jinx_20 11.05.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) Cześć, Fundamenty tradycyjne, do tego ściany nośne z silki.Szukam jakiegoś rozwiązania na eliminację mostka pomiędzy ścianami nośnymi, a fundamentowymi.Z tego co poczytałem i policzyłem to przy ok 15m2 mostka termicznego wychodzi mi, że:-silka: ok 500W-ISOMUR Plus 1 warstwa (10cm): ok 450W-ISOMUR Plus 2 warstwy (20cm): ok 320W-BK600: 150W Wygląda więc na to, że wynalazki takie jak ISOMUR Plus to czysty marketing i strata kasy nawet w przypadku ścian z silki, o BK już nawet nie wspomnę. I teraz pytanie, czy praktykuje się, żeby na ścianach nośnych pod silkę dać 1-2 warstwy BK? A może ktoś poleci jeszcze coś lepszego? Jakaś ceramika z wełną/pianą?Czy może całkiem to olać i zainwestować w lepsze/głębsze ocieplenie ścian fundamentowych? Edytowane 11 Maja 2023 przez jinx_20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2024 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2024 ja budowałam na płycie by likwidować mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.02.2024 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2024 Cześć, Fundamenty tradycyjne, do tego ściany nośne z silki. Szukam jakiegoś rozwiązania na eliminację mostka pomiędzy ścianami nośnymi, a fundamentowymi. Z tego co poczytałem i policzyłem to przy ok 15m2 mostka termicznego wychodzi mi, że: -silka: ok 500W -ISOMUR Plus 1 warstwa (10cm): ok 450W -ISOMUR Plus 2 warstwy (20cm): ok 320W -BK600: 150W Wygląda więc na to, że wynalazki takie jak ISOMUR Plus to czysty marketing i strata kasy nawet w przypadku ścian z silki, o BK już nawet nie wspomnę. I teraz pytanie, czy praktykuje się, żeby na ścianach nośnych pod silkę dać 1-2 warstwy BK? A może ktoś poleci jeszcze coś lepszego? Jakaś ceramika z wełną/pianą? Czy może całkiem to olać i zainwestować w lepsze/głębsze ocieplenie ścian fundamentowych? Tak, typowe rozwiązanie to BK, ale cieplejszy. Wystarczy jedna warstwa. Inne rozwiązania to czarne szkło piankowe, Marmox Thermoblock, podróbki dwóch pierwszych (nie polecam tego z Ukrainy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.02.2024 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2024 Od środka masz styropian pod podłogą, na zewnątrz masz styropian albo xps. Ciepło raczej idzie do góry niż w dół więc nakład sił i środków w stosunku do oszczędności "ciepła uciekającego w grunt" wydaje się ekonomicznie nieuzasadniony... Ale jak Ci szczególnie zależy to wymuruj pierwszą warstwę z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts