Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lanie betonu z pompogruszki

Recommended Posts

Mam pytanie.

Potrzebuję samodzielnie (czyli bez udziału ekipy budowlanej) wylać płytę pod blaszak i zalać 8 słupów fundamentowych pod zadaszenie tarasu.

Jako szalunek słupów, w gruncie znajduje się 8 pomarańczowych rur kanalizacyjnych o średnicy wewnętrznej 19 cm oraz umieszczone w nich zbrojenie.

Ok. 130 cm każdego ze słupów jest w gruncie, a 70 cm na razie na powierzchni.

Chciałem zamówić pompogruszkę, ale handlowiec kręci nosem, że ja nie dam rady utrzymać tej końcówki przy starcie pompowania.

Jest w tym coś prawdy?

Chciałbym włożyć końcówke pompy do wnętrza rury. Chyba ta końcówka ma mniej niż 19 cm średnicy?

Dodam, że być może zamówię beton samozagęszczalny SCC, ale to chyba nic nie zmienia.

Jak jesteś mikrego wzrostu i tuszy to może być problem. Podczas pompowania rurą trochę rzuca a ponadto sama rura jest twarda i ciężka .

Z zalewaniem szalunków słupów problemów być nie powinno bo operator nakieruje pilotem a z lekką korektą powinieneś sobie poradzić.

Problemem mógłby być tradycyjny fundament w szalunku. Tam to wymaga większej wprawy.

Jeśli jednak jesteś słusznej postury to handlowiec ma problem pewnie z ilością betonu, dlatego też wymyśla różne rzeczy.

Same słupy to tylko 0,4m3 betonu płyta to także niewiele więcej więc może zamiast pompogruszki zamów 1 - 1,5m2 mieszanki półsuchej i napełnij taczką

Końcówka gumowa ma zazwyczaj wymiar pomiędzy 125 - 160 więc do rury wejdzie.

Ty masz patrzeć i w odpowiednim momencie przerwać pompowanie tak aby resztka zgromadzona w rurze spadła i powodowała zapełnienie bez rozlania no chyba że płyta jest nad słupami..

Edytowane przez Mareks77

Może nie jestem słusznej postury, ale we dwóch z kolegą myślę, że damy radę utrzymać tą końcówkę. 175 cm wzrostu, 70 kg wagi.

Chcę zamówić ok. 3 m3, czyli z zapasem na "rozlanie się". Poza tym w pobliżu mam taki dołek, do którego chętnie naleję to co zostanie.

O mieszance półsuchej myślałem, ale to dużo więcej roboty i konieczność wypożyczenia wibratora.

SCC powinien mi się ładnie rozlać i otulić zbrojenie w rurach szalunkowych sam z siebie.

[ATTACH=CONFIG]465855[/ATTACH]

Edytowane przez Robinson74

Płyta w zupełnie innym miejscu. Płyta na gruncie, 5,5x3,3 m o wysokości 10 cm. Płyta nie jest problemem. A wolałbym SSC, bo nie muszę ani wibrować ani używać "samolotu" do układania i wyrównywania mieszanki.

Gorsza sprawa to te rury kanalizacyjne. Każda znajduje się na wysokości ok. 70 cm od poziomu gruntu. Do każdej wejdzie około 60 litrów betonu. Sprzedawca tłumaczy mi, że nie poradzę sobie z tak małą ilością betonu i z "bieganiem" od jednej rury do następnej. Bo nawet jak każę zatrzymać podawanie betonu po napełnieniu się rury, to podobno i tak ta cała masa betonu, która w danej chwili jest w wysokiej pionowej rurze, poleci mi pod własnym ciężarem w dół.

Tak jest. Sprzedawca ma rację. Liczyłem ale nie pomyślałem o ilości w rurze.

We wcześniejszym wpisie pisałem że resztka w rurze spada.

Rura pompy ma więcej niż owe 60litrów To nie jest tak że naciśnie stop i przestaje lecieć więc najlepiej przygotuj sobie ze 3 beczki 200l każda albo przecięty zbiornik typu mauser.

Tam wleje całość a następnie ty wiaderkiem wlejesz sobie to do każdej rury.

Edytowane przez Mareks77

OK, czyli najbezpieczniej byłoby przygotować sobie duży zbiornik (minimum 0,5 m3).

Hmmm, może zbić coś z płyt OSB i wyłożyć folią?

A co sądzisz o takim rozwiązaniu?

Nie będę zatrzymywał wypływu betonu tylko szybko przemieszczę się od jednej rury do drugiej, nie zważając na to co spadnie między rurami. Tylko wcześniej musiałbym troszkę osłonić okna i elewację przy tarasie.

Nie przemieścisz się. Nie wiem czy nigdy nie widziałeś wylewania betonu z pompy. Napisałem że jeśli rura wisi pionowo to pchając lub ciągnąc rurę możliwa jest delikatna korekta jej drogi moze o 1mb.

Korekta drogi którą oczywiście z pilota steruje operator pompy.

Jeśli rura jest poziomo jak na filmie poniżej to możliwa jest większa korekta.

U Ciebie słupy są przynajmniej 1 - 1.5mb od siebie więc jedne 60l pójdzie do rury a następne 30l na ziemię pomiędzy rurami.

Co dwie rury operator musiał by wstrzymywać pompowanie aby przesunąć rurę dalej ale to też jest naciągana teoria

Jedno co możesz zrobić to aby operator spuścił rurę na środku pomiędzy słupami a wy we dwójkę trzymając poziomo aby możliwa była większa korekta latać pomiędzy słupami, na całość oczywiście rozwinąć grubą folię budowlaną z której rozlany beton zbierzesz i uzupełnisz braki w słupach lub dwa zbiorniki, beczki itp postawione na środku pomiędzy słupami.

Obejrzyj sobie film, Tam widać zalewanie płyty. Jeśli dobrze zrozumiesz zasadę to pojmiesz w czym rzecz.

https://www.google.com/search?q=wylewanie+betonu+z+pompogruszki&client=firefox-b-d&tbm=vid&ei=hF3NZP_FFrmbwPAPzKKJuAY&start=20&sa=N&ved=2ahUKEwj_l9SB6sOAAxW5DRAIHUxRAmc4ChDy0wN6BAgEEAc&biw=1478&bih=643&dpr=0.9#fpstate=ive&vld=cid:aea20f6e,vid:u9nKfqVWBsk

Edytowane przez Mareks77

OK, czyli najbezpieczniej byłoby przygotować sobie duży zbiornik (minimum 0,5 m3).

Hmmm, może zbić coś z płyt OSB i wyłożyć folią?

A co sądzisz o takim rozwiązaniu?

Nie będę zatrzymywał wypływu betonu tylko szybko przemieszczę się od jednej rury do drugiej, nie zważając na to co spadnie między rurami. Tylko wcześniej musiałbym troszkę osłonić okna i elewację przy tarasie.

Z doświadczenia po zalewaniu powiem co powinieneś sobie przygotować: google na oczy i wysokie kalosze, spodnie robocze nałożone na wierzch kaloszy.

Jeśli nie przerwiesz wypływu to ulejesz potężną strugę, wszystko dookoła zabryzgasz betonem. Nie tylko dom ale i trawnik.

Jak płytę OSB wyłożysz najgrubszą folią to rozerwie się ona przy pierwszej strudze betonu wylewanego z pompy. Gruba folia sprawdzi się tylko jeśli będziesz beton wylewał rynną prosto z gruszki. Folia pod płyty w celu zatrzymania zaczynu, żeby wszystko dookoła nie było skamieniałe.

Według mnie wykopać dołek na środku, obstawić deskami, wlać tam beton a następnie wiadrami zapełnić rury.

A dasz radę dojechać tam gruszką? Może poprostu bez pompy a rynna którą ma każda gruszka. Cofnąć do tych słupów i zalewać jeden po drugim. Wiecej sie trzeba namachac niż przy pompie ale i tak mniej niz jak to wywalisz do "zbiornika" , a tak ogólnie to kawałek plandeki na ziemi zamiast zbiorników będzie lepszy, łatwiej to łopatować do szalunku

Gruszka z rynną rzeczywiście może być rozwiązaniem. Rozumiem, że tam nie ma takiego ciśnienia?

Jednak nie bezpośrednio do rur szalunkowych tylko do "zbiornika" i tak chyba zrobię. Już zacząłem robić zbiornik z płyt i z desek o wymiarach ok. 120x130x40 cm. :)

Przypominam, że mowa o rzadkim betonie - SCC. Beton będę nabierał wiaderkami i wlewał do rur szalunkowych. Być może będę musiał sobie zrobić jakiś "lejek" i włożyć do rury szalunkowej, żeby było mi łatwiej wlewać wiaderkami.

Gruszka z rynną rzeczywiście może być rozwiązaniem. Rozumiem, że tam nie ma takiego ciśnienia?

Jednak nie bezpośrednio do rur szalunkowych tylko do "zbiornika" i tak chyba zrobię. Już zacząłem robić zbiornik z płyt i z desek o wymiarach ok. 120x130x40 cm. :)

Przypominam, że mowa o rzadkim betonie - SCC. Beton będę nabierał wiaderkami i wlewał do rur szalunkowych. Być może będę musiał sobie zrobić jakiś "lejek" i włożyć do rury szalunkowej, żeby było mi łatwiej wlewać wiaderkami.

Beton płynie grawitacyjnie (po tym jak wpadnie z gruszki do rynny). Czasem trzeba mu wręcz pomóc spłynąć łopata. Kiedy planujesz betonowanie?

Jak nie ma problemu z podjechaniem gruszki to rynna wystarczy (taniej i łatwiej będzie). Oczywiście popodpieraj szalunki na maksa, bo beton ma gęstość ze 2,5x większą niż woda, więc siła nacisku na szalunek będzie duża.

Nie zapomnij o wibrowaniu (pooglądaj filmiki, bo trzeba to zrobić odpowiednio).