Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ujemne ceny energii

Ratpaw

Recommended Posts

Aż coś nie chce mi się wierzyć...Wydaje mi się, że nie jestem rozrzutny energetycznie, a moje zużycie jest dużo większe:

7000 kWh CO

3500 kWh CWU

3000 kWh EE na cele bytowe.

O ile w Twoje CO mogę uwierzyć, to CWU i EE bytowa jakoś dziwnie zaniżone... Dziennie na CWU zużywasz ok. 4,1kWh, czyli niecałe 100 litrów podgrzanej wody...

Bojler mam opomiarowany licznikiem kWh. Miesięcznie +/- 125 kWh. Nie lejemy dziennie wanny wody.... Nawet jeśli to 100 litrów to miesięcznie wychodzi 3 kubiki. Miesięcznie idzie nam 10 kubików wody , ile ciepłej nie wiem.

Jeśli chodzi o kąpanie, to ja brałem prysznic w pracy, dzieciak dzisiaj nie będzie kąpany a moja pani jak wróci z pracy weźmie prysznic. Garów nie myjemy praktycznie w zlewie bo robi to zmywarka.

Większość dnia nie ma nas w domu. My w pracy, młody w szkole, po szkole młody ma 3x w tygodniu trening. Jak wychodzimy z domu to pstryczkiem wyłączamy większość gratów "standby" . TV praktycznie nie oglądamy, młody gra na konsoli. Domek jest prosty, nie ma w nim żadnych bajerów, nawet światła na zewnątrz bo działka jeszcze rozkopana.

Jak mieszkaliśmy w bloku to szło nam 10m wody, 12-15 gazu, 150 kWh energii elektrycznej. Po przeprowadzce nasze życie nie uległo większej zmianie

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej zalezy od tego czy stare czy nowe zasady-jak nowe to po bilansowaniu czyli pozycja 1.8.0(+/-5%), jeśli zaś stare zasady to dopiero dokupowane kWh czyli po bilansowaniu róznica między 1.8.0(tu jest więcej niż 80%/70% z pozycji 2.8.0) i 2.8.0(tu jest mniej po przeliczeniu *0,8 lub *0,7 ilości z tej pozycji względem stanu 1.8.0).

Bilansowanie międzyfazowe i godzinowe to jakies +/-5% różnicy względem 1.8.0/2.8.0

Edytowane przez Dariusz1983

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
Bilansowanie międzyfazowe i godzinowe to jakies +/-5% różnicy względem 1.8.0/2.8.0

To nie jest prawda ze po zbilansowani faz zużycie prądu na 1.8. 0 zmniejszy się tylko o

5 procent?Chyba najlepiej najbardziej korzystnie robi to PGE

u mnie porównywanie samodzielnych odczytów stanów z licznika porównywane z tym co PGE podsyła co 6msc(juz po bilansowaniu godzinowym PGE stany podaje w rachunkach, licznik zaś tylko po bilansowaniu międzyfazowym) daje "rozjazd" zawartości wirtualnego magazynu o ok +/-5% np. obecnie na koniec 2023 roku wedle moich wyliczeń ze wskazań licznika mam w magazynie 892kWh(netto czyli juz po odjęciu 20%) natomiast z dostarczonych wyliczen przez PGE mam 944kWh (netto czyli juz po odjęciu 20%). Różnica to 52kWh czyli mieści się w podawanym przezemnie zakresie ok +/-5%. Wyliczenia te opieram na całkowitych wskazaniach licznika wymienionego przy podłączaniu fotowoltaiki 1 marca 2022.

Edytowane przez Dariusz1983