Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa na wymiar - na nogach, czy bezpośrednio do podłogi

KrzysiekSzn

Recommended Posts

Cześć

Planuję zrobić zabudowę na wymiar. Mam jeden dylemat: czy montować szafę bezpośrednio do podłogi, czy zastosować dolną płytę opartą na regulowanych nóżkach i cokół (podobnie jak meble kuchenne). Chciałbym uniknąć wiercenia w parkiecie, ale obawiam się, czy taka konstrukcja będzie wystarczająco wytrzymała. Szafa na nóżkach byłaby powiązana jedynie ze ścianą. Zaletą pewnie będzie łatwiejsze wypoziomowanie.

Proszę o Wasze porady w tym zakresie. Dzięki!

Po co wiercenie w parkiecie czy innszej podłodze? Nóżki + cokolik jak meble kuchenne lub cokolik wykonac jako nośny. Jeśli to niezbędne dla stabilnosci szafy (drzwi rozwierane, szuflady) ,to mocujsze do ściany z tyłu, o ile ściana ma wymaganą wytrzymałość. Jesli jest z bloczka na 6cm, to nadaje sie tylko do powieszenia fotografii małej i to bez wbijania gwoździa!

Dzięki za odpowiedź. W sumie to robię małą garderobę, gdzie trzy ściany są z pustaka (chyba 12cm), natomiast jedna ściana jest z płyt gk, ale jest też ściana, gdzie jest skos z płyt gk. Za Twoją radą dołożę więc nóżki i płyty na dół zabudowy (co trochę podniesie koszt). Mam nadzieję, że do ścianki z płyt gk uda mi się przymocować zabudowę.

• 1 month później...
Co z tego, że robot wjedzie pod szafę, skoro w samej szafie i tak będzie się kurzyło i trzeba tam będzie odkurzać ręcznie? Zabudowę, to ja bym stawiał od podłogi do sufitu i nie tracił pojemności. Poziom podłogi nie ma znaczenia gdy szafa jest robiona na wymiar. Ścianki ustawić pionowo i same półki w środku wypoziomować.

• 3 months później...
Zgadzam się w 100%. Sami taką montowaliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Argument ze sprzątaniem pod i nad był kluczowy, a i szafa ma więcej miejsca wewnątrz przez to. Dodatkowo po czasie zdecydowaliśmy się za radami na https://mttp.pl/szafa-kapsulowa/ i mamy teraz szafę kapsułową co sprawia, że na wszystko mamy więcej miejsca. Edytowane przez dabraakabra