Pigula87 22.08.2023 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Dzień dobry,czy mogę podłączyć rurę od klimatyzatora przenośnego do kratki kanału wentylacji mechanicznej (w bloku)? Być może poprawiłoby to efektywność chłodzenia w porównaniu do rury wystawianej za otwarte okno. Czy dobrym pomysłem jest, by w celu skrócenia długości rury klimatyzatora, ciepłe powietrze doprowadzić do dodatkowej kratki wentylacyjnej na wysokości np. 0,5m od podłogi. Wtedy górna kratka wentylacyjna byłaby zamykana.Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 22.08.2023 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Jak wtłoczysz ciepłe powietrze do WM, to wypłynie przez kratki u sąsiadów bo wentylator wyciągowy nie zdąży go odebrać. Razem z brudem osadzonym w kanałach od początku działania wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 22.08.2023 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Pytanie czy to jest kanał wentylacyjny wspólny dla kilku mieszkań (karygodna praktyka zakazana obecnie w prawie budowlanym przy wentylacji grawitacyjnej), czy masz swój dedykowany kanał wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 24.08.2023 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Swoją drogą klimatyzatory przenośne to jest naciąganie klienta. Co z tego, że schłodzi część powietrza we wnętrzu, skoro resztę wyrzuci poza budynek. I zamiast tej reszty musi napłynąć nowe. A to nowe, to będzie znowu gorące z zewnątrz. To jest jak czerpanie wody durszlakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 24.08.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Swoją drogą klimatyzatory przenośne to jest naciąganie klienta. Co z tego, że schłodzi część powietrza we wnętrzu, skoro resztę wyrzuci poza budynek. I zamiast tej reszty musi napłynąć nowe. A to nowe, to będzie znowu gorące z zewnątrz. To jest jak czerpanie wody durszlakiem. Żadne oszustwo... Są takie które mają 2 rury , wlot i wylot na zewnątrz A dla tych z jedną rurą można dokupić adapter do zasysanego powietrza Jest to delikatna proteza oczywiście ale w bloku używaliśmy przenośnej klimy jak temperatura w salonie dochodziła do 30 stopni.... No a jak kogoś stać to są tez klimy monobloki. Przez ścianę robo sie tylko 2 dziurki, nie ma jednostki zewnętrznej Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 24.08.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Można też przenośny wstawić na balkon i zrobić z przodu adapter pod rurę i wstawić rurę z nawiewem do domu. Tak jak sito napisał, jest to projekt drut, ale działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prahalagu 13.09.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 (edytowane) Po pierwsze, wiem, że przenośne klimatyzatory z jednym wężem są do niczego, ale i tak jest to lepsze niż nic i to jedyna opcja, jaką mam. W moim mieszkaniu jest gniazdo do podłączenia przenośnych klimatyzatorów, ale nie ma ono otworów na śruby ani możliwości podłączenia węża, a ponadto ma metalową ramkę, która praktycznie uniemożliwia dodanie adaptera. Zobacz załączone obrazy. W moim mieszkaniu jest tylko jedno okno i nie ma możliwości zastosowania adaptera okiennego ze względu na sposób jego otwierania. Do tej pory używałem kupy kaczej taśmy, żeby to utrzymać, https://xender.vip/ co działa, ale ledwo, a czasami się rozpada i muszę to robić od nowa. Czy ktoś zna adapter, który mógłby zadziałać w takiej sytuacji? Pytałem pracowników u mnie i nie pomogli. Przeszukałem mnóstwo googli i sprawdzałem sklepy internetowe i nie mogę znaleźć niczego, co mogłoby pomóc. Średnica mojego węża wynosi 5,9 cala. Edytowane 14 Września 2023 przez prahalagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts