszystkim fachowcom, profesjonalistom oraz ekspertom za pomoc jutro będę cieszył się światłem w warsztacie bez rozkuwania połowy domu. A kabel rzeczywiście cienki bo tylko 5x6 i do tego linka. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Dominikos95

Pięknie. I do WLZ 5-żyłowego podłączasz kabel 4-żyłowy? No niby można, ale bez N.

A "pan elektryk" to raczej taki farbowany, jak sądzę.

A o wyspie TT to Pan nie słyszał ? Kolega wyraźnie pisał że ma oddzielny uziom. Więc z tym farbowanym to raczej kulą w płot.

I co z tego że masz uziom. Skoro masz rozdzielony PEN na N i PE to jakim prawem znika PE w pewnym momencie skąd przekonanie że tak wolno. Chcesz w garażu zrobić wyspę TT - w jakim celu?

Kolega pisał że ma już doprowadzony kabel 4x6. Jak inaczej ma to zrobić żeby było poprawnie bez wymiany kabla ?

Kolego, na zdjęciu jest akurat wlz 5cio żyłowy. Kabel Doprowadzam 4x6 bo uziom mam oddzielny przy komórce. Podział PEN jest przy zabezpieczeniu przedlicznikowym. Strasznie wszyscy spięci na tym forum :jawdrop:

Tak jak chcesz zrobić jest poprawnie. Wykonujesz "wyspę" TT w sieci TN czyli z wlz ciągniesz l1,l2,l3 ,N a Pe masz z lokalnego uziomu.

Musisz dystansem podchodzić do tego co tu się nieraz wypisuje. Więcej zdecydowanie jest tu tak zwanej autopromocji niż faktycznej chęci pomocy.

Edytowane przez PLC_00
  • Like 2

A o wyspie TT to Pan nie słyszał ? Kolega wyraźnie pisał że ma oddzielny uziom. Więc z tym farbowanym to raczej kulą w płot.

Kolega pisał że ma już doprowadzony kabel 4x6. Jak inaczej ma to zrobić żeby było poprawnie bez wymiany kabla ?

Tak jak chcesz zrobić jest poprawnie. Wykonujesz "wyspę" TT w sieci TN czyli z wlz ciągniesz l1,l2,l3 ,N a Pe masz z lokalnego uziomu.

Musisz dystansem podchodzić do tego co tu się nieraz wypisuje. Więcej zdecydowanie jest tu tak zwanej autopromocji niż faktycznej chęci pomocy.

Wiedziałem o sieci TT ale nie słyszałem o czymś takim jak wyspa TT. Poczytałem, powiększyłem wiedzę- bardzo dziękuję za merytoryczny post :)

Zabawna sprawa, zajrzałem jeszcze raz do skrzynki z zabezpieczeniem przedlicznikowym i "rozdział" PEN to za dużo powiedziane. To jest defacto ten sam przewód rozbity na dwa inne, dopiero w rozdzielnicy jest zrobiony prawidłowy podział. Nie wiem skąd takie wykonanie i już się nie dowiem. Także myślę że nie będzie problemu.

335798808_1893612927661483_5827247031411489821_n.jpg

337610743_1618309491931072_9030711245495844249_n.jpg

Edytowane przez Dominikos95

Zabawna sprawa, zajrzałem jeszcze raz do skrzynki z zabezpieczeniem przedlicznikowym i "rozdział" PEN to za dużo powiedziane. To jest defacto ten sam przewód rozbity na dwa inne.

Na tym polega podział PEN na PE i N. Do prawidłowego podziału na zdjęciu brakuje jeszcze aby do tego zacisku dopiąć przewód z uziemienia.