Figifig 15.08.2023 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 Witam. Ma ktoś wiedzę na temat możliwości zablokowania(opóźnienia) budowy domu na zgłoszenie 70m2. Dostałem warunki zabudowy uproszczone, mam już wszystkie papiery do zgłoszenia i rozpoczęcia robót. Czy sąsiad może zablokować moja inwestycję? Nie znalazłem nic mądrego na ten temat. Może ma ktoś jakieś doświadczenia? Dodam że mój sąsiad wybudował się pierwszy i teraz oddaje wszystkie sprawy o WZ czy pozwolenia na budowę do SKO co ciągnie się latami. Czy jest jakiś sposób na dziada? Poza oczywiście rozwiązaniami siłowymi bo te nie wchodzą w rachubę. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.08.2023 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 Nawet jeśli sasiad nie zablokuje ci budowy na starcie, to możesz polec na etapie oddania budynku do użytkowania. Tu jest śmiertelna pułapka na naiwnych wierzacych w opiekę państwa, które przychyla nieba inwestorom; owszem - otwiera - ale bramy piekieł. Nadejdzie finał inwestycji, z kasy jesteś wyczyszczony/a, zgłaszasz do PINB budynek do odbioru i własnie dowiadujesz sie: że ...... z uwagi na ...... obiekt nie spełnia, diecezja* jest negatywna. Należy spełnic przepisy ...... ......, .....,........ . *)może decyzja, to jeden ... Cytat:W przypadku skorzystania z trybu „doręczenia zgłoszenia budowy domu do 70 m2,” rola organu administracji architektoniczno-budowlanej, czyli naszego wydziału architektoniczno-budowlanego została ograniczona jedynie do rejestracji wniosku. Co za tym idzie, nie sprawdzamy czy budowa jest zgodna z prawem, nie informujemy inwestora, że wniosek zawiera braki czy błędy. W związku z tym inwestor, jeżeli nie jest biegły w dość skomplikowanym prawie, może rozpocząć budowę niezgodną z prawem nie mając świadomości. Ewentualna niezgodność może jednak zostać zauważona po wybudowaniu domu – znajdzie się on na przykład zbyt blisko ściany lasu lub torów kolejowych. W przypadku gdy będzie możliwość doprowadzenia inwestycji do zgodności z przepisami, inwestorowi grozi grzywna o minimalnej wysokości 50 000 zł, a jeżeli nie będzie takiej możliwości, to nakaz rozbiórki domu. Mniejszym problemem będzie jeżeli inwestor wykonał dopiero fundamenty, gorzej jeżeli dom jest już w stanie surowym lub jest ukończony. Nie ma organu, który byłby winien tej sytuacji, gdyż żaden nie wydał decyzji ani nie przyjął zgłoszenia w trybie milczącej zgody.https://piaseczno.pl/dom-do-70-m2-na-co-powinienes-uwazac/ Ale pan masz sasiada! Taki tekst usłyszalem od pewnej ekipy dobra ogólnie dostępnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2023 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Czy sąsiad może zablokować moja inwestycję? Nie znalazłem nic mądrego na ten temat. Nie, nikt nie może zablokować takiego zgłoszenia i nikt nic nie sprawdza. Dopiero przy zgłaszaniu zakończenia budowy zaczynają się schody. Ten tryb to niezła mina - odradzam korzystanie z niego. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381953-Sprzeciw-starostwa-do-budynku-na-zg%C5%82oszenie&p=8183324&viewfull=1#post8183324 Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figifig 17.08.2023 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Myślę że w tym artykule nie wszystko jest prawdą. Warunki zabudowy uproszczone trzeba mieć, a tam jasno napisane jakie są ograniczenia ( lub ich nie ma). Ile od drogi ile od sasiada. Na tym etapie urząd sprawdza nasza inwestycje. Później to już wiadomo że jeśli ktoś odwala fuszerkę to i na pozwolenie to zrobi. Do tego prościej chociażby o to, że do odbioru nie potrzeba świadectwa energetycznego. Co za tym idzie nie trzeba spełniać rygorystycznych warunków 70 kw/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figifig 17.08.2023 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Nie, nikt nie może zablokować takiego zgłoszenia i nikt nic nie sprawdza. Dopiero przy zgłaszaniu zakończenia budowy zaczynają się schody. Ten tryb to niezła mina - odradzam korzystanie z niego. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381953-Sprzeciw-starostwa-do-budynku-na-zg%C5%82oszenie&p=8183324&viewfull=1#post8183324 Link nie odnosi się do domów 70m2 a jedynie do budynków na zgłoszenie, a to jednak nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2023 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Co za tym idzie nie trzeba spełniać rygorystycznych warunków 70 kw/m2. A potem płacz jak podniosą ceny nośników energii o kilka procent. Oszczędności na izolacji to najgłupsza rzecz jaką można zrobić w czasie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figifig 17.08.2023 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 A coś rzeczowego na temat czy tylko czary mary z fusów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figifig 17.08.2023 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Ciągnę ten temat bo w internecie są same bzdury. Kolejni redaktorzy - kolejne nieścisłości, niedopowiedzenia i brak wiedzy. Okazuje się że ludzi w podobnej sytuacji do mojej nikt nie chce i nie umie pomóc. Czekanie kilka lat na sąd albo wkopanie kogoś innego. Takie są opcje. Więc dom bez pozwolenia otwiera drogę . Daje nadzieję na rozwiązanie. Proszę nie opowiadać o czymś o czym nie ma się pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.08.2023 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Link nie odnosi się do domów 70m2 a jedynie do budynków na zgłoszenie, a to jednak nie to samo. Nawet tego postu nie przeczytałeś... Z przepisami dotyczącymi właśnie domu 70m2 (że przepisu nie o czekaniu nie stosuje się do niego). To wątek właśnie oróżnicy między zgłoszeniem domu do 70m2, a innego budynku. Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts