Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC - złoto dla naiwnych ?:)

MiroMirek

Recommended Posts

PC nie jest zła, ale trzeba mieć świadomość, że nie pracuje za darmo. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to najpierw policzy czy mu się opłaca, zamiast ślepo wierzyć akwizytorom. Jak by nie patrzyć, to koszt ogrzewania PC w chwili obecnej jest podobny do ogrzewania gazem, ale nie dorówna nigdy do ogrzewania śmieciami (czyt. wungiel).

Szkoda, że ceny PC oszalały, bo sam się zastanawiam nad przejściem z gazu (powoli kończy się kocioł), ale te 20-25 kPLN za tak proste urządzenie jak PC to przegięcie...

PC nie jest zła, ale trzeba mieć świadomość, że nie pracuje za darmo. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to najpierw policzy czy mu się opłaca, zamiast ślepo wierzyć akwizytorom. Jak by nie patrzyć, to koszt ogrzewania PC w chwili obecnej jest podobny do ogrzewania gazem, ale nie dorówna nigdy do ogrzewania śmieciami (czyt. wungiel).

Szkoda, że ceny PC oszalały, bo sam się zastanawiam nad przejściem z gazu (powoli kończy się kocioł), ale te 20-25 kPLN za tak proste urządzenie jak PC to przegięcie...

Ja miałem tylko dylemat: czy PC czy piec na węgiel/ekogroszek czy co tam jeszcze, nie miałem dostępnego gazu - brak sieci. Nie chciałem już pieca... w pomieszczeniu gdzie stoi PC mam także zbiornik CWU, pralkę, suszarkę, miejsce do prasowania, rekuperator - jest czysto i pachnąco :) - nie chciałem robić za "palacza" i nosić brud po domu.

Mam także fotowoltaikę - od dwu lat nie płacę za prąd, mam nadzieję, że tak będzie jeszcze przez 13 lat, potem pewnie kupię jakiś magazyn energii , tak ze 30kv i jakoś to może będzie :)

Lubie jak ludzie piszą coś o czym nie wiedzą 30kV by go zabiło OK rozumiem że miał na myśli 30kWh.

Mam PV od 8 lat i TAK przez ten czas też płaciłem za prąd OK opłaty stałe, jednak płaciłem i po montażu pompy ciepła prądu brakło... 1500zł trzeba było zapłacić. Jednak należy myśleć już teraz o kominkach na pellet/czy inny chrust bo po przekroczeniu pewnej ilości prądu płaciły 1,4pln/kWh.

Nie ma limitów na nic niż prąd a jak ktoś grzeje 1:1 prądem to myślę że już dawno kupili, i segregują śmieci na te które palą w dzień i w nocy.

Nikt inny poza prądem nie ma limitów Pompiarze mają.

Więc znajdź na to inną nazwę ,a nie limit :)

Skoro ustawodawca nazwał psa psem to czemu chcesz, żeby ktoś nazywał go kotem?

Art. 9. 1. Odbiorca uprawniony [...] w celu umożliwienia stosowania wobec niego limitu zużycia energii elektrycznej wynoszącego maksymalnie 3 MWh albo 2,6 MWh [...]

Oj za to to już bym się obraził ;)

Wracając do tematu - kiedyś (niedawno) z ciekawości zaprosiłem akwizytora od PC to mi wyliczył koszt na 46 kPLN:lol2:

Olałem go, bo bezczelność w marży firm mnie poraża, aczkolwiek czekam na spadek cen splitów i pewnie w końcu sam kiedyś założę sobie PC.

Szkoda, że nie bardzo fizycznie mam możliwość założyć monobloka, bo można je upolować faktycznie całkiem sensownie.

Wracając do tematu - kiedyś (niedawno) z ciekawości zaprosiłem akwizytora od PC to mi wyliczył koszt na 46 kPLN:lol2:

Olałem go, bo bezczelność w marży firm mnie poraża, aczkolwiek czekam na spadek cen splitów i pewnie w końcu sam kiedyś założę sobie PC.

Szkoda, że nie bardzo fizycznie mam możliwość założyć monobloka, bo można je upolować faktycznie całkiem sensownie.

Zależy jakiej firmy proponował pompę ciepła.

Niektóre są już w fabrycznym cenniku bardzo drogie.

A później są upusty dla kupujących.

Z "mądrością ustawodawcy" to był komplement ? :)

Już w pierwszym zdaniu bzdury

Wydatki na energię elektryczną w miesiącach zimowych przy korzystaniu z pompy ciepła sięgają w granicach od 1,5 tys. zł do 2,5 tys. zł w zależności od powierzchni domu

W tych granicach to wydatki mi się zamykały ale na sezon grzewczy a nie na miesiąc - bez PV. Nawet przy dzisiejszych cenach energii, licząc po 1 zł za kWh spokojnie zmieściłbym się poniżej 3 tys. za sezon za CO i CWU.

Już w pierwszym zdaniu bzdury

W tych granicach to wydatki mi się zamykały ale na sezon grzewczy a nie na miesiąc - bez PV. Nawet przy dzisiejszych cenach energii, licząc po 1 zł za kWh spokojnie zmieściłbym się poniżej 3 tys. za sezon za CO i CWU.

A może bzdurą jest myślenie ,że 117m2 to dom ? To takie pytanie retoryczne , każdy ma swoje zdanie.

....

Czy ten akwizytor na tym krótkim spotkaniu zrobił na poczekaniu dokladne ozc i dobrał prawidłowo moc pompy? Jezeli tak to pogratulowac i wiedzy i sprawnosci w obliczeniach.

Co do ceny to przykładowo Daikin Altherma III 8 kW w zaleznosci od stopnia komplikacji przeróbek kotłowni koszt instalacji moze sie wahac w granicach 42-45 kPLN. Oczywiscie zawsze mozna go olac ale za ten model wątpie aby ktos zaproponował nizszą cene. Oczywiscie nie kazdy musi miec Daikina, mozna miec monobloka Haiera i zrobic samemu, a przy okazji ponarzekac na sprzedawców którzy go sprzedaja za drogo. Sa tacy którym nikt nie dogodzi.

OZC dostał do wglądu.

Moc też dobrał w miarę nieźle.

Problem był w cenie - prawie 50 koła za małego Panasa to żart. Tym bardziej, że wiem ile kosztują pompy bezpośrednio od producenta. Mam znajomego który handluje PC ale tylko monoblokami, a ja sam nie kupię splita bo chińczycy sprzedają towar tylko na kontenery.

I Uważam, że 300% różnica cen pomiędzy producentem a klientem końcowym to przegięcie.

Edytowane przez mistalova

OZC dostał do wglądu.

Moc też dobrał w miarę nieźle.

Problem był w cenie - prawie 50 koła za małego Panasa to żart. Tym bardziej, że wiem ile kosztują pompy bezpośrednio od producenta. Mam znajomego który handluje PC ale tylko monoblokami, a ja sam nie kupię splita bo chińczycy sprzedają towar tylko na kontenery.

I Uważam, że 300% różnica cen pomiędzy producentem a klientem końcowym to przegięcie.

pewnie zakładają, ze w czasie okresu gwarancji będą musieli te chińskie urządzenia ze dwa razy klientowi wymienić na nowe :)) bo to zdaje się teraz już standard, nikt i niczego już teraz nie naprawia - albo na przemiał/złom albo do Afryki.

To dlaczego sam nie zrobisz sobie porządnego splita ? nic trudnego i wszystko działa cwu-co w największe mrozy i to za cenę 1/4 TZW markowej zwał jak zwał wszystko to jeden worek ,