Kalic 28.07.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Zastanawiam się nad zrobieniem parapetu z deski, np. dekoracyjnej. Chciałbym kupić surową deskę, zaimpregnować ją i osadzić w miejsce parapetu wewnętrznego w pokoju gościnnym. Ktoś ma takie lub podobne rozwiązanie? Jakie są jego zalety i wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 28.07.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Fajny pomysł. Deskę oheblujesz i wyszlifujesz i pomalujesz? Sam się zastanawiałem co dać w parapet wewnątrz i to dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 31.07.2023 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Zalety, wygląda ładnie Wada - jeśli będą na nim kwiatki to trzeba uważać przy podlewaniau, żeby nie zostawić stojącej wody (mogą się pojawić plamy - w zależności od lakieru i tego czym się kwiatko podlewa). Jak sie porysuje po iluś latach - wystarczy przeszlifować i pomalować i parapet jest jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonio993 31.07.2023 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Wyczyściłem całe piętro i wyjąłem parapety. Wyglądało świetnie. Jedyny problem pojawiał się zimą, kiedy od czasu do czasu zbierała się na nich odrobina kondensatu. Również ustawianie czegokolwiek na nich zawsze pozostawiało ślady. Kiedy wymieniłem okno, skończyło się na tym, że monterzy umieścili parapety pcv w poprzek okien Speed Test https://vidmate.bid/ . Wytrzyj do czysta i zatrzymuje się, a woda dostaje się tam, gdzie nie powinna Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez antonio993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 31.07.2023 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Ktoś ma takie lub podobne rozwiązanie? Jakie są jego zalety i wady? Ja tak mam w jednym z okien. Okno schodzi nisko, a parapet jest głęboki, może tam siedzieć 2-3 osoby przy stole, jak jest większe zgromadzenie. Ewentualnie można tam wrzucić poduszki do siedzenia. Grubość deski chyba 5 cm, sosna klejona. Wykończone lakierem bezbarwnym. Sosna jest miękka, wiadomo, ale piachu tam nie ma, mokrych przedmiotów również. Po 10 latach wydaje się wciąż ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 31.07.2023 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Lita deska z czasem pęknie przy szerokosci parapetowej (min 20cm). Z tego samego powodu nie robi się schodow z litego drewna tylko z klejonych lameli. I taką też deske kup (klejone lamele jak na schodach albo klejonka jak blaty w kuchni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts