Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt prostego w budowie domu 110 - 120 m2

Recommended Posts

Poszukaj głębiej. Zapuszczałeś te wyszukiwarki, które wcześniej linkowłem.

Ja byłem na paru spotkaniach z architektami "indywidualny za 7-8 kPLN", bo odrzuciłem na wstępnie te indywidualne za 12-20 kPLN.

Ostatecznie wybudowałem katalogowy + adaptacja. Nie twierdzę, że to niemożliwe dostać dobry indywidualny za 8kPLN (pewnie w tle to będzie około katalogowy z adaptacją, ale może architekt lepiej szuka :)), ale moje doświadczenie wskazuje, że prawdopodobieństwo, że będzie to dobry produkt nie jest wysokie. Chyba, że to architekt z polecenia i znasz fizyczne domy z jego/jej projektów to za 8kPLN brać i dziękować.

Człowiek jest polecany ale nikogo, kto z jego projektu wybudował osobiście nie znam. Ot temat: "Spotted Miasto": Polećcie dobrego architekta i tam poleciło go na 18 wpisów, 8 osób. Pierwszy kontakt dość szybki i miły.

Wyszukiwarki mam zamiar przeanalizować przez weekend.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie same adaptacje są od 3,5-4,5k PLN bez przeróbek + cena projektu.

U mnie koszt niewielkich modyfikacji (zmiana rozmiarów okien i ich przesunięcie i przesunięcie komina) było ze 20% droższe, niż koszt gotowca na którym pracował. Pamiętaj, że "adaptacja" to przede wszystkim projekt zagospodarowania terenu, w razie potrzeby uzgodnienia, przyłącza i wycieczki do urzędu (polecam takie rozwiązanie, że projektant dostaje pełnomocnictwo

do urzędu a kasę dopiero po otrzymaniu PnB) w takiej sytuacji.

W zrobienie indywidualnego (wszystko, co potrzebne do PnB) poniżej 10K zł nie wierzę - jedyna wtedy opcja w takiej sytuacji, ze ma w portfolio już projekt, który po najwyżej drobnych poprawkach Ci wciśnie.

U mnie koszt niewielkich modyfikacji (zmiana rozmiarów okien i ich przesunięcie i przesunięcie komina) było ze 20% droższe, niż koszt gotowca na którym pracował. Pamiętaj, że "adaptacja" to przede wszystkim projekt zagospodarowania terenu, w razie potrzeby uzgodnienia, przyłącza i wycieczki do urzędu (polecam takie rozwiązanie, że projektant dostaje pełnomocnictwo

do urzędu a kasę dopiero po otrzymaniu PnB) w takiej sytuacji.

W zrobienie indywidualnego (wszystko, co potrzebne do PnB) poniżej 10K zł nie wierzę - jedyna wtedy opcja w takiej sytuacji, ze ma w portfolio już projekt, który po najwyżej drobnych poprawkach Ci wciśnie.

Prąd będę miał za parę dni na działce już a na wodę projekt się rysuje. Chcę to mieć już gotowe przed budową a nie bujać się później.

Zależy co rozumieć poprzez projekt. Bo jeśli z konstrukcja, instalacjami w środku to tanio jeśli sam rysunek to wg mnie drogo, ja płaciłem rok temu 6tys za projekt 2 tys konstrukcja, instalacje w środku, projekty przyłączy itp wyszło łącznie 11.5 tys z pozwoleniem

ile płaciłes za projekty przyłacza, wody i kanalziacji oraz gazu.?

łącznie 11.5 tys z pozwoleniem

Projekt 6,5 tys

konstrukcja 2 tys

projekt przylacz wod-kan 1 tys

projekty sanitarne 1,5 tys

mapa 600 zl

projekt tech eletkryczny 500 zł

- Opowiadałem Ci, jak w zeszłym tygodniu złowiłem szczupaka?

- Tia... Trzy razy. Dalej rośnie?

Mi wychodzi 12.1K zł

Ile PZP do tego?

Ile świadectwo energetyczne?

Ile inne rzeczy wymagane rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego?

Mapa tanio. Ja siedem lat temu płaciłem 700zł.