radziula 26.07.2023 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Cześć, Chciałem dopytać, czy w łazience w kanale wentylacji grawitacyjnej można zamontować wentylator uruchamiany podczas włączania światła?Zastanawiam się nad tym pod dwoma aspektami:1. Czy nikt (np. kominiarz) się później nie doczepi?2. Czy to wogóle coś pomoże i łazienka będzie mniej parować w trakcie kąpieli (w szczególności zimą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2023 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 doczepi. Bo wentylator blokuje przepływ powietrza gdy jest nieczynny. I wydmuchuje za dużo powietrza, które wówczas nalatuje innymi kanałami np. kuchennym. Jak masz kuchenkę gazową to kominiarz od razu będzie miał zastrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.07.2023 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Zależy jaki wentylator. Jak w trakcie gdy jest wyłączony nadal jest ciąg w kominie i ładnie zakręci wiatraczkiem pomiarowym kominiarza to wielu się nie doczepi (to praktyka, jak przepisy to nie wiem). Poszukaj na forum było trochę dyskusji o łączeniu wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną wraz z cytowaniem przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.07.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Cześć, Chciałem dopytać, czy w łazience w kanale wentylacji grawitacyjnej można zamontować wentylator uruchamiany podczas włączania światła? Zastanawiam się nad tym pod dwoma aspektami: 1. Czy nikt (np. kominiarz) się później nie doczepi? 2. Czy to wogóle coś pomoże i łazienka będzie mniej parować w trakcie kąpieli (w szczególności zimą)? IMHO to zależy od tego, czy kanały są wspólne dla wielu punktów czy nie. Sam wentylator nie blokuje przepływu powietrza, chyba, że ma żaluzję. Pomoże jak najbardziej, szczególnie zimą. Trzeba zapewnić "zasilanie" łazienki w powietrze, czyli rozszczelnić albo uchylić okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 28.07.2023 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Tak na prawdę, to tutaj są dwa tematy. Pierwszy, czy z prawnego puntu widzenia zamontowanie takiego wentylatora jest dopuszczalne; oraz drugi, czy i na ile taki wentylator pomoże. Temat wziął się z uwagi na mocne zaparowywania podczas kąpieli. Problem występuje w zasadzie tylko zimą, czyli w okresie kiedy do wanny leje się wodę o zdecydowanie wyższej temperaturze niż latem. Łazienka jest wówczas cała zaparowana. Nie próbowałem w trakcie kąpieli uchylać okna - natomiast otworzenie go po kąpieli powoduje usunięcie wilgoci w ciągu kilku minut. Kanał w kominie jest drożny i dedykowany dla tego pomieszczenia. Komin jest jeden, posiada pięć kanałów (dwie łazienki, kuchnia, 2x kotłownia). W kuchni podłączona i używana jest kuchenka gazowa, natomiast w kotłowni jeden kanał używany jest do wentylacji, natomiast w drugi wsadzony jest przewód powietrzno-spalinowy (rura w rurze) do której podłączony jest gazowy kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Dodatkowo w kuchni wykonany jest przepust przez ścianę pod okap. Niestety nie wiem też, czy i jak mogę zweryfikować czy uruchomienie wentylatora będzie miało wpływ na możliwość zassania spalin. Bo aby wentylator wypchnął powietrze z łazienki na zewnątrz, to musi także to powietrze do łazienki dopływać z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.07.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Zawsze nalezy zapewnić odpowiednią ilość świeżego powietrza z zewnątrz. Nie wolno Ci robić podciśnień w domu. Jeśli masz w kuchni piecyk z osobną rurą zasilającą, to problemu nie będzie. Nie ma absolutnej pewności, czy wentylator pomoze na zaparowana łazienkę, ale mi pomagał (w bardzo podobnej konfiguracji). Kwestią prawną się nie przejmuj, bo z całą pewnością możesz zainstalować w dedykowanym kanale wentylator i wymuszać przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts