Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość budynku od granicy , tolerancja błedu .

Recommended Posts

Witam , mam stawiane sćiany na działce, odległośc jednej ściany od sasiada powinna wynosić 3 metry . Sciana bez okien. Tak wstepnie sobie mierzylem metrowka , i obawiam sie ,ze po ociepleniu moze brakowac kilka centymetrow. I teraz ewentualnie zastanawiam sie jakie mialbym opcje . Dzialka ma mniej niz 16 metrów szerokosci. Najlepsza opcja by była tolerancja błedu kilku centymetrów , wiem że budynek bedzie odziaływał na sasiednia dzialke , ale teoretycznie przysluguje mi odstepstwo od tego , i moziwosc przysuniecia sie do 1,5 m do granicy z powodu waskiej dzialki . Tylko jak to w teorii, projekt zamienny , i czekac czy sasiad nie zglosi sprzeciwu ? Druga opcja to płyty pir zamiast styropianu , czy tutaj tez byłby potrzebny projekt zamienny ? Wiadomo, ze bede to mierzyl i konsultowal z geodeta i kierownikiem , ale chetnie dowiem sie czegos tu na forum.
  • Like 1

Witam , mam stawiane sćiany na działce, odległośc jednej ściany od sasiada powinna wynosić 3 metry . Sciana bez okien. Tak wstepnie sobie mierzylem metrowka , i obawiam sie ,ze po ociepleniu moze brakowac kilka centymetrow. I teraz ewentualnie zastanawiam sie jakie mialbym opcje . Dzialka ma mniej niz 16 metrów szerokosci. Najlepsza opcja by była tolerancja błedu kilku centymetrów , wiem że budynek bedzie odziaływał na sasiednia dzialke , ale teoretycznie przysluguje mi odstepstwo od tego , i moziwosc przysuniecia sie do 1,5 m do granicy z powodu waskiej dzialki . Tylko jak to w teorii, projekt zamienny , i czekac czy sasiad nie zglosi sprzeciwu ? Druga opcja to płyty pir zamiast styropianu , czy tutaj tez byłby potrzebny projekt zamienny ? Wiadomo, ze bede to mierzyl i konsultowal z geodeta i kierownikiem , ale chetnie dowiem sie czegos tu na forum.

tolerancja wymiarów budynku to 2%

Odstępstwo od tego przysługuje dla działki węższej niż bodajże 16.5m.

Masz taką ?

To nie masz problemu.

W innym przypadku podążaj za wytycznymi geodety.

Nie słyszałem żeby ktoś przy odbiorze robił z tym problem.

Chyba, że rzeczywiście ktoś na chama chciał się przesunąć o więcej niż 0.5m z premedytacją.

po:

1.) każda zmiana w zagospodarowaniu działki jest zmianą ISTOTNĄ - tj. z automatu masz PROJEKT BUDOWLANY ZAMIENNY i nową procedurę PNB

2.) możesz bezproblemowo zmienić materiał izolacyjny ściany na materiał o lepszej Lambda i zmieścić się w 3m, przy czym nie możesz przekroczyć 2% na długości / szerokości realizowanego budynku.

3.) odstępstwo od przepisów budowlanych realizowane jest PRZED uzyskaniem PNB, nie w trakcie jego realizacji i stanowi integralny załącznik do Projektu Budowlanego

• 2 weeks później...
po:

1.) każda zmiana w zagospodarowaniu działki jest zmianą ISTOTNĄ - tj. z automatu masz PROJEKT BUDOWLANY ZAMIENNY i nową procedurę PNB

2.) możesz bezproblemowo zmienić materiał izolacyjny ściany na materiał o lepszej Lambda i zmieścić się w 3m, przy czym nie możesz przekroczyć 2% na długości / szerokości realizowanego budynku.

3.) odstępstwo od przepisów budowlanych realizowane jest PRZED uzyskaniem PNB, nie w trakcie jego realizacji i stanowi integralny załącznik do Projektu Budowlanego

ad 1. Nie każda - jest wyjątek dla instalacji i urządzeń (a tym są chodniki, podjazdy itp)

jest definicja " urządzenia budowlanego " w Ustawie Prawo Budowlane:

" urządzeniach budowlanych – należy przez to rozumieć urządzenia techniczne związane z obiektem budowlanym, zapewniające możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków, a także przejazdy, ogrodzenia, place postojowe i place pod śmietniki; "

... na próżno szukać " chodnika ", czy " podjazdu " jak również nie ma w definicji urządzenia budowlanego " itp ".

poza tym, każda zmiana Zagospodarowania ( w takim czy innym stopniu ) i tak musi spełniać wszelkie przepisy budowlane i zapisy planu miejscowego ( lub warunków zabudowy ) dlatego też o zmianie ISTOTNEJ / NIEISTOTNEJ decyduje architekt ( jak to zostało określone również w Ustawie ).

ad 1. Nie każda - jest wyjątek dla instalacji i urządzeń (a tym są chodniki, podjazdy itp)

Ten wyjątek był wprowadzony w Prawie Budowlanym w 2019 roku, ale Ustawą z dnia 13 lutego 2020 art. 36a ust. 5 otrzymał nowe brzmienie obowiązujące od 19 września 2020 r. Po tej aktualizacji tylko takie zmiany PZT, które zwiększają oddziaływanie na sąsiednią działkę są istotne. Przysuwanie budynku do granicy zwiększa oddziaływanie, ale odsuwanie od granicy nie zwiększa (chyba, że zwiekszałoby po drugiej stronie działki). Innymi słowy wszelkie zmiany PZT, które nie zwiększają oddziaływania na sąsiednią działkę projektant powinien zakwalifikować jako nieistotne. Zrezygnowano również z kilku innych parametrów takich jak kubatura budynku czy powierzchnia użytkowa - po 2020 już nie są mierzone, a wcześniej zmiana kubatury była odstąpieniem istotnym. Z parametrów budynku pozostały tylko 3: liczba kondygnacji, powierzchnia zabudowy i rozmiary zewnętrzne (długość, szerokość, wysokość).

Edytowane przez Lew2

Dla przypomnienia art. 36 a ust. 5 pkt. 1 przed 22 sierpnia 2018 r. brzmiał tak:

1) projektu zagospodarowania działki lub terenu;

- każda zmiana PZT to zmiana istotna

od 22 sierpnia 2018 r. do 18 września 2020 r. brzmiał tak:

1).projektu zagospodarowania działki lub terenu, z wyjątkiem urządzeń budowlanych oraz obiektów małej architektury„

- zmiany urządzeń budowlanych są nieistotne

Od 19 września 2020 r. rozszerzono zakres zmian nieistotnych i ten sam punkt brzmi obecnie tak:

1) projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której obiekt budowlany został zaprojektowany;

- tylko zmiany, które zwiększają oddziaływanie są istotne

Najnowsze zmiany Ustawy ( tekst jednolity ) mają datę 2023-06-01 ( nie 2020 ).

Zgodnie z Ustawą

" Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:

1) projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której obiekt budowlany został zaprojektowany;

2) ..."

jednocześnie

" pkt 1 nie stosuje się do urządzeń budowlanych oraz obiektów małej architektury; "

na i zaczyna się " CYRK " !

czy zmiana lokalizacji budynku o np. 2m, która nie powoduje zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu jest zmianą ISTOTNĄ, czy NIEISTOTNĄ ?

bo dochodzimy do tego, że Projekt / Projektem, a budynek z całą resztą i tak może sobie fruwać po działce w sposób dowolny pomimo uprawomocnionego Pozwolenia na Budowę / innego prawomocnego pozwolenia . Jakiś absurd !

Najnowsze zmiany Ustawy ( tekst jednolity ) mają datę 2023-06-01 ( nie 2020 ).

Zgadza się, ale cytowany przeze mnie punkt brzmi identycznie.

na i zaczyna się " CYRK " ! czy zmiana lokalizacji budynku o np. 2m, która nie powoduje zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu jest zmianą ISTOTNĄ, czy NIEISTOTNĄ ?

Oczywiste, że jest zmianą NIEISTOTNĄ (pod warunkiem, że architekt kwalifikujący nie będzie nadal mentalnie tkwił w systemie strachu przed stosowaniem aktualnego prawa).

bo dochodzimy do tego, że Projekt / Projektem, a budynek z całą resztą i tak może sobie fruwać po działce w sposób dowolny pomimo uprawomocnionego Pozwolenia na Budowę / innego prawomocnego pozwolenia . Jakiś absurd !

Nie dowolnie, tylko nadal musi spełnić pozostałe przepisy prawa (przeczytaj pozostałe punkty, których nie cytowałem) w tym ustalenia MPZP (np. co do linii zabudowy). Ale jeśli spełnia wszystkie przepisy i nie powoduje ograniczenia zabudowy sąsiadów (bo nie zwiększa obszaru oddziaływania), to komu to przeszkadza? Inaczej zapytam: czy gdyby inwestor złożył ponownie o PnB, to kto w świetle prawa miałby prawo zabronić takiego nowego sytuowania budynku? Przypominam, że ani urząd, ani sąsiad nie jest w stanie legalnie zablokować budowy, która spełnia wszystkie przepisy.

czy gdyby inwestor złożył ponownie o PnB

- zmiana NIEISTOTNA nie wymaga Projektu budowlanego zamiennego i nowej procedury PnB.

- i jestem ciekaw: przy NIEISTOTNEJ przykładowej zmianie lokalizacji budynku o te np. 2m ( zgodnie z wszelkimi przepisami i bez zmiany ooo ), jak wygląda Oświadczenie kierownika budowy o wykonaniu obiektu zgodnie z projektem ? ( w tym zagospodarowaniem działki )

czy gdyby inwestor złożył ponownie o PnB

- zmiana NIEISTOTNA nie wymaga Projektu budowlanego zamiennego i nowej procedury PnB.

- i jestem ciekaw: przy NIEISTOTNEJ przykładowej zmianie lokalizacji budynku o te np. 2m ( zgodnie z wszelkimi przepisami i bez zmiany ooo ), jak wygląda Oświadczenie kierownika budowy o wykonaniu obiektu zgodnie z projektem ? ( w tym zagospodarowaniem działki )

Oświadczenie wówczas wygląda tak. Ponieważ liczba zmian u mnie była na kilka kartek, a miejsca w uwagach jest tylko na pół strony, więc inspektor kazał napisać w skrócie i odwołać się do pozostałej dokumentacji z budowy.

[ATTACH=CONFIG]466007[/ATTACH]

Przysunięcie przy wąskiej działce to nie jest "odstępstwo", tylko jest to dozwolone z mocy samego prawa.

Nie wiem jak wygląda sprawa tolerancji błędu, ale u mnie gdzie składałem mapy papierowe to sama kreska obrysu budynku ma ok. 10 cm. U mnie geodeta napisał klauzulę "budynek posadowiony zgodnie z projektem", co zamknęło wszelkie dyskusje o odległościach. Z tego co mówił, że takich kilku centymetrów to się nikt nie czepia, ale nie znam na to formalnego przepisu. Najlepiej dogadaj się z geodetą.

tolerancja wymiarów budynku to 2%

Zmiana wymiarów do 2% to jest dozwolone odstąpienie nieistotne, które musi być udokumentowane i zakwalifikowane przez architekta, ale jednocześnie nie może naruszać innych przepisów i zwiększać obszaru oddziaływania. W szczególności teoretycznie i ściśle według przepisu zbliżenie do granicy, które narusza jakiś z przepisów o odległościach od granicy jest niedozwolone.

Odstępstwo od tego przysługuje dla działki węższej niż bodajże 16.5m.

Masz taką ?

To nie masz problemu.

W innym przypadku podążaj za wytycznymi geodety.

Nie słyszałem żeby ktoś przy odbiorze robił z tym problem.

Chyba, że rzeczywiście ktoś na chama chciał się przesunąć o więcej niż 0.5m z premedytacją.

Przy wąskiej działce zbliżenie (na etapie projektu) jest dozwolone z mocy samego prawa i nie jest to "odstępstwo". Jest kilka przypadków, które są opisane w przepisach i dozwalają na zbliżenie. Wąska działka jest jednym z nich. Natomiast "odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych" to jest specjalne zezwolenie na złamanie przepisów w uzasadnionych indywidualnych przypadkach i rozpatruje się go przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Wtedy każdy przepis może zostać złamany, bo dostaje się specjalne indywidualne zezwolenie na wyjątek po analizie i procedurze.

Edytowane przez Lew2

Nie wiem jak wygląda sprawa tolerancji błędu, ale u mnie gdzie składałem mapy papierowe to sama kreska obrysu budynku ma ok. 10 cm

- ja sobie poradziłem z problemem w ten sposób, że zawsze proszę Inwestora, aby zamówił u geodety Mapę do Celów projektowych w wersji cyfrowej ( np. dwg, dxf ) oraz rastrową z pieczątką i podpisem geodety. Projektuje na cyfrowej, gdzie odległości mogę podać i w ( cm ), a potem podkładam mapę rastrową i bez względu na jej grubości kresek, wszystko pasuje idealnie !

- druga sprawa to to, że w Warunkach Technicznych dot. odległości w zagospodarowaniu używa się sformułowania " nie mniej niż " ( np. 3m, 4m od granicy działki ), tym samym nic nie stoi na przeszkodzie, aby w zagospodarowaniu odległość np. budynku od granicy wynosiła np. 4,1m, 4,2m, ... czy też 3,1m, 3,2m. Okazuje się, ze 10, 20cm w zagospodarowaniu robi różnicę, a niweluje wszelkie możliwe "odstępstwa" od reguły.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI