Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odmowa wydania warunków zabudowy na działkę po podziale.

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam sprawę odnośnie działki budowlanej i braku wydania dla niej warunków zabudowy i mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi cokolwiek podpowiedzieć. :)

Rodzice mieli działkę (zaznaczona czerwonym kolorem). W zeszłym roku otrzymali warunki zabudowy na całą działkę, po czym dokonali podziału działki na trzy inne.

Dostałem działkę zaznaczoną kolorem żółtym. Wystąpiłem o warunki zabudowy i otrzymałem decyzję odmowną z powodu tego, że po narysowaniu okręgu o średnicy trzech szerokości działek, nie łapały się w tym okręgu żadne zabudowania.

Czy jest sens odwoływać się od takiej decyzji? Decyzja jest argumentowana zaburzeniem ładu przestrzennego, ponieważ nie ma w okolicy żadnych zabudowań.

Gdyby moi rodzice nie dzielili działki mógłbym wybudować dom, praktycznie na środku pola (ponieważ warunki zostały wydane na całą działkę). Teraz mam działkę kilkaset metrów bliżej głównej drogi i warunki nie zostały wydane pomimo, że działka znajduje się w obszarze na który wcześniej zostały wydane warunki.

Dziękuję z góry za odpowiedzi. ;)

Zrzut ekranu 2023-06-22 o 13.08.14.jpg

• Like 1

...Tak. art 61 Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym wspomina o trzykrotności szerokości frontu, jednak nie mniej niż 50m

Dopóki w sąsiedztwie ktoś się nie wybuduje lub powstanie MPZP skargi i odwołania będą prawdopodobnie oddalane.

Edytowane przez Mareks77

To znaczy rodziców warunki są na działkę X, z której powstały działki A,B i C. Działka X już nie istnieje, więc chyba tamte warunki zabudowy są nieważne?

Zastanawiałem się też nad przeniesieniem warunków zabudowy z działki X przed podziałem, ale właśnie nie jestem pewien czy jak działka została "skasowana", czy można takie warunki przenieść.

Ciekawe czy po scaleniu działek uzyskają ten sam numer działki.

Po scaleniu działek mogą wystąpić o nowe warunki zabudowy.

W mojej okolicy działki powstałe z podziału działki np. 100 mają numery 100/1, 100/2 itd.

Tak więc początkowy numer działki jest cały czas widoczny i prawdopodobnie po scaleniu wszystkich części będzie to działka 100 jak była przed podziałem.

Ciekawe czy po scaleniu działek uzyskają ten sam numer działki.

Po scaleniu działek mogą wystąpić o nowe warunki zabudowy.

Nie.

Połaczenie a/1 + a/2 bedzie miało pierwszy wolny numer w obrębie (cały, nie złamany).

Np. w obrebie było 899 działek, coś połączyłeś, to połączona działka otrzyma nr 900.

Numer NIGDY nie ma prawa się powtórzyć.

Ani a/4 ani a.

Hospody pomyłuj!!!! Przeczytaj #9 ze zrozumieniem tekstu

Ułamkowy numer powstaje TYLKO gdy działka jest dzielona. Działka z połączenia dostaje CAŁY numer (nie ułamkowy), pierwszy wolny w obrębie. Każdy numer (jakikolwiek, cały czy ułamkowy) może wystąpic tylko JEDEN RAZ, nie ma prawa się powtórzyć. Zasada jest prosta: zmiana granic -w domyśle podział, to zmiana numeru. Ramen.

Jest tylko jeden wyjątek - rozgraniczenie, lecz na to sa inne przepisy.

Daj do przeczytania wnukom, one zrozumieją i przetłumaczą na język stosowany w okolicy.