Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy

przemek28

Recommended Posts

Witam. Stoję przed wyborem pompy ciepła. Mam możliwość zakupu:

1. Panasonic Tcap 9kW - 43000

2. Panasonic aquarea 9kW - 43500

3. Vaissmann Vitocal 9kW - 47500

Bardo proszę o pomoc w wyborze urządzenia. Plusy, minusy, koszty eksploatacji, serwis, gwarancja etc. A może proponujecie coś innego w podobnych pieniądzach?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie OZC budynku ?

Jakie ogrzewanie ? - grzejniki, czy podłogówka ? moc ogrzewania pod jakie temperatury wody przewidziana ?

Może T-Cap będzie w sam raz i pozostałe za słabe ?!?

A może to T-Cap będzie zbyt mocny i będzie taktował, a pozostałe mniej wydajne lepiej się sprawdzą ?!?

Panasonic_roznice_wody.jpg

Edytowane przez Marco36

Nie umieszczałem konkretnych danych bo wydaje mi się, ze mam to już wszystko sprecyzowane i w grę wchodzą te trzy pompy. Ale tak:

1. Powierzchnia grzewcza -140mkw,

2. Dom z 1994r ocieplony wełna mineralna w murze 5cm. Mury w sumie 45cn. Pustak żużlowy.

3. Na parterze same grzejniki, na pietrze 50/50 podlogowka i grzejniki.

4. Strop wełna 25cm, Podloga parteru 5cm styropian.

5. Okna Thermoplast 94r. Dwuszybowe, szczelne. Fachowiec ocenił, ze na poziomie nowych okien z szyba zespolona i tak założyłem w wyliczeniach.

6. Spalanie ekogroszku około 5t na sezon grzewczy.

7. Temp w domu zima 22st.

8. Woda na grzejniki maks 50st.

Tcap to split a pozostałe dwie monoblok. Wydaje mi się, ze to pompy podobne mocowo. Jakościowo, skłaniałbym się ku Vissmanowi a kompromis to Aquarea. Ale nie miałem nigdy styczności z pompa. Stad pytanie do Was. Co byście wybrali?

Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam Przemek

Nie umieszczałem konkretnych danych bo wydaje mi się, ze mam to już wszystko sprecyzowane i w grę wchodzą te trzy pompy. Ale tak:

2. Dom z 1994r ocieplony wełna mineralna w murze 5cm. Mury w sumie 45cn. Pustak żużlowy.

5. Okna Thermoplast 94r. Dwuszybowe, szczelne. Fachowiec ocenił, ze na poziomie nowych okien z szyba zespolona i tak założyłem w wyliczeniach.

5 ton ekogroszku to przy PC z COP=3 będzie zużycie prądu na poziomie 10.000 kWh lub więcej ?

Tcap 4,8

Aquarea 4,5

Viessmann 5,0

Tyle wynosi COP w wymienionych wyżej pompach. Mocno po łebkach liczysz kolego, ale licz Sobie jak chcesz :) Dla zaspokojenia Twoich „dzikich” jak widzę rządzi napisze Ci, ze żadna z tych pomp nie powinna łyknąć więcej jak 6mwh.

Nie chce mi się przegadywac i udowadniać swoich racji. Proszę tylko o radę. O Wasze zdanie. Nie zadałem pytania ile te pompy pobiorą energii tylko która z tych 3 Waszym zdaniem jest najlepsza. Bardzo proszę o konkretne rady. Pozdrawiam Przemek

Tcap to split a pozostałe dwie monoblok. Wydaje mi się, ze to pompy podobne mocowo. Jakościowo, skłaniałbym się ku Vissmanowi a kompromis to Aquarea. Ale nie miałem nigdy styczności z pompa. Stad pytanie do Was. Co byście wybrali?

Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam Przemek

Sory ale większy dom od ciebie i starszy dooosyć sporo ale docieplony grzałem pompą haier za równe 10 tys zł monoblok to był i grzał jak opętany przy minus 18 stopniach a nie było żadnych grzałem więc z mojej perspektywy nie widzę powodu aby płacić ponad 40 tys zł , teraz grzeję przeróbką pompy ciepła z klimatyzatora 7kw i nadal jest za mocna bo taktuje a ty chcesz wydawać 43 tys zł ?? interesujące.

Tcap 4,8

Aquarea 4,5

Viessmann 5,0

Tyle wynosi COP w wymienionych wyżej pompach.

W warunkach, w których ciepła nie będą produkowały.

Teoretycznie można by zaufać podanemu zgodnie z tą samą normą SCOP - tylko mało kto podaje dla naszego klimatu w którym potrzebna jest grzałka karteru (czy grzanie sprężarki jej uzwojeniem) i grzałka tacy, co robi sporą różnicę i nie można bazować na SCOP dla cieplejszego klimaty, gdzie tych "luksusów" nie ma.

Jaki wyjdzie rzeczywisty SCOP w danym domu zależy od kilku czynników. Sprawdź w projekcie instalacji grzewczej, jakiej temperatury czynnika będziesz potrzebował w określonych warunkach (drastyczna różnica będzie między podłogówką a grzejnikami) i sprawdź, jak sobie w danych warunkach radzą poszczególne pompy (wygooglaj/wyciągnij od sprzedawcy tabele, z mocą i COP dla różnych temperatur A i W).

Jak masz grzejniki i będziesz całość grzał do temperatur potrzebnych do grzejników - COP będzie mizerny. Jak będziesz przełączał - to przy znikomej akumulacji grzejników w pomieszczeniach nimi ogrzewanymi szybko temperatura spadnie. Więc z tego punktu widzenia warto by zrobić bufor dla grzejników, z których będzie ciepło dostarczane do grzejników jak pompa bezpośrednio będzie grzała podłogę. Ale to mocno komplikuje układ i podnosi jego koszt. Do tego trzeba dobrego projektanta, co to ogarnie. Generalnie u Ciebie odpowiedź brzmi "to zależy" i to bardzo zależy od różnych rzeczy.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC

Edytowane przez Kaizen

Tcap 4,8

Aquarea 4,5

Viessmann 5,0

...

Fikcyjne dane jak dla klimatu w Polsce.

SCOP podany dla temperatur wody dla podłogówki i umiarkowanego klimatu - czyli temperatur średnio przez zimę o +10°C cieplejszych.

Temp. wody zasilające ogrzewanie - mogą zrobić dużą różnicę dla SCOP. Różnicy nawet 1,5 za sezon, między podłogówką a grzejnikami średnio lub wysokotemperaturowwymi.

U siebie przed przejściem na PC spalałem ok. 2,5-3 ton węgla. OZC 7,2 kW przy domu po odłogach 160m2.

Przy grzaniu ciągłym PC, do wody +50*C dojdę w okolicy mrozu -25*C.

Moc grzejników policzona dla parametru 45/40/22. Przy tych parametrach uzyskałem SCOP w okolicy 3,6 przez dwie zimy i SCOP 3,95 w obecną zimę (jeszcze grzeję).

Podajesz, że masz OZC 9 kW.

Policz jeszcze moc grzewczą wszystkich grzejników w domu. Może być dla wg danych katalogowych dla wody +55*C, potem się to przemnoży przez współczynnik dla niższych temperatur wody. Może będzie trzeba część grzejników wymienić na mocniejsze, a pozostałe poprzekładać do mniejszych pomieszczeń.

Przy grzejnikach i 5 cm izolacji na murach nie licz że uzyskasz choć SCOP 4.

To będzie bliżej SCOP 3 do 3,5.

Więcej opisuję w tych tematach:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381532-Pompa-Ciep%C5%82a-to-nie-zawsze-oszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87-glos-rozs%C4%85dku

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Edytowane przez Marco36

Prawdę mówiąc liczę na realny SCOP na poziomie 3. Dzwonił koleś z Vaissmanna przed chwila i powiedział mi, ze ta 9kW jest dla mnie zbyt mocna. Ze będzie traktować i trzeba dać 8kW. Nie ciśnie gościa o jaknajnizszy koszt zakupu, przeciwnie. Cały czas mówię, ze chce mieć pewność jakości i ciepła w domu. Zarzeka się, ze ta 8 mi ogrzeje dom w najmroźniejsze dni a zurzycie prądu nie będzie większe niż 6000kW rocznie. Dodam, ze facet mieszka niedaleko mnie i ma 14 lat doświadczenia w branży.

Generalnie to lobbuje trochę w stronę Tcapa ale jakoś mi serce podpowiada ze ten Vaissmann to taki mercedes wśród pomp :)

Ma racje? Jak to widzicie?

Skoro się zarzeka to zawsze może dać to na piśmie, że nadwyżkę pokrywa z własnej kieszeni :)

Skoro gość działa od 14tu lat, to zapewne ma mnóstwo adresów, gdzie PC instalował, więc możesz o nie poprosić i pojechać do użytkowników, by zapytać jak się maszyny spisują. Ja tak zrobiłem, polecam. Może unikniesz zakupu merca typu E W210, którego rdza żarła, aż trzeszczało? ;)

Jakość niestety jest niepoliczalna. Niemiecka pompa wydaje mi się jest robiona przy użyciu materiałów z najwyższej półki. Niemieckie samochody, sprzęt AGD, RTV etc są niezawodne i trwałe. Myśle, ze z pompami ciepła jest podobnie. Jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie. Temu służy forum właśnie. Jeżeli są tutaj ludzie którzy siedzą w temacie podzespołów, min sprężarek to bardzo miłe widziane są ich opinie.