Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie domu pod fotowoltaike jest bez sensu

gryziciel

Recommended Posts

Jestem za. Tez miałem taki plan - jednak z braku gruntu wrzucałem na dach styropianowy kryty papą . Po odrzuceniu opcji dziurawienia papy została metoda klejenia i wymiekłem. Inna sprawa że jak przejrzałem ceny które ja musiałbym zapłacic za materiały jak panele konstrukcja kable wtyczki i falownik to wyszła mi róznica od ceny kilku firm z ofrteo trochę ponad 2k. Doszedłem do wniosku że za te pieniądze dostanę gwarancje na montaż działanie i załatwią mi papierologie do Tauronu i po kasę z Mój Prąd. Trudno kupić materiały w cenie jaką dostają firmy czy instalatorzy

Wszystko zależy od konkretnego przypadku

Jeżeli firma załatwia wszystko od A do Z włącznie z papierologią to trudno się dziwić ze nie chcą brać instalacji w "połowie" gotowej do skończenia . Zarobek mniejszy, mniej sprzedanych materiałów a ludziom trzeba płacić .

Kumpel pracuje w firmie co zakłada pompy i PV, mówił że do samych papierków mają w firmie kilka osób

sam poskręcałem bo to zwykła prościzna i większość facetów sobie z tym poradzi a ten twój elektryk sprawdzi podpisze i tyle więc po co mi ta firma do prostych spraw ?

Korzystałeś z jakiegoś tutoriala, czy tak na 'chłopski rozum'?

Bo ja będę coś skubał pewnie samemu i myślę co mi potrzebne, a co zbędne...

panowie "politycy":

widze, ze temat watku mi sie udal, zeby was aktywowac:-)

Ratpaw

nie no, tak sobie ironizuje. Oczywiscie ze forum jest super (bez niego bym sobie zyl w blogiej nieswiadomosci miliona problemow, a tak mam sie czym martwic;-))

klaudiusz_x:

elektryk jest ok i pewnie by dal rade, ale to jest elektryk i nie ufam mu, ze mi przy okazji dachu nie rozwali, a sam nie jestem w stanie mu na race patrzec. W sumie to moj najwiekszy zgryz przy tej fotowoltaice - nie taki czy inny uzysk albo cena, tylko ze mi dach rozwala i nieszczelnosci w pore nie zauwaze (bo poddasze uzytkowe).

gogus:

wlasnie o dach chodzi..

sito:

oczywiscie ze na gruncie sam bym zrobil (gdybym mial czas), ale to nie na gruncie.

Patatay:

przepraszam w jakim kraju zyjesz, elektryka zrobiona zgodnie z jakims papierowym projektem? ja buduje domek, a nie centrum handlowe.

mi nie chodzi o to, zeby firma od PV mniej zarobila (w koncu ile tam te kable kosztowaly), tylko zeby mi bez sensu nie rozwalili pol chalupy ciagnac takie same kable jakie juz leza (albo i gorsze, bo na materiale nie oszczedzam) i to w wiekszosci tymi samymi trasami.

Gik:

wlasnie tak bylo zrobic, tylko aroty polozyc. Ale sie tu naczytalem i chcialem lepiej.

przepraszam w jakim kraju zyjesz, elektryka zrobiona zgodnie z jakims papierowym projektem? ja buduje domek, a nie centrum handlowe.

mi nie chodzi o to, zeby firma od PV mniej zarobila (w koncu ile tam te kable kosztowaly), tylko zeby mi bez sensu nie rozwalili pol chalupy ciagnac takie same kable jakie juz leza (albo i gorsze, bo na materiale nie oszczedzam) i to w wiekszosci tymi samymi trasami.

brak slow zeby to komentowac

jak za elektryke bierze sie stolarz albo odwrotnie to potem nie dziw ze jest spierd...

Caly dom budujesz na podstawie anonimowych wpisow z forum? Mam tylko nadzieje ze dla siebie a pod koniec zycia go zburzysz.

brak slow zeby to komentowac

jak za elektryke bierze sie stolarz albo odwrotnie to potem nie dziw ze jest spierd...

Caly dom budujesz na podstawie anonimowych wpisow z forum? Mam tylko nadzieje ze dla siebie a pod koniec zycia go zburzysz.

Patataju, powstrzymaj swoje konie:-) elektryk jest z uprawnieniami, ale projekt elektryki jako czesc budowlanego powstal 3 lata przed budowa, gdzie mialem inne zmartwienia niz wymagania elektryki. Wiec efekt koncowy niewiele ma z projektem wspolnego. Nie jestem ekspertem, ale z tego co tu czytalem, to inne podejscie na budwach "domkow" w PL raczej sie nie zdarza. Myle sie? czy sugerujesz, ze powinienem udac sie do projektanta elektryki (ktoremu zlecal prace architekt) i zrobic update projektu zeby sie wszystko zgadzalo? :-) mysle ze jest to do wykonania, ale tak na serio?

Czyli wyszedłeś tak jak ja... też się naczytałem... ale o zwykłych arotach na poddaszu z "lewego kąta w prawy i spowrotem" . Polecam wszędzie aroty do rożnych drzwiczek rewizyjnych.

Dołożyłem je po kilku sezonach i teraz są skarbem bo co róż coś wymyślam i opcja dokładania i modyfikacji bezinwazyjnej stoi otworem. Czy to magazyn, czy automatyka, oświetlenie roleta.

W watkach o błędach zginiesz w gąszczu "dobrych rad" A konkretów to nie wiele, bo każdy jest inny. Ciężko doradzić od razu odpowiednie kable. Sobie już bym mógł, ale aroty i tak bym obok dołożył.

hehe no wlasnie, wlasnie.. albo pek arotow niczym udo Pudziana na wszystkich kierunkach, tez mam taki wniosek;-)

Nie ma się co śmiać :)

Niedawno puszczałem światłowód przez ten peszel do kotłowni , idzie on po ścianie , trochę w stropie, ma kilka zakrętów i był spory problem żeby go przepchać .

Rura w fundamencie by załatwiła sprawę bezboleśnie, bo nie miałaby żadnych zakrętów , w samej kotłowni byłoby tylko kolanko do góry przez warstwę styro

Jestem za. Tez miałem taki plan - jednak z braku gruntu wrzucałem na dach styropianowy kryty papą . Po odrzuceniu opcji dziurawienia papy została metoda klejenia i wymiekłem. Inna sprawa że jak przejrzałem ceny które ja musiałbym zapłacic za materiały jak panele konstrukcja kable wtyczki i falownik to wyszła mi róznica od ceny kilku firm z ofrteo trochę ponad 2k. Doszedłem do wniosku że za te pieniądze dostanę gwarancje na montaż działanie i załatwią mi papierologie do Tauronu i po kasę z Mój Prąd. Trudno kupić materiały w cenie jaką dostają firmy czy instalatorzy

Teraz kupisz panele nowe brutto po 600 zł , ja za swoje puki co tylko 4kw zapłaciłem łącznie 12 tys zł w tym falownik 8kw na przyszłe dodatkowe 4kw (waham się) za 12 tys żadna firma mi tego nie zrobi a dofinansowanie pierdolę bo wezmę to 5 lat muszę mieć jak mam a tak w każdej chwili mogę odłączyć i huja dam ,a zawsze na of można przejść , tu mowa jak by faktycznie mieli wprowadzać jakieś podatki , ja nie słyszałem ale kilkukrotnie tu o tym pisano.

wlasnie widze ze sie dalem tu na FM wpuscic w maliny. Teraz albo wyrzuce te przygotowania i kable w bloto albo zamiast chociaz raz jedyny poczuc sie na budowie jak klient w sklepie ze standardowym produktem (oferta na tablecie, infolinia, umowiony termin, gwarancje, wykonane 10000 instalacji, wiec milion much nie moze sie mylic), bede prowadzil casting na wykonawce zupelnie sie nie znajac na temacie albo doktoryzowal zeby cokolwiek zrozumiec.

Naprawdę jesteś tak naiwny i nie rozumiesz że te większe firmy zatrudniają armie ludzi po to żeby urządzali polowanie na jelenia? I kto niby wykonywał te 10000 instalacji, ten twój handlowiec który ma skrypt wykuty na blachę, miłe panie/panowie z infolinii czy może podwykonawcy z łapanki? Kto inny ci zaprojektuje instalacje, kto inny wykona a jeszcze kto inny będzie serwisował w razie potrzeby. Jak coś będzie źle to jest na kogo zwalać ale winowajcy więcej nie zobaczysz. Skoro nie znasz się na temacie to jesteś idealnym targetem.

Naprawdę jesteś tak naiwny i nie rozumiesz że te większe firmy zatrudniają armie ludzi po to żeby urządzali polowanie na jelenia? I kto niby wykonywał te 10000 instalacji, ten twój handlowiec który ma skrypt wykuty na blachę, miłe panie/panowie z infolinii czy może podwykonawcy z łapanki? Kto inny ci zaprojektuje instalacje, kto inny wykona a jeszcze kto inny będzie serwisował w razie potrzeby. Jak coś będzie źle to jest na kogo zwalać ale winowajcy więcej nie zobaczysz. Skoro nie znasz się na temacie to jesteś idealnym targetem.

mysle, ze cokolwiek zostalo wytworzone przez czowieka, a masz w tym momencie w zasiegu reki (komputer, komorka, gacie na tylku) powstalo w podobny sposob, i to jeszcze przez podwykonawcow w dalekich Chinach.

Teraz kupisz panele nowe brutto po 600 zł , ja za swoje puki co tylko 4kw zapłaciłem łącznie 12 tys zł w tym falownik 8kw na przyszłe dodatkowe 4kw (waham się) za 12 tys żadna firma mi tego nie zrobi a dofinansowanie pierdolę bo wezmę to 5 lat muszę mieć jak mam a tak w każdej chwili mogę odłączyć i huja dam ,a zawsze na of można przejść , tu mowa jak by faktycznie mieli wprowadzać jakieś podatki , ja nie słyszałem ale kilkukrotnie tu o tym pisano.

Zawsze jak pytam o ten rewelacyjnie tani sprzęt, to jakoś znikasz bez odpowiedzi. To moze teraz napiszesz co to za panele po sześć stów sztuka?

Patataju, powstrzymaj swoje konie:-) elektryk jest z uprawnieniami, ale projekt elektryki jako czesc budowlanego powstal 3 lata przed budowa, gdzie mialem inne zmartwienia niz wymagania elektryki. Wiec efekt koncowy niewiele ma z projektem wspolnego. Nie jestem ekspertem, ale z tego co tu czytalem, to inne podejscie na budwach "domkow" w PL raczej sie nie zdarza. Myle sie? czy sugerujesz, ze powinienem udac sie do projektanta elektryki (ktoremu zlecal prace architekt) i zrobic update projektu zeby sie wszystko zgadzalo? :-) mysle ze jest to do wykonania, ale tak na serio?

I to jest patologia budownictwa w PL. Projekt swoje, budowa swoje, a podpisać każdy za drobną opłatą podpisze.

Odpowiedż jest prosta. Tak., projekt powinien zostać zaktualizowany, chociażby po zakończeniu prac.

Z tym "raczej się nie zdarza" to u mnie własnie się zdarzyło. Elektryk wykonujący instalacje chyba pierwszy raz robił wg projektu w domku jednorodzinnym.

Zawsze jak pytam o ten rewelacyjnie tani sprzęt, to jakoś znikasz bez odpowiedzi. To moze teraz napiszesz co to za panele po sześć stów sztuka?

Ja kupiłem AXITEC 400 watt ale na allegr jest tego od groma czasem wiecej czasem mniej , nie pamiętam abyś mnie pytał. to tak ciężko po ogłoszeniach się lata ??

https://allegro.pl/oferta/panel-jinko-solar-425w-jkm425n-54hl4-v-n-type-bf-13774975347

https://allegro.pl/oferta/panel-fotowoltaiczny-viessmann-vitovolt-m375-ag-13353724967

https://allegro.pl/oferta/panel-pv-410wp-risen-rsm40-8-410m-mono-cz-rama-13143472308

https://allegro.pl/oferta/panel-pv-jinko-410wp-jkm410m-54hl4-v-czarna-rama-12962193567

I to jest patologia budownictwa w PL. Projekt swoje, budowa swoje, a podpisać każdy za drobną opłatą podpisze.

Odpowiedż jest prosta. Tak., projekt powinien zostać zaktualizowany, chociażby po zakończeniu prac.

Z tym "raczej się nie zdarza" to u mnie własnie się zdarzyło. Elektryk wykonujący instalacje chyba pierwszy raz robił wg projektu w domku jednorodzinnym.

100% zgoda, ta branza to jest skansen.

mysle, ze cokolwiek zostalo wytworzone przez czowieka, a masz w tym momencie w zasiegu reki (komputer, komorka, gacie na tylku) powstalo w podobny sposob, i to jeszcze przez podwykonawcow w dalekich Chinach.

To z Chin mieli przyjechać i montować ci te panele? Bo my chyba o montażu paneli mówimy czy nie?

U mnie nie było handlowca, infolinii, prawników ani nie rozdawali tabletów. Przyjechał właściciel z wszystkimi uprawnieniami, wszystko zostało ustalone a potem przyjechał jeszcze raz ze swoja ekipa i zamontował. Nie było dylematów co powie któryś z dziesięciu pośredników których trzeba opłacić.

A w zeszłym roku latem dokupiłem 2 szt po 830zł/szt.

Wczesniej za moduł 410W 590zł, falownik 4450zł. Plus reszta.