Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostem pomiędzy ścinami nośnymi a fundamentowymi

jinx_20

Recommended Posts

Cześć,

Fundamenty tradycyjne, do tego ściany nośne z silki.

Szukam jakiegoś rozwiązania na eliminację mostka pomiędzy ścianami nośnymi, a fundamentowymi.

Z tego co poczytałem i policzyłem to przy ok 15m2 mostka termicznego wychodzi mi, że:

-silka: ok 500W

-ISOMUR Plus 1 warstwa (10cm): ok 450W

-ISOMUR Plus 2 warstwy (20cm): ok 320W

-BK600: 150W

Wygląda więc na to, że wynalazki takie jak ISOMUR Plus to czysty marketing i strata kasy nawet w przypadku ścian z silki, o BK już nawet nie wspomnę.

I teraz pytanie, czy praktykuje się, żeby na ścianach nośnych pod silkę dać 1-2 warstwy BK?

A może ktoś poleci jeszcze coś lepszego? Jakaś ceramika z wełną/pianą?

Czy może całkiem to olać i zainwestować w lepsze/głębsze ocieplenie ścian fundamentowych?

Edytowane przez jinx_20

• 9 months później...
Cześć,

Fundamenty tradycyjne, do tego ściany nośne z silki.

Szukam jakiegoś rozwiązania na eliminację mostka pomiędzy ścianami nośnymi, a fundamentowymi.

Z tego co poczytałem i policzyłem to przy ok 15m2 mostka termicznego wychodzi mi, że:

-silka: ok 500W

-ISOMUR Plus 1 warstwa (10cm): ok 450W

-ISOMUR Plus 2 warstwy (20cm): ok 320W

-BK600: 150W

Wygląda więc na to, że wynalazki takie jak ISOMUR Plus to czysty marketing i strata kasy nawet w przypadku ścian z silki, o BK już nawet nie wspomnę.

I teraz pytanie, czy praktykuje się, żeby na ścianach nośnych pod silkę dać 1-2 warstwy BK?

A może ktoś poleci jeszcze coś lepszego? Jakaś ceramika z wełną/pianą?

Czy może całkiem to olać i zainwestować w lepsze/głębsze ocieplenie ścian fundamentowych?

Tak, typowe rozwiązanie to BK, ale cieplejszy. Wystarczy jedna warstwa.

Inne rozwiązania to czarne szkło piankowe, Marmox Thermoblock, podróbki dwóch pierwszych (nie polecam tego z Ukrainy).

Od środka masz styropian pod podłogą, na zewnątrz masz styropian albo xps. Ciepło raczej idzie do góry niż w dół więc nakład sił i środków w stosunku do oszczędności "ciepła uciekającego w grunt" wydaje się ekonomicznie nieuzasadniony...

Ale jak Ci szczególnie zależy to wymuruj pierwszą warstwę z betonu komórkowego.