Krzysiek06666 12.06.2023 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 te 600tys teraz to jak 350 dwa lata temu jesli chodzi o budownictwo. A co można postawić za 350tyś ? Nic. Parterówke do 100 m2 chociażby. Oczywiście nie licząc zakupu dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 13.06.2023 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Kolega chyba przespał wojnę i inflację. Za 300tyś to można kupić mała działkę pod miastem i może na stan zero starczy. Znajomy ma startować z budową 125m2 i dostał wyceny na stan surowy prostego projektu i są od 270 do 330tyś a to tylko SSO (bez doprowadzenia mediów). To nie jest nawet 30% kosztów budowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FrostEvil 13.06.2023 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Przy takim budżecie aż żal kupować mieszkanie, tym bardziej takie ~50 mkw..... Trochę tak ale są plusy i minusy. Budowa pewnie trwałaby od dzisiaj 2-3 lata. Różnie mogą wyglądać ceny a jak wystartuję to raczej odwrotu nie będzie. Nie chce potem do tych 600tyś dokładać jeszcze 200tyś, a na mieszkanie 600tyś to już górna granica, mam nadzieje, że tyle nie wydam. Po cichu liczę, że zamknę się w 500tyś. No i tak jak wcześniej, w miekszaniu 2x mniej miejsca niż w domu ale wszystko na miejscu, codziennie zaoszczędzone ~2h na dojazdy do pracy. Mieszkając na wsi musielibyśmy kupić drugi samochód ponieważ mamy różne godziny pracy. Dochodzi ekspolatacja samochodu, paliwo, utrzymanie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 13.06.2023 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Wydaje mi się, że dobrze kombinujesz. Działka wam nie ucieknie, a jak pojawią się dzieci to będziecie myśleli o budowie ale już z nowymi założeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FrostEvil 13.06.2023 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Obecnie też przeglądałem domy ~50-55m2 w stanie deweloperskim i tak jak w centrum/bliżej centrum ceny około 450tyś tak na obrzeżach (około 7-10km) od miasta można ten sam metraż znaleźć za 330-350 tyś. Pytanie teraz czy rozważać lokalizacje miekszkania na obrzeżach? Komunikacja miejsca jest ale nie tak jak w centrum. Wiadomo, że mniejsza cena spowodowana jest oległością do centrum. Zawsze to tansze mieszkanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.06.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Lokalizacja to podstawa szczęśliwego mieszkania. To najbardziej ignorowana i zarazem najważniejsza sprawa podczas wyboru miejsca do życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 14.06.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 nie kupuj mieszkania poza miastem bo jest 100tyś tansze. Wyjeździsz to na benzyne i ekspoatacje auta w parę lat a dochodzi jeszcze bezcenny czas którego nie da się kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 nie kupuj mieszkania poza miastem bo jest 100tyś tansze. Wyjeździsz to na benzyne i ekspoatacje auta w parę lat a dochodzi jeszcze bezcenny czas którego nie da się kupić. Ja tam do centrum dojeżdżam koleją szybciej, niż mieszkając "w mieście" jeżdżąc komunikacją miejską (a do mordoru z domu dojeżdżam ze 3x szybciej, niż z mieszkania). Do tego mam wygodniej, bo u siebie bez problemu mam miejsce siedzące a i jazda pociągiem nawet na stojąco jest wygodniejsza, niż tramwajem czy autobusem. Koszt owszem, trochę wyższy niż komunikacji miejskiej mieszkając w mieście - bo na dalsze strefy kartę muszę wykupić. Ale jakieś 6-7x taniej, niż samo paliwo do auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 14.06.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Tylko jak szyna pęknie to się robi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 17.06.2023 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Po pierwsze kolej przechodzi tylko przez maly procent mniejszych miejscowości. A po drugie jak masz dzieci i musisz każde odwieść, czasem w rozne miejsca to bez auta ani rusz.... Tutaj mowa jest o Lublinie - nie wydaje mi się żeby to byl region z mega dobrą infrastrukturą..... Nie mówie że sie nie da, w poprzedniej robocie mialem kolegę ktory codziennie dojeżdzał pociągiem prawie 60km tylko że wstawał po4tej a w domu był po 19tej. I jak sie go pytaliśmy czy go to nie męczy to odpowiadał że męczy go baba w domu a w pociągu sobie poczyta książke i posłucha radia a nie narzekań Ale facet byl blisko emerytury i jego dzeci już miały swoje dzieci i ne potrzebowały szofera. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez Toty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.06.2023 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Po pierwsze kolej przechodzi tylko przez maly procent mniejszych miejscowości. To zależy od rejonu Polski. Tak czy inaczej jak zacząłem szukać miejsca na nowe lokum, to najpierw miałem pomysł jednej stacji pociągu pospiesznego od stolicy. Ale się okazało, że w bliskiej odległości stacji ceny i dostępność nieciekawe. To poszukałem po trasie osobówki. Da się znaleźć fajne działki za sensowne pieniądze. Tak czy inaczej nie jest oczywistą oczywistością że dojazd ze wsi do centrum miasta zajmuje dużo czasu i kosztuje drogo w porównaniu z mieszkaniem w tymże mieście. A do tego.... A po drugie jak masz dzieci i musisz każde odwieść, czasem w rozne miejsca to bez auta ani rusz.... A to właśnie jest ciekawe. Jest ogromna masa zajęć dodatkowych do wyboru w szkole. Pewnie dlatego, że trudno o inne miejsca. Więc nie muszę jeździć po mieście (jak robiłem wcześniej) bo to zajęcia przychodzą do dzieci do szkoły. Lego, rolki, balet, taniec sportowy, zajęcia matematyczne, artystyczne, plastyczne, szachy, piłka nożna, badminton, krav maga, zajęcia językowe - wszystko w szkole. No i gimbus odbiera i przywozi dzieci. Nie mówie że sie nie da, w poprzedniej robocie mialem kolegę ktory codziennie dojeżdzał pociągiem prawie 60km tylko że wstawał po4tej a w domu był po 19tej. I po co? Na pustynię się wyprowadził, że musiał 60km dojeżdżać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FrostEvil 18.06.2023 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 nie kupuj mieszkania poza miastem bo jest 100tyś tansze. Wyjeździsz to na benzyne i ekspoatacje auta w parę lat a dochodzi jeszcze bezcenny czas którego nie da się kupić. Po przemyśleniu masz rację. Popatrzyłem to już komunikacja gorsza (rzadziej i dalej do centrum) tylko jedna szkola w okolicy + 1 przedszkole. W mieście jednak jest większy wybór... Obecnie mieszkamy +/- 5km od centrum ale na który przystanek nie pójde to zaraz mam MPK gdzie chce... Raczej będziemy szukać mieszkania z dobrą kominukacją miejska, blisko sklepy, dobre szkoły/przedszkola jakieś atrakcje. Nie ma raczej sensu skąpić już te 50-60tyś na miekszaniu a potem mieć "gorsze" warunki do życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 20.06.2023 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Zrobisz jak uważasz, argumenty za i przeciw dostałeś Taka ciekawostka. Dzisiaj dostałem kolejny polecony ze spółdzielni z kawalerki którą wynajmuję . Mieszkanko ma 28,3 mkw. Oczywiście dotyczyła podwyżek , więc lecimy : -utrzymanie zas. mieszk. 2,9 x 28,3 = 82,07 -opłaty za CO 5,84 x 28,3 = 165,27 -domofon = 1,81 -fundusz społeczno kulturalny 0,31 x 28,3 = 8,77 ( nie wiem co ma wspólnego z metrażem ) -sprzątanie klatek = 11,71 - śmieci = 37 ( 1 osoba mieszka ) - winda = 7,34 ( liczone od 1 osoby ) -wysyłka korespondencji = 3,60 -Legalizacja wodomierzy = 4,0 -fundusz remontowy = 94,81 Razem 416,38 za 28 mkw !!!!!!! Wszystkie te pozycje są płatne co miesiąc Za ogrzewanie takiej powierzchni spółdzielnia kasuje prawie 2000 rocznie ( są podzielniki i zazwyczaj jest mała dopłata ) Woda podrożała z 15,64 na 18,26 za kubik Jeszcze 2 lata temu płaciłem czynszu jakieś ~270zł Podsumowując , mój domek na wsi zaczyna coraz więcej zarabiać Edytowane 20 Czerwca 2023 przez sito 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.06.2023 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 21.06.2023 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Zrobisz jak uważasz, argumenty za i przeciw dostałeś Taka ciekawostka. Dzisiaj dostałem kolejny polecony ze spółdzielni z kawalerki którą wynajmuję . Mieszkanko ma 28,3 mkw. Oczywiście dotyczyła podwyżek , więc lecimy : -utrzymanie zas. mieszk. 2,9 x 28,3 = 82,07 -opłaty za CO 5,84 x 28,3 = 165,27 -domofon = 1,81 -fundusz społeczno kulturalny 0,31 x 28,3 = 8,77 ( nie wiem co ma wspólnego z metrażem ) -sprzątanie klatek = 11,71 - śmieci = 37 ( 1 osoba mieszka ) - winda = 7,34 ( liczone od 1 osoby ) -wysyłka korespondencji = 3,60 -Legalizacja wodomierzy = 4,0 -fundusz remontowy = 94,81 Razem 416,38 za 28 mkw !!!!!!! Wszystkie te pozycje są płatne co miesiąc Za ogrzewanie takiej powierzchni spółdzielnia kasuje prawie 2000 rocznie ( są podzielniki i zazwyczaj jest mała dopłata ) Woda podrożała z 15,64 na 18,26 za kubik Jeszcze 2 lata temu płaciłem czynszu jakieś ~270zł Podsumowując , mój domek na wsi zaczyna coraz więcej zarabiać To samo - mieszkanie 65 metrów a czynszu 880 zł. Samo ogrzewanie 250 zł/mc. Pamiętam, że jak rozważałem źródło ciepła do domu i szukałem po forach to ludzie potrafili taki dom jak nasz ogrzać za 2-2,5k rocznie (za 120m2 PU) . My wtedy płaciliśmy za mieszkanie 1,8-2k za samo CO. Jestem ciekaw jak będzie teraz jak się wprowadzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FrostEvil 21.06.2023 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Macie racje, dochodzi ten czynsz i opłaty, ktore defacto są niezależne ode mnie tylko spółdzielni... Może tak być, że za dwa lata czynsz będzie po tysiąc złotych. Moglibyśmy rozważyć budowę ale tak jak wcześniej pisaliście i ja doszedłem do wniosku, że minimum 700tyś + ewentualne dodatkowe koszta przez dwa lata to dla mnie za dużo niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.06.2023 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 zalezy jaki dom i w jakim wojewodztwie. Jak mala parterowka i duzo prac wykonasz sam smialo zmiescisz sie w tych 600 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 21.06.2023 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Macie racje, dochodzi ten czynsz i opłaty, ktore defacto są niezależne ode mnie tylko spółdzielni... Może tak być, że za dwa lata czynsz będzie po tysiąc złotych. Moglibyśmy rozważyć budowę ale tak jak wcześniej pisaliście i ja doszedłem do wniosku, że minimum 700tyś + ewentualne dodatkowe koszta przez dwa lata to dla mnie za dużo niestety Rozważ inną opcję. Kupujesz teraz ładną kawalerkę w dobrej lokalizacji. Mieszkasz sobie kilka lat , odkładasz kasę. Jak mieszkanko będzie spłacone to bierzesz kredyt na budowę i finansujesz go w większości z wynajmu tego mieszkania. Nasza kawalerka z wynajmu spłaciła większość mieszkania M4 w którym mieszkaliśmy 10 lat Edytowane 21 Czerwca 2023 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FrostEvil 21.06.2023 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Właśnie czasu na wykończanie samemu obecnie nie mam... Planowaliśmy kupić ~50m^2 aby były te 2 pokoje + kuchnia z małym salonem. Tylko tak jak pewnie pisałem, zależy jaki rynek bo myśle, że można kupić na rynku wtórnym za około 400tyś (lub pewnie znalazłoby się cos 320-350 do remontu). Rynek pierwotny to koszt około 450 tyś. Różnice są dość znaczne. Zakładaliśmy podobne rozwiązanie @sito jak piszesz kupić coś teraz (i tak bez kredytu się nie obejdzie) mieszkać 10 lat a potem ruszyć z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.06.2023 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Rozważ inną opcję. Kupujesz teraz ładną kawalerkę w dobrej lokalizacji. Mieszkasz sobie kilka lat , odkładasz kasę. w jaki sposob można odkladać kasę przy inflacji 15% a oprocentowaniu na koncie 6-7%? W rok jesteś w stanie zmniejszyć swoje oszczedności o 10% a nie je podnieść. Teraz rata za kredyt 350tyś zł to 3k nie licząc obowiazkowych ubezpieczen itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts