Janki19 14.05.2023 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Hej tak jak w tytule. Czym zaślepić takie otwory? Dystanse były z rurki pcv.Czy wystarczy jakąś pianką to zakleić czy mam to jakoś inaczej robić?Zależy mi na tym by właściwości termiczne nie były gorsze od Porotherm 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.05.2023 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Te otwory po ściągach masz w żelbecie czy w Porotherm 25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.05.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Hej tak jak w tytule. Czym zaślepić takie otwory? Dystanse były z rurki pcv. Czy wystarczy jakąś pianką to zakleić czy mam to jakoś inaczej robić? Zależy mi na tym by właściwości termiczne nie były gorsze od Porotherm 25. Najprościej pianką, ale to najgorszy sposób. Dopuszczalne jeśli otwory nie są w części podziemnej oraz ściana zostanie w miarę szybko zamknięta (ocieplenie, tynk wewnętrzny). Ale to rozwiązanie to taki standard pt. "tani deweloper". Najlepiej jakąś masą cementową. Najważniejsze i tak jest ocieplenie elewacji, więc takie uzupełnienie nawet jeśli będzie jakimś mostkiem to wyłącznie niewielkim punktowym, którego wpływ jest praktycznie żaden. Na upartego możesz do masy dorzucić perlitu albo kupić gotowy produkt z taką domieszką. Tu warzniejsze od tego czym jest jak. Można masę wciskać powoli spzachelką, ale przy wielu otworach to syzyfowa robota. Polecam pompkę ręczną do zapraw cementowych - wypełnienie otworów to jest moment i nawet nie trzeba już wracać do tematu jak z pianką, którą trzeba później obcinać. Sam używam takiej pompki do uzupełniania różnych ubytków, bruzd, itp. Jeden z fajniejszych zakupów u mnie na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.05.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Hej tak jak w tytule. Czym zaślepić takie otwory? Dystanse były z rurki pcv. Czy wystarczy jakąś pianką to zakleić czy mam to jakoś inaczej robić? Zależy mi na tym by właściwości termiczne nie były gorsze od Porotherm 25. Klejem/zaprawą, na której murowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 15.05.2023 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) Otwory w żelbecie. Tylko w nich jest ta rurka pcv i czy ten klej/zaprawa się jakoś będzie trzymać tego? Wiem może głupie pytanie ale pianka to się klei do wszystkiego Tym pistoletem to lać aż na druga stronę czy z obu po trochę i pusto po środku? Edytowane 15 Maja 2023 przez Janki19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.05.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Otwory w żelbecie. Tylko w nich jest ta rurka pcv i czy ten klej/zaprawa się jakoś będzie trzymać tego? Wiem może głupie pytanie ale pianka to się klei do wszystkiego Tym pistoletem to lać aż na druga stronę czy z obu po trochę i pusto po środku? Ja rurki wypełniałem masą cementową CX20 i na drugi dzień było nie do ruszenia (lekko opukałem młotkiem, bo sam byłem ciekaw, pewnie może gdybym solidnie walną młotem to coś by się jednak stało). Rurki nie były też tak idealnie prostoliniowe, były lekko zdeformowane chociażby poprzez ich cięcie, więc wypełnienie miało się też o co dodatkowo zaprzeć. Masa klejowa powinna układać się jeszcze lepiej niż masa cementowa. Pompką wciskałem masę z jednej strony a z drugiej brat krzyczał czy wylatuje i zacieraliśmy packą. Rurki miałem w 6 rdzeniach żelbet, cała ta operacja zajęła może z 30 min. Więcej zabawy było z przenoszeniem i rozkładaniem drabiny niż z samym wypełnianiem. Po kilku godzinach miejsca te potraktowałem jeszcze odrobiną wodą ze spryskiwacza. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 16.05.2023 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Dzięki za informacje, zrobię chyba tak samo jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.05.2023 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Zależy mi na tym by właściwości termiczne nie były gorsze od Porotherm 25. Otwory w żelbecie. Tylko w nich jest ta rurka pcv i czy ten klej/zaprawa się jakoś będzie trzymać tego? Wiem może głupie pytanie ale pianka to się klei do wszystkiego Tym pistoletem to lać aż na druga stronę czy z obu po trochę i pusto po środku? Nie widzę większego sensu wypełniania a tym bardziej dokładnego wypełniania tych rurek osadzonych w żelbecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 16.05.2023 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Hmm czyli co? Tynk z jednej i styropian z drugiej strony i wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.05.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Czy zapełnisz czy nie zapełnisz to nic nie zmieni.Chyba że ktoś zakłada, że w tych rurkach będzie wykraplać się woda, powstanę grzyby lub będzie mostek termiczny.Wg mnie możesz zaślepić tylko same końcówki tych rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.05.2023 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Nie widzę większego sensu wypełniania a tym bardziej dokładnego wypełniania tych rurek osadzonych w żelbecie. Ja to robiłem dla idei, że mur powinien być jednorodny bez większych ubytków czy dłużej otwartych pustek powietrznych. Poza tym SSZ miał jeszcze trochę postać bez tynków i ocieplenia a nie chciałem, żeby tam zalęgło się życie a tym bardziej zostało zamknięte, gdy kolejne ekipy wpadną. A i tak gdy już zabrałem się za robotę znalazłem w kilku rurkach pajęczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.05.2023 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Polecam pompkę ręczną do zapraw cementowych - wypełnienie otworów to jest moment Też tak robiłem, ale ja tych otworów miałem kilkaset. Problem był jednak taki, że na początku po załadowaniu pompki szło fajnie, ale w miarę zbliżania się do końca zawartości pompki coraz trudniej się wyciskało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.05.2023 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Czy zapełnisz czy nie zapełnisz to nic nie zmieni. Chyba że ktoś zakłada, że w tych rurkach będzie wykraplać się woda, powstanę grzyby lub będzie mostek termiczny. Mostek termiczny nie wystąpi, bo rurka jest z materiału o niższej lambdzie niż mur. Woda się nie wykropli, jeśli rurka będzie zaślepiona przynamniej od strony wnętrza. Grzyb to nie wiem, ale teraz bloczki można kleić pianką, która chyba grzybem nie zachodzi. Naprawdę nie wiem czym się różni rurka z dziurą od szczelin pionowych między bloczkami, których zazwyczaj nikt nie uszczelnia i ludzie jakoś żyją (tylko płacą wysokie rachunki). Wg mnie możesz zaślepić tylko same końcówki tych rurek. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 17.05.2023 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Też tak robiłem, ale ja tych otworów miałem kilkaset. Problem był jednak taki, że na początku po załadowaniu pompki szło fajnie, ale w miarę zbliżania się do końca zawartości pompki coraz trudniej się wyciskało. Fakt, zależy jak trafi się z gęstością mieszanki. Mi raczej sporadycznie zdarzały się takie sytuacje. Ale jeśli już, wystarczyło odciągnąć nieco tłok, wstrząsnąć pompką i dalej już było lżej wyciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.05.2023 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Nikt nie wypełnia rurek. Normalnie są korki wklejane na żywicę, to w strefie podziemnej. Wyżej zakleja się otwory zaprawą, klejem. Nie powstaje żaden mostek, wręcz odwrotnie. Zamknięte powietrze jest izolatorem, napychanie całych rurek po ściągach jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts