asaledr 23.07.2023 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Witam, Bedę się budował, dom będzie stał z 70 metrów od drogi ale nie o tym. Działka zaczyna się pod górke troszkę tak z 50 metrów. Teren gliniasty. Muszę trochę przed budową to utwardzić bo 2 razy wjedzie samochodów potem popada deszcz i już nie ma szans wjechać, teren grząski trochę. Woda z całej działki spływa to wiadomo podjazd się robi miękki. Docelowo ma być kostka zwykła po prostu. Ale nie wiem czy ułozyć już normalnie kostke i mieć z głowy czy się zniszczy w czasie budowy i zrobić jedynie podbudowę pod kostkę i obrzeża, w środku zrobić żwir/grys taki co się daje pod kostkę i jedynie po budowie się wyrówna teren, dosypie gdzie niegdzie, pojeździ zageszczarką i ułoży kostkę. Czy nie bać się i ułożyć już normalnie potem myjką się umyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.07.2023 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Sama podbudowa, samochody ją dodatkowo utwardzą, kostka po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.07.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Kostka po budowie , to nie kwestia brudu tylko sprzęt jest na tyle ciężki ze poniszczy kostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.07.2023 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 A jaka waszym zdaniem powinna być podbudowa aby była wystarczajca dla ciężkich pojazdów? Wybiorą ziemie tylko na jaką głębokość 20 cm? Potem co gruzu trochę i na to żwir? Obrzeża wiadomo pewnie 8cm na betonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 24.07.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Zrób podbudowę tak żeby jej już potem nie musieć zrywać przed dolecową kostką. Najwyzej wyrówną się i dosypie się górą..... Jak ma tam wjeżdzać gruszka i 30tonowe auta to musi być min 40-45cm kamienia - tymabrdziej jak glina.OCzywiście o ile masz przyłącza już doprowadzone pod przyszły budynek bo jak nie to i tak wszystko rozryjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 24.07.2023 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 A pomógłby mi ktoś tak orientacyjnie obliczyć ile trzeba by ton/m3 tłucznia na taką założmy drogę 3.5m szerokości, długość 50 metrów i tak jak wyżej 40 cm podbudowy. Chciałem się tak mniej więcej zorientować co do ceny tłucznia ale nie wiem o ile ton pytać, nie potrafię tego policzyć. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 24.07.2023 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Masa tłucznia to 1,8 x metr sześcienny. A z innej beczki - najpierw kostka czy tynk? Tynkarze mówią że kostka. Brukarze - że tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 24.07.2023 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Hmm no to 3,5m x 50m x 0,4m = 70m3?70x1,8 = 126 ton? Dobrze to licze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 24.07.2023 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Hmm no to 3,5m x 50m x 0,4m = 70m3? 70x1,8 = 126 ton? Dobrze to licze? Dobrze - na necie masz też gotowe kalkulatory np https://stavario.com/pl/obliczanie-materialu-z-m3-na-tony/ poza tym drogę zrób taka jak ma być docelowa wiec zapewne 5m. Potem będziesz drugi raz korytował i stracisz bardzo dużo czasu pracy koparki i materialu (nikt nie bedzie przesiewał ziemi i kamienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 24.07.2023 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 To 3.5m to za wąska droga docelowa? Brame mam 4m. Myślałem też o drodze 4m, ale stwierdziłem, że może za szeroka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 24.07.2023 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Patrz na przepisy a nie na to co ci sie wydaje. Droga dla dojazdu np straży pożarnej to przepisowo 5m, w szczegolnych wypadkach jest mozliwe 4m. Jesli dom nie będzie stał przy samej granicy to raczej to 5m będzie minimum. Ważne jest też żeby dwa auta osobowe mogly sie swobodnie wyminąć - do tego trzeba min 4.5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2023 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Ważne jest też żeby dwa auta osobowe mogly sie swobodnie wyminąć - do tego trzeba min 4.5m. Tylko po co mają się mijać na prywatnej drodze dojazdowej do posesji? 3,5m starczy do przejazdu samochodu strażackiego - 3,5 m to minimalne wymiary bramy wjazdowej do garażu dla pojazdów straży pożarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.07.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Tylko po co mają się mijać na prywatnej drodze dojazdowej do posesji? Dla codziennej wygody funkcjonowania. Ale to też zależy ile domów jest (może być w niedalekiej przyszłości) przy tej drodze. Bo jak ten jeden to faktycznie nie ma co za szeroko robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Dla codziennej wygody funkcjonowania. Ale to też zależy ile domów jest (może być w niedalekiej przyszłości) przy tej drodze. Bo jak ten jeden to faktycznie nie ma co za szeroko robić. Ja zrozumiałam, że to ma być dojazd tylko do jednego domu (dojazd prywatny do domu). Bo robienie szerokiej drogi przyszłym, potencjalnym sąsiadom to mało ekonomiczne. Natomiast jeśli to ma być podzielone na wiele działek to 5 m to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 24.07.2023 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Nie no źle mnie zrozumieliście. To jest mój prywatny podjazd pod dom, moja 100% działka i tylko jeden dom na niej stawiam, tyle że odsunięty od drogi. Tu się nikt nie będzie mijać bo ja tu będę mieszkać z żoną. Więc chyba dla takich potrzeb 3,5 metra jest ok? I od czasu do czasu szambowóz ale to się chyba wyrobi na 3,5 metrowej drodze Podjazd trochę pod górkę jest dopiero po tych 50 metrach mam równą działkę, dlatego chce utwardzić bo po deszczu nie wjadą na budowę, a ja też muszę dla siebie mieć utwardzone bo przecież w zimie tam nie wjadę. Jakby była równiutka działka to by mi tak nie było śpieszno z utwardzaniem[ATTACH=CONFIG]465804[/ATTACH] Edytowane 24 Lipca 2023 przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.07.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 A to faktycznie, źle zrozumiałem kompletnie. W takim wypadku 3,5m wystarczy. Martwi mnie poniższe: I od czasu do czasu szambowóz Nie rób tak.To naprawdę niewygodne, niepraktyczne i zapachowo takie sobie. Złącze wyprowadzić w granicy działki. Szambowóz podjeżdża, podpina się, zasysa i odjeżdża. Może was nawet nie być w domu. Wiem, że droga daleko od domu, ale szambo może być dalej od domu, bliżej drogi, wyjdzie trochę głębiej, ale będzie mogło być odbierane z drogi. Jak daleko, jakie moce zasysające mają wozy asenizacyjne na pewno jakaś firma ci udzieli szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 24.07.2023 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 A to faktycznie, źle zrozumiałem kompletnie. W takim wypadku 3,5m wystarczy. Czy wobec tego również należy podtrzymać propozycje o 40 cm podbudowy pod taką drogę? Czy to może to za dużo? Nie rób tak.To naprawdę niewygodne, niepraktyczne i zapachowo takie sobie. Złącze wyprowadzić w granicy działki. Szambowóz podjeżdża, podpina się, zasysa i odjeżdża. Może was nawet nie być w domu. Wiem, że droga daleko od domu, ale szambo może być dalej od domu, bliżej drogi, wyjdzie trochę głębiej, ale będzie mogło być odbierane z drogi. Jak daleko, jakie moce zasysające mają wozy asenizacyjne na pewno jakaś firma ci udzieli szczegółów. To wyjdą bardzo duże koszta, żeby poprowadzić dodatkowe 50 metrów kanalizacji. Chciałem w ten sposób zaoszczędzić, ale chyba taniej zamiast prowadzić tyle te rury zrobić po prostu przydomową oczyszczalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2023 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) 50 m zwykłej rury kanalizacyjnej to takie koszta?W porównaniu z budową 70 m drogi oraz placu przed domem, to będzie wydatek "na waciki". Oczyszczalnia ma dwie wady - raz na jakiś czas i tak wjeżdża wóz do opróżnienia osadnika. Dwa - jak źle zrobiona lub źle użytkowana ma tendencję do zatykania się złoża i czasem trzeba odkopywać i przepłukiwać złoże, co rujnuje ogród. Budujesz się przy jakiejś mocno uczęszczanej drodze, ze masz aż 70 m odsunięty dom? Edytowane 25 Lipca 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 25.07.2023 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Rura sama w sobie to może nie duży koszt, ale samo kopanie pod rurę już większy. Bo na jakiej głębokości to się kładzie? Chyba, że mi proponujecie tak płytko pod drogą dać A dom w takiej odległości bo tak droga trochę ruchliwa, a też wcześniej jest spadek działki duży, który chce im właśnie dla budowy utwardzic Edytowane 25 Lipca 2023 przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2023 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Rura sama w sobie to może nie duży koszt, ale samo kopanie pod rurę już większy. Bo na jakiej głębokości to się kładzie? Chyba, że mi proponujecie tak płytko pod drogą dać A dom w takiej odległości bo tak droga trochę ruchliwa, a też wcześniej jest spadek działki duży, który chce im właśnie dla budowy utwardzic ok, jak ruchliwa droga to ma sens. Rów pod kanalizę zrobi mała koparka ogrodowa w jeden dzień. A zasypywać to sobie możesz dla oszczędności po jednym metrze dziennie w czasie budowy, jak nie chcesz płacić za więcej dni pracy koparki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts