Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Elektryczna a izolacja przeciwwilgociowa chudziaka

Recommended Posts

Hej,

instalacja elektryczna będzie szła u mnie w podłodze ale tutaj mam pewne wątpliwości.

Jak peszle będą przymocowane do chudziaka to czy folia hydroizolacyjna ma iść na peszle ?

Czy może mam je odrywać i dać na folię ? Ale jak dam na folię to jak je przymocuję ponownie to będę dziurawił tą folię :).

A może jeszcze wcisnąć je od góry w pierwszą warstwę styropianu ? Tylko co w tedy z odprowadzaniem temperatury?

Kurczę jak pogodzić tą instalacje elektryczna z hydroizolacją chudziaka?

Dodam że w styropianie będą jeszcze szły rurki od cwu i podłogówka.

• Like 1

@elpapiotr - elektryk nie będzie mi robił hydroizolacji. Przywali mi peszel do chudziaka i sobie pójdzie. Tez sam post bym założył po elektryce pewnie wiec staram się wyprzedzić fakty.

@Kaizen - czy papy można stosować wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. bo mnie to w nich najbardziej obawia.

Dalej czy to papa czy folia nie wiem jak to zrobić. Czy Elektryka później tynki i później podnoszenie przewodów z chudziaka i wciskanie pod nie papy/folii ?

@elpapiotr - elektryk nie będzie mi robił hydroizolacji. Przywali mi peszel do chudziaka i sobie pójdzie. Tez sam post bym założył po elektryce pewnie wiec staram się wyprzedzić fakty.

@Kaizen - czy papy można stosować wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. bo mnie to w nich najbardziej obawia.

Dalej czy to papa czy folia nie wiem jak to zrobić. Czy Elektryka później tynki i później podnoszenie przewodów z chudziaka i wciskanie pod nie papy/folii ?

Ja przewody do gniazd puściłem w bruzdach, które robiłem w chudziaku. Później zaciągnąłem zaprawa i tyle. To pracochłonne owszem ale docinanie styropianu tez czas zajmuje.

Dasz folię to po dwóch lub trzech latach zostaną z niej strzępy i hydroizolacja żadna.

Daj papę termozgrzewalną paskami na całość chudziaka.zgrzaną z folią lub papą czyli izolacją poziomą ścian fundamentowych

Kilkanaście otworów fi 6 - 8 przy ścianach na uchwyty mocujące peszle którymi idą przewody niczego tu nie zmienia.

Pod chudziakiem lub inaczej płytą podłogową masz pospółkę a jej poziom jest ponad gruntem więc to nie jest tak że tymi otworami zaraz zacznie woda tryskać zalewając styropian i pozostałe.

Zasada jest taka aby było oddzielenie i styropian lub wełna i instalacja nie leżała na betonie który może chłonąć wilgoć unoszącą się z gruntu na powierzchnię.

Edytowane przez Mareks77

Ta folia ze zdjęcia #2 nie wygląda na ułożoną na chudziaku a raczej pod nim. Jak ktoś chce to da się wykonać izolację przeciwwodną na chudziaku (tylko czy na pewno chce) np wanna z żywic wzmocniona siatką, będzie na bogato tylko trzeba sobie zdać sprawę z tego że w przypadku małej awarii wodnej np. pralka nie da się tej wody z tej wanny usunąć w prosty sposób.

Do pytającego z #1 jeśli ma być folia na chudziaku to można ułżyć przewody pod np korytami kablowymi wysokość np 3-5cm i ułożyć pierwszą warstwę styro tej grubości, nic nie mocujesz tak dla własnego sumienia. Wszelkie osłony (peszle, koryta, rurki stosuje się w celu ochrony mechanicznej. Wszystko zależy od kondygnacji (piwnica, parter, piętro). Proponuję też przeczytać projekt i to co projektant przewidziałw poszczególnych warstwach bo można przedobrzyć. Co do odprowadzania ciepła z przewodów to sobie temat podaruj, przy dobrze dobranych przewodach i zabezpieczeniach temat będzie pomijalny.

Edytowane przez Remiks

Witam :

[ATTACH=CONFIG]465246[/ATTACH]

I czego to zdjęcie ma dowodzić ?

Tego że hydraulik będzie miał dodatkową robotę z wycinaniem bruzd w styropianie

Rurki spięte kawałkiem przewodu(?)

A powinno być :

-listwa kablowa o wysokości pierwszej warstwy styropianu lub docelowej gdy mamy jedną warstwę

-taśma perforowana jeżeli już muszą być rurki a najlepiej listwa kablowa kołkowana do podłoża

Co ma piernik do wiatraka a hydraulik do przewodów ułożonych w rurkach i położonych na chudziaku?

No i pokaż, jak powinno być, dobrze? Może czegoś się nauczę?

PS. Ja już widziałem, jak spece wiąchy przewodów bez żadnej osłony kołkowali taśmami perforowanymi do podłoża.

Było szybciej, było więcej kasy za robotę.

Edytowane przez elpapiotr

Co ma piernik do wiatraka a hydraulik do przewodów ułożonych w rurkach i położonych na chudziaku?

No i pokaż, jak powinno być, dobrze? Może czegoś się nauczę?

Hydraulik, bo to zazwyczaj on układa styropian i musi rzeźbić. A że mu się zazwyczaj nie chce (albo jak kto woli jak wyceni godziny pracy spędzonej na tym to nikt go nie zatrudni) to albo tnie z grubsza i w najgorszym wypadku zostawia dziurę przykrywając kolejną warstwą styropianu, w najlepszym pianuje.

Ja sam układałem styropian, straciłem na tym mnóstwo czasu (ale zrobiłem dobrze) i kląłem na elektryka - jakbym budował następny raz to zabronię kładzenia kabli na podłodze.