zip20 05.07.2023 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Mam takie pytanie Gmina ustalając MPZP na mojej prywatnej drodze wpisała KDW - drogi wewnętrzne i służebności przejazdu. To moja prywatna droga która kupiłem do swojej działki i udostępniłem sąsiadowi (służebność). Chcemy teraz założyć szlaban bo to nasza droga (jestem właścicielem) czy będą z tego tytułu problemy ? obawiam się czy czegośc nie kombinują bo wysoko postawiony kombinuje z dostępem do swojej działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.07.2023 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 jesli droga jest twoją wyłączną własnością i osoba dla ktorej jest służebność wyraża zgodę na szlaban to możesz taki postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2023 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Jak ta służebność jest zapisana w planie? Generalnie na swoim stawiasz co chcesz (w ramach prawa budowlanego - AFAIK szlaban nie wymaga pozwolenia ani zgłoszenia - ale zweryfikuj to). Problemy się pojawią, jak uniemożliwisz komuś uprawnionemu do korzystania z drogi korzystanie z niej. Oraz co zrobią służby obsługujące np. wywóz śmieci, dostawę przesyłek czy naprawę usterek sieci energetycznej, Ale to niezależnie od tego, czy postawisz szlaban, wykopiesz rów, zaorzesz czy w inny sposób uniemożliwisz przejście czy przejazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 05.07.2023 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 (edytowane) Droga jest moją własnością, służebność ma wpisaną w księdze gość od którego kupiłem ten kawałek drogi wykrojony z jego działki (w ramach normalnych relacji gdyby chciał się budować przy tej drodze choć ma dostęp bezpośrednio działką do drogi publicznej - na razie od lat zbiera trawę i nie korzysta bo nie potrzebuję ) oraz siostra żony - działka obok mnie. Chodzi mi o to czy sam zapis w mpzp droga KDW ma jakaś dodatkowa magiczna moc prawną... Oczywiście wszystkie wymienione osoby miałby możliwość przejazdu, (sam przecież na to wyraziłem zgodę), chodzi o inne osoby które sobie na ta drogę ostrza pazury i kombinują. Droga idzie koło mojego domu, gdzie chce mieć święty spokój, jedyne miejsce gdzie dzieci się bawią i jeżdżą sobie na rowerach, później to już droga wojewódzka bez pobocza.. Dojazd publiczny do "innych" działek jest zapewniony z innej strony (trzeba sobie utwardzić i nadrobić sporo drogi 4KM ) ale co mnie to obchodzi, mi nikt nie pomógł drogę 130m kupiłem za swoje , utwardziłem i podarowałem rodzinie, wystarczy. Droga idzie później dalej do połowy naszego pola, siostry i mojego (gdyby dzieci chciały w przyszłości się tam budować ) Ktoś chciałby połączyć ta drogę (moją) z tą co dochodzi do sąsiednich działek żeby był przejazd i nie musieli jeździć "na około" legenda MPZPKDW - drogi wewnętrzne i służebności przejazdu Edytowane 5 Lipca 2023 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Chodzi mi o to czy sam zapis w mpzp droga KDW ma jakaś dodatkowa magiczna moc prawną... Plan nie zmienia stanu faktycznego. To "tylko" plan. Co z nim niezgodne nie dostanie pozwolenia na budowę. Nie ma obowiązku dostosowywania do niego tego, co już istnieje - ale wszystko nowe ma być zgodne MPZP obowiązującym w momencie składania dokumentów. W tym przypadku oznacza, że gmina nie planuje przejmowania tego terenu pod drogi gminne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.07.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Na drodze służebnej może stanąć brama, ale pod warunkiem, że osobom, którym przysługuje prawo przejazdu, udostępnisz na stałe klucze lub pilota do niej.Problematyczne mogą być dostępność do drogi lub posesji przez listonosza i służby miejskie, no ale w interesie Twoim i sąsiada który posiada służebność jest rozwiązanie tych spraw, montując skrzynki na listy przed szlabanem, udostępniając pilota służbom miejskim czy wystawiając oba kosze przed szlaban w dniu wywózki. Zapis w MPZP nie wnosi nic nowego poza uaktualnieniem i tak już istniejącej sytuacji.KD oznacza drogi gminne W oznacza wewnętrzne Z racji tego że droga gminna jest niejako drogą publiczną natomiast tu mamy do czynienia z drogą prywatną, niepubliczną oznaczenie KD nosi jedynie znamię jednostki terytorialnej ( gminy ) której dotyczył plan zagospodarowania. Pozostałe działki i ich właściciele jeśli mają dostęp do innej drogi publicznej nie mogą bez zezwolenia korzystać z Twojej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.07.2023 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Osoby (każdocześni własciciele działek o KW nr.......) którym przysługuje służebność, są wymienieni w księdze wieczystej działki która jest obciażona (tej drogowej). Z kolei we wszystkich KW tych działek (władnących) jest wpisany numer KW działki przez którą jest dojazd (obciążonej). Więc możesz zajrzeć z obu stron. Własciciele gruntów których numery KW nie są ujawnione NIE mają żadnych praw. Nie ma wpisu, to nie ma prawa. Księgi Wieczyste służą rejestracji stanu istniejącego, MPZP to projekty, marzenia wnioskodawców, gminy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts