KSnet 20.07.2023 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Poszukaj głębiej. Zapuszczałeś te wyszukiwarki, które wcześniej linkowłem. Ja byłem na paru spotkaniach z architektami "indywidualny za 7-8 kPLN", bo odrzuciłem na wstępnie te indywidualne za 12-20 kPLN. Ostatecznie wybudowałem katalogowy + adaptacja. Nie twierdzę, że to niemożliwe dostać dobry indywidualny za 8kPLN (pewnie w tle to będzie około katalogowy z adaptacją, ale może architekt lepiej szuka ), ale moje doświadczenie wskazuje, że prawdopodobieństwo, że będzie to dobry produkt nie jest wysokie. Chyba, że to architekt z polecenia i znasz fizyczne domy z jego/jej projektów to za 8kPLN brać i dziękować. Człowiek jest polecany ale nikogo, kto z jego projektu wybudował osobiście nie znam. Ot temat: "Spotted Miasto": Polećcie dobrego architekta i tam poleciło go na 18 wpisów, 8 osób. Pierwszy kontakt dość szybki i miły. Wyszukiwarki mam zamiar przeanalizować przez weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Taka parterowa stodolke to ci każdy architekt wyrysuje, nie szukaj nie wiadomo jakich fachmanów do projektu takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSnet 20.07.2023 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Taka parterowa stodolke to ci każdy architekt wyrysuje, nie szukaj nie wiadomo jakich fachmanów do projektu takiego domu. Dlatego myślę, że takie 8-9k PLN to sporo za taki prosty projekt. Ja tam cudów nie chcę, niewielki, prosty, skromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2023 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Przy takim prostym domu bym brał typowy projekt i tylko zrobił adaptacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSnet 20.07.2023 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Przy takim prostym domu bym brał typowy projekt i tylko zrobił adaptacje I pewnie tak się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Sprawdź miejscowy plan przed szukaniem projektu i szukaj. Wg mnie znajdziesz coś dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.07.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Dlatego myślę, że takie 8-9k PLN to sporo za taki prosty projekt. Ja tam cudów nie chcę, niewielki, prosty, skromny Ty chyba żartujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Zależy co rozumieć poprzez projekt. Bo jeśli z konstrukcja, instalacjami w środku to tanio jeśli sam rysunek to wg mnie drogo, ja płaciłem rok temu 6tys za projekt 2 tys konstrukcja, instalacje w środku, projekty przyłączy itp wyszło łącznie 11.5 tys z pozwoleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2023 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 U mnie same adaptacje są od 3,5-4,5k PLN bez przeróbek + cena projektu. U mnie koszt niewielkich modyfikacji (zmiana rozmiarów okien i ich przesunięcie i przesunięcie komina) było ze 20% droższe, niż koszt gotowca na którym pracował. Pamiętaj, że "adaptacja" to przede wszystkim projekt zagospodarowania terenu, w razie potrzeby uzgodnienia, przyłącza i wycieczki do urzędu (polecam takie rozwiązanie, że projektant dostaje pełnomocnictwo do urzędu a kasę dopiero po otrzymaniu PnB) w takiej sytuacji. W zrobienie indywidualnego (wszystko, co potrzebne do PnB) poniżej 10K zł nie wierzę - jedyna wtedy opcja w takiej sytuacji, ze ma w portfolio już projekt, który po najwyżej drobnych poprawkach Ci wciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSnet 20.07.2023 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 U mnie koszt niewielkich modyfikacji (zmiana rozmiarów okien i ich przesunięcie i przesunięcie komina) było ze 20% droższe, niż koszt gotowca na którym pracował. Pamiętaj, że "adaptacja" to przede wszystkim projekt zagospodarowania terenu, w razie potrzeby uzgodnienia, przyłącza i wycieczki do urzędu (polecam takie rozwiązanie, że projektant dostaje pełnomocnictwo do urzędu a kasę dopiero po otrzymaniu PnB) w takiej sytuacji. W zrobienie indywidualnego (wszystko, co potrzebne do PnB) poniżej 10K zł nie wierzę - jedyna wtedy opcja w takiej sytuacji, ze ma w portfolio już projekt, który po najwyżej drobnych poprawkach Ci wciśnie. Prąd będę miał za parę dni na działce już a na wodę projekt się rysuje. Chcę to mieć już gotowe przed budową a nie bujać się później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2023 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Długo czekałeś na przylacze prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSnet 21.07.2023 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Długo czekałeś na przylacze prądu? Rok i 3 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 22.07.2023 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Zależy co rozumieć poprzez projekt. Bo jeśli z konstrukcja, instalacjami w środku to tanio jeśli sam rysunek to wg mnie drogo, ja płaciłem rok temu 6tys za projekt 2 tys konstrukcja, instalacje w środku, projekty przyłączy itp wyszło łącznie 11.5 tys z pozwoleniem ile płaciłes za projekty przyłacza, wody i kanalziacji oraz gazu.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.07.2023 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Gazu nie robiłem, projekt przyłącza wodkan 1 tys. Chciałem wstawić zdjęcie, ale to forum to porażka jeśli o to chodzi, kompresuje zdjęcia, że nic nie widać. Admini śpią? Edytowane 22 Lipca 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 23.07.2023 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Gazu nie robiłem, projekt przyłącza wodkan 1 tys. Chciałem wstawić zdjęcie, ale to forum to porażka jeśli o to chodzi, kompresuje zdjęcia, że nic nie widać. Admini śpią? W którym roku robiłes projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 23.07.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Rok temu kwiecień maj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 25.07.2023 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Rok temu kwiecień maj projekt zbrojenia stropu był w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.07.2023 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Projekt 6,5 tyskonstrukcja 2 tysprojekt przylacz wod-kan 1 tysprojekty sanitarne 1,5 tysmapa 600 zlprojekt tech eletkryczny 500 zł Razem 12 tys . Tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2023 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 łącznie 11.5 tys z pozwoleniem Projekt 6,5 tys konstrukcja 2 tys projekt przylacz wod-kan 1 tys projekty sanitarne 1,5 tys mapa 600 zl projekt tech eletkryczny 500 zł - Opowiadałem Ci, jak w zeszłym tygodniu złowiłem szczupaka? - Tia... Trzy razy. Dalej rośnie? Mi wychodzi 12.1K zł Ile PZP do tego? Ile świadectwo energetyczne? Ile inne rzeczy wymagane rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego? Mapa tanio. Ja siedem lat temu płaciłem 700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 26.07.2023 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) Bo się machnąłem o te 600zl na mape. Wywalone mam na to, mam pozwolenie i się buduję. Wiem że mapa tanio każdy mi to mówi, ale tyle zapłaciłem rok temu Edytowane 26 Lipca 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts