Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie indukcji

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie od kompletnego laika w sprawach prądowych.

Otóż podłączyłem dziś indukcję do gniazda zaznaczonego na rzucie:

IMG_20230713_214155.jpg

Podłączenie zgodnie ze schematem na urządzeniu skutkowało wybijaniem bezpiecznika

IMG_20230713_215809 (1).jpg

W internecie znalazłem inny schemat wg którego zamieniony został przewód szary do wolnego gniazda jak na zdjęciu i urządzenie włączyło się bezproblemowo

IMG_20230713_215139 (1).jpg

Jednak mam pytanie czy na dłuższą metę nie będzie problemu z prawidłowym funkcjonowaniem urządzenia?

• Like 1

Wybija bezpiecznik zabezpieczenie nadprądowe czy zabezpieczenie różnicowo prądowe.?

Bo to znaczna różnica.

Podaj oznaczenie bezpiecznika który wywala.

Według schematu który podesłałeś do kuchenki dedykowany jest punkt obok po lewej stronie o oznaczeniu RM 2 - III

Tam powinna być puszka z dwoma lub trzema fazami.

Wybija bezpiecznik zabezpieczenie nadprądowe czy zabezpieczenie różnicowo prądowe.?

Bo to znaczna różnica.

Podaj oznaczenie bezpiecznika który wywala.

Według schematu który podesłałeś do kuchenki dedykowany jest punkt obok po lewej stronie o oznaczeniu RM 2 - III

Tam powinna być puszka z dwoma lub trzema fazami.

Wybija bezpiecznik roznicowo-pradowy. Tak wygląda legenda: IMG_20230714_062425.jpg

OK. Różnicówkę masz tylko dla tego konkretnego odbiornika czy dla całości np. kuchni itp.

Rozumiem że podłączasz dwie fazy.

Spróbuj zamiast kuchenki podłączyć zwykłą żarówkę..... jeśli wywali to oznacza błąd elektryka z połączeniu rozdzielnicy.

Spróbuj zmienić jedną z faz.

Jeśli różnicówka nie zadziała to ją wymień.

W instrukcji obsługi lub innym dokumencie zalecają stosowanie zabezpieczenia 30mA ?

Możliwe że w elektronicznym sterowaniu są jakieś filtry o wyższej upływności.

Jeśli w instrukcji o tym nie wspominają a obwód jest zabezpieczony także z innymi to wołaj elektryka aby zlikwidował ją na tym punkcie.

Edytowane przez Mareks77

Witam,

Mam pytanie od kompletnego laika w sprawach prądowych.

Jednak mam pytanie czy na dłuższą metę nie będzie problemu z prawidłowym funkcjonowaniem urządzenia?

Nie nie będzie problemu. Na przyszłość jak nie masz o czyms pojęcia to się za to nie zabieraj. Była spora szansa uwalenia indukcji, Szkoda było na fachowca a nie szkoda nowej indukcji.

Nie nie będzie problemu. Na przyszłość jak nie masz o czyms pojęcia to się za to nie zabieraj. Była spora szansa uwalenia indukcji, Szkoda było na fachowca a nie szkoda nowej indukcji.

A jakieś wyjaśnienie co było źle poza podłączeniem wg schematu na urządzeniu oprócz rad w stylu: "mlody jok ni umisz to się nie zabieroj tylko zapłać komuś co się zno i dej mu parę stówek"

Jest wymóg gwarancyjny aby podłączał uprawniony elektryk z serwisu. Miałem wszystko podciągniete: 3 F, RDC 3 x 16, puszka, zarobiony przewód. Na kartce tabelka obciążenia faz (co podłączone do której fazy). Monter rzucił okiem, pochwalił zrobione przewody, podłączył, wbił stempelek. Grabulka, kwit i do niezobaczenia. Dlaczego u nas jest jakis syndrom "samodzielności". Sam se podłączę, sam to, sam tamto. Tylko jak przychodzi do wyborów to w domu siedza bo "nie ma na kogo". Moze jednak wiedza zbyt mała?

Dlaczego u nas jest jakis syndrom "samodzielności". Sam se podłączę, sam to, sam tamto. Tylko jak przychodzi do wyborów to w domu siedza bo "nie ma na kogo". Moze jednak wiedza zbyt mała?

Po to zeby samemu umieć coś zrobić/wiedzieć a nie narzekać że dzisiejsza młodzież to przykładowo nawet nie wie że są lewe obroty we wkrętarcę i co z tego wyrośnie. Ale lepiej wygarnąć komuś niż po ludzku napisać: to i to ma być tu, zamykam temat.

A podpięcie tematu podłączenia indukcji z wyborami to już niezłe odklejenie.

• Like 1

Tiaaa, potem sprzątanie po takich "specjalistach" którzy sprawdzali przekątne fundamentu ale nie zauwazyli że sa różne. Albo sprawdzone poziomy nierektyfikowanym niwelatorem "laserowym" - efekt to 6 cm różnicy na 12 m fundamentu. Wiedzieć a mieć praktykę to różne sprawy. Rób to w czym jesteś dobry.

Zauważ, że kiedyś w instrukcji pojazdu opisywano jak wyregulowac zawory czy ustawić zapłon (ile przed ZZitp.), dzisiaj sa cenne uwagi że płyn taki czy inny nie nadaje się do picia. Zresztą jeśli słynny celebryta w telewizorii chwali się, że płyn do spryskiwacza wlał do zbiorniczka płynu hamulcowego to o czym gadać?

Ze odklejony jestem? Masz ważniejszy temat niż najbliższa przyszłość w której jeszcze pożyjesz, a na pewno pożyją twoje wnuki? Nie widzisz zalewającego nas @ówna? O 60 km na zachód i na południe jest granica cywilizacyjna. Pojedź na weekend a zobaczysz inny świat, pojedź na tydzień a nie bedziesz mógł oczu zamknąć. Niestety takie są realia.

Z zębami akurat kiepskie porównanie.

Szary podłączyłem jak na schemacie o czym pisałem w pierwszym poście. Jakieś wytłumaczenie czemu nie miałoby tak być jak producent opisał czy pytanie za pytanie?

Szary podłączyłeś jak na schemacie do złącza indukcji pytanie co z nim zrobiłeś w puszce. Twoja indukcja może być podłączona do jednej fazy albo do dwóch. Rozpatrujemy przypadek drugi, na schemacie masz dwie fazy podłączone z prawej i dwa N-y podłączone z lewej i zmostkowane. Dlaczego tak ano dlatego by można podłączyć to na mniejszych przekrojach N podwójny. Mam nadzieje że rozumiesz co sp.. łeś.

Edytowane przez Remiks

Tiaaa, potem sprzątanie po takich "specjalistach" którzy sprawdzali przekątne fundamentu ale nie zauwazyli że sa różne. Albo sprawdzone poziomy nierektyfikowanym niwelatorem "laserowym" - efekt to 6 cm różnicy na 12 m fundamentu. Wiedzieć a mieć praktykę to różne sprawy. Rób to w czym jesteś dobry.

Zauważ, że kiedyś w instrukcji pojazdu opisywano jak wyregulowac zawory czy ustawić zapłon (ile przed ZZitp.), dzisiaj sa cenne uwagi że płyn taki czy inny nie nadaje się do picia. Zresztą jeśli słynny celebryta w telewizorii chwali się, że płyn do spryskiwacza wlał do zbiorniczka płynu hamulcowego to o czym gadać?

Ze odklejony jestem? Masz ważniejszy temat niż najbliższa przyszłość w której jeszcze pożyjesz, a na pewno pożyją twoje wnuki? Nie widzisz zalewającego nas @ówna? O 60 km na zachód i na południe jest granica cywilizacyjna. Pojedź na weekend a zobaczysz inny świat, pojedź na tydzień a nie bedziesz mógł oczu zamknąć. Niestety takie są realia.

Wszystkie 6000 postów w tym stylu?