Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena budowy - czy drogo czy ok?

dadycool

Recommended Posts

Witam,

Trzy lata temu wybudowałem dom wtedy mocno się spinałem, żeby było jak najbardziej energooszczędnie jakieś nowe technologie itd i jako,że był to finansowany dom z kredytu w dużej części zdecydowaliśmy się go sprzedać ponieważ kredyt w tym Państwie teraz zabijał nas wzrósł o 90%.

Teraz chce wybudować dom standardowy bez szaleństw technologicznych i dogadałem się z ekipą,która budowała u sąsiada i była polecana u nas w okolicy przez innych też. Interesuje mnie dom parterowy z dachem dwuspadowym budowany w L z garażem na dwa samochody. Około 160m2 całość z garażem. Ekipa wyceniła mi za budowę płyty fundamentowej, ścian z silikatów, strop z legarów i budowę całego dachu wraz z położeniem blachodachówki,orynnowaniem i zrobieniem odwodnienia deszczówki oraz ściany działowe 80tys (czyli SSZ bez okien). Sprzęt ich,koparki ich mnie interesują materiały tylko.

Czy to dobra cena ogólnie czy można bić się o niższa. Normalna umowa, firma sprawdzona.

Po trzech latach wyszedłem z obiegu zresztą jak pisałem poprzedni dom stawiałem w innej technologi teraz chce ekonomicznie bez jakiś super technologi.

Dziękuję

Cena dobra. Nawet bardzo.

Kilka tematów:

- Jak budowę skończyłeś trzy lata temu to teraz minimum niewiele się różni od tego, co wtedy było energooszczędne. A jak budujesz na płycie, to wcale nie robisz tanio.

- Kredyt jest oprocentowany znacznie poniżej inflacji. Więc to ona za Ciebie spłaca go więcej, niż Ty w racie i jego nadpłacanie/spłacanie przed czasem w tej sytuacji nie ma sensu. https://forum.muratordom.pl/entry.php?133003 Ale...

- Skoro masz kredyt, to z czego chcesz budować? Jak sprzedasz stary dom, to kasa pójdzie na spłatę starego... Chyba, że masz zdolność na drugi kredyt i stary dom będziesz wynajmował i sam się będzie spłacał... Wtedy ma to sens. Tylko przedstawiasz dokładnie odwrotną logikę.

- Przeczytaj gwarancję blachodachówki zanim ją kupisz. Powodzenia w poszukiwaniach a potem dobrze się zastanów, dlaczego ma takie kruczki i wykluczenia, żeby mieć tę gwarancję.

I nie licz na to, że budując przez najbliższe ze dwa lata sprzedając stary dom zostanie coś w kieszeni po rozliczeniu kosztów nowego. Obstawiam, że szybciej dopłacisz i będziesz miał gorzej.

Ja płaciłem za dom 10x13 , z poddaszem 60 tys robocizna, ale tylko do więźby. Za dach wzieli 18 tys wiec wychodzi też około 80 tysięcy. Tylko u mnie dom na ławach i strop monolityczny, w mojej ocenie więc więcej roboty.Wyszło podobnie jak u Ciebie,ja mieszkam na podlasiu. Koparka i szalunki w cenie.

Wow bardzo dziękuję,za szybkie odpowiedzi i bardzo rzeczowe.

Kaizen masz wszystko rację ogólnie. Tylko czasem życie nie do końca jest tak jak chcemy. Oboje z żoną jesteśmy na etacie niezłym,ale wiadomo jak jest dyrektorem banku nie jesteśmy. Mamy dwoje małych dzieci 9i7 lat aktualnie. Jeżeli ja płaciłem kredyt 3000zl dokładnie jak go brałem teraz miał ratę 5860 na koniec to trochę boli...jak dzieci chcą gdzieś pojechać na zajęcia pójść,a rodzice ponad pół wypłaty łącznie płacz kredyt

Kaizen masz wszystko rację ogólnie. Tylko czasem życie nie do końca jest tak jak chcemy. Oboje z żoną jesteśmy na etacie niezłym,ale wiadomo jak jest dyrektorem banku nie jesteśmy. Mamy dwoje małych dzieci 9i7 lat aktualnie. Jeżeli ja płaciłem kredyt 3000zl dokładnie jak go brałem teraz miał ratę 5860 na koniec to trochę boli...jak dzieci chcą gdzieś pojechać na zajęcia pójść,a rodzice ponad pół wypłaty łącznie płacz kredyt

Milion ci na pewno nie starczy. Sam wiesz jak ceny skoczyly bo niedawno konczyles dom. Teraz jest jeszcze drożej. Mimo ze niekróre materialy staniały np styro ale wiele innych moze jeszcze zdrożeć. Na pewno nie stanieje robocizna - a szczegolnie wykonczeniowka.

Zastanawiam sie gdzie bedziesz mieszkal przez najblizsze dwa lata skoro dom sprzedamy a nowy jeszcze w planach....

Kaizen masz wszystko rację ogólnie. Tylko czasem życie nie do końca jest tak jak chcemy. Oboje z żoną jesteśmy na etacie niezłym,ale wiadomo jak jest dyrektorem banku nie jesteśmy. Mamy dwoje małych dzieci 9i7 lat aktualnie. Jeżeli ja płaciłem kredyt 3000zl dokładnie jak go brałem teraz miał ratę 5860 na koniec to trochę boli...jak dzieci chcą gdzieś pojechać na zajęcia pójść,a rodzice ponad pół wypłaty łącznie płacz kredyt ������ Kredyt miałem 700tys dom poprzedni wyszedł mnie (wprowadziłem się druga połowa 2021 roku) z działką 800tys plus trawka ogrodzenie itd 900lacznie plus minus. Teraz trafiła się okazja i sprzedalismy go za 1,45mln. Także zostaje nam ok 750.

Kupiliśmy działkę okazyjnie blisko miasta fajna płaska za 100tys 1500m2. Przyłącza przy działce i woda i prąd. Cena taka bo ktoś odrolnil i podzielił 10dzialek i zrobił drogi wewnętrzne porządnie utwardzone i chciał zwrot inwestycji pierwsza działka na zwrot kosztów.

No i teraz do setna. Ile uważacie,że będę musiał dołożyć do interesu kredytem mając 650tys kasy. Stawiając prosty dom jak napisałem na pompie ciepła i podlogowce. Strop zasypany celuloza 40cm styro 20grafit na elewację. Okna proste 140*140 plus dwa tarasowe 250dlugie.

Ja liczę maks 200tys kredytu.

A 200tys,a 700 jest różnica ������

Licz 6 tys. zł/m2 + wykończenie + zagospodarowanie działki + cena działki + papierologia.

Na stan deweloperski 1 mln wystarczy.

Sporo zaoszczędzisz jeśli nie bierzesz generalnego wykonawcy, szukasz spośród wielu wykonawców, szukasz taniej materiałów, angażujesz się w budowę - zwłaszcza w wykończenie, nie będziesz kupował "złotych klamek" i nie będziesz płacił ogrodnikowi za zrobienie obejścia, brukarzowi za położenie 300 m2 kostki etc.

Za dwa lata możesz zakończyć budowę z licznikiem 1,5 mln + działka.

Ja liczę maks 200tys kredytu.

A 200tys,a 700 jest różnica ������

Pompa ciepła, trawka, ogrodzenie, płyta, kredyty 2%, szybująca inflacja, kolejne drukowanie pieniędzy na obietnice wyborcze, wojna u jednych sąsiadów których ręce z naszej budowlanki odpłynęły do ich armii za to przyjechali uchodźcy którzy gdzieś chcą mieszkać, za płotem do drugich sąsiadów zbóje, którzy pewnie wcześniej czy później będą nam mącić na granicy, ceny od za kilka miesięcy do minimum dwa lata w przyszłości, Sam jestem ciekaw, czy zmieścisz się w 700k kredytu. Być może. Na pewno w 200K kredytu się nie zmieścisz (chyba, że bardzo dużo dołożysz z bieżących dochodów). Tak czy inaczej nei sądzę, żeby to warte było całego wysiłku i zamieszania.

• 5 weeks później...

Ja w tej chwili stawiam ok 200m2 z garażem w bryle (z czego ok 150 to powierzchnia użytkowa).

Do stanu "deweloperskiego" wyjdzie ok 900.000, z gruntową pompą ciepła, dachówka betonowa, dużo okien w tym jedno hst 6,2m długie (bez działki, projektu wnętrza, adaptacji projektu, nawiezienia ziemi do wyrównania działki, czy doprowadzenia wody, prądu, bramy, kostki, ogrodzenia frontowego itp).

Jeśli szukasz jakichś tańszych rozwiązań, to szukaj gotowców, jak np: https://sendomsmart.pl/oferta.

Po pierwsze zaoszczędzisz sporo czasu, a cenowo to też wygląda nie najgorzej. Ten sendom w najwyższej wersji ok 450k, jest już z systemową płytą fundamentową.

Ja w tej chwili stawiam ok 200m2 z garażem w bryle (z czego ok 150 to powierzchnia użytkowa).

Do stanu "deweloperskiego" wyjdzie ok 900.000, z gruntową pompą ciepła, dachówka betonowa, dużo okien w tym jedno hst 6,2m długie (bez działki, projektu wnętrza, adaptacji projektu, nawiezienia ziemi do wyrównania działki, czy doprowadzenia wody, prądu, bramy, kostki, ogrodzenia frontowego itp).

Jeśli szukasz jakichś tańszych rozwiązań, to szukaj gotowców, jak np: https://sendomsmart.pl/oferta.

Po pierwsze zaoszczędzisz sporo czasu, a cenowo to też wygląda nie najgorzej. Ten sendom w najwyższej wersji ok 450k, jest już z systemową płytą fundamentową.

U mnie to bardzo podobnie wygląda.