MiroMirek 23.08.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ogromne-roznice-w-kosztach-pradu-za-pompy-ciepla-Od-50-do-2500-zl-8598869.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 23.08.2023 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Artykuł clickbaitowy, bo za prąd płacą kilka tysięcy więcej ale wungiel mieli pewnie darmo. Taki poziom wykształcenia społeczeństwa gwarantuje nam że barany będą rządzić nami dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.08.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 PC nie jest zła, ale trzeba mieć świadomość, że nie pracuje za darmo. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to najpierw policzy czy mu się opłaca, zamiast ślepo wierzyć akwizytorom. Jak by nie patrzyć, to koszt ogrzewania PC w chwili obecnej jest podobny do ogrzewania gazem, ale nie dorówna nigdy do ogrzewania śmieciami (czyt. wungiel). Szkoda, że ceny PC oszalały, bo sam się zastanawiam nad przejściem z gazu (powoli kończy się kocioł), ale te 20-25 kPLN za tak proste urządzenie jak PC to przegięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 25.08.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Wysłać na drzewo tych, co chcą tyle za PC. Monobloki Haiera są w okolicach 10 tysięcy. Nawet gdyby miał się za pięć lat zepsuć to naprawa za kilka tysięcy czy wymiana na nowy, to dalej jest taniej niż te na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 25.08.2023 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 PC nie jest zła, ale trzeba mieć świadomość, że nie pracuje za darmo. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to najpierw policzy czy mu się opłaca, zamiast ślepo wierzyć akwizytorom. Jak by nie patrzyć, to koszt ogrzewania PC w chwili obecnej jest podobny do ogrzewania gazem, ale nie dorówna nigdy do ogrzewania śmieciami (czyt. wungiel). Szkoda, że ceny PC oszalały, bo sam się zastanawiam nad przejściem z gazu (powoli kończy się kocioł), ale te 20-25 kPLN za tak proste urządzenie jak PC to przegięcie... Ja miałem tylko dylemat: czy PC czy piec na węgiel/ekogroszek czy co tam jeszcze, nie miałem dostępnego gazu - brak sieci. Nie chciałem już pieca... w pomieszczeniu gdzie stoi PC mam także zbiornik CWU, pralkę, suszarkę, miejsce do prasowania, rekuperator - jest czysto i pachnąco - nie chciałem robić za "palacza" i nosić brud po domu. Mam także fotowoltaikę - od dwu lat nie płacę za prąd, mam nadzieję, że tak będzie jeszcze przez 13 lat, potem pewnie kupię jakiś magazyn energii , tak ze 30kv i jakoś to może będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.08.2023 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Lubie jak ludzie piszą coś o czym nie wiedzą 30kV by go zabiło OK rozumiem że miał na myśli 30kWh.Mam PV od 8 lat i TAK przez ten czas też płaciłem za prąd OK opłaty stałe, jednak płaciłem i po montażu pompy ciepła prądu brakło... 1500zł trzeba było zapłacić. Jednak należy myśleć już teraz o kominkach na pellet/czy inny chrust bo po przekroczeniu pewnej ilości prądu płaciły 1,4pln/kWh. Nie ma limitów na nic niż prąd a jak ktoś grzeje 1:1 prądem to myślę że już dawno kupili, i segregują śmieci na te które palą w dzień i w nocy.Nikt inny poza prądem nie ma limitów Pompiarze mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 26.08.2023 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 To ,że płacisz drożej za prąd po przekroczeniu iluś tam kWh to nie jest limit , bo Ci tego prądu nie ograniczą ani nie wyłączą , tylko więcej zapłacisz. Więc znajdź na to inną nazwę ,a nie limit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Więc znajdź na to inną nazwę ,a nie limit Skoro ustawodawca nazwał psa psem to czemu chcesz, żeby ktoś nazywał go kotem? Art. 9. 1. Odbiorca uprawniony [...] w celu umożliwienia stosowania wobec niego limitu zużycia energii elektrycznej wynoszącego maksymalnie 3 MWh albo 2,6 MWh [...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 26.08.2023 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Bo mądrość ustawodawcy ma twoj poziom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.08.2023 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 "Limit" w kWh - nieprzekraczalna granica zużycia energii elektrycznej dla "zamrożonej" ceny prądu.Można przekroczyć ten limit i płacić wyższą niż "zamrożoną" cenę prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.08.2023 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Bo mądrość ustawodawcy ma twoj poziom. Aha czyli kolega na pis głosuje ok przepraszam nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.08.2023 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Oj za to to już bym się obraził Wracając do tematu - kiedyś (niedawno) z ciekawości zaprosiłem akwizytora od PC to mi wyliczył koszt na 46 kPLN:lol2: Olałem go, bo bezczelność w marży firm mnie poraża, aczkolwiek czekam na spadek cen splitów i pewnie w końcu sam kiedyś założę sobie PC. Szkoda, że nie bardzo fizycznie mam możliwość założyć monobloka, bo można je upolować faktycznie całkiem sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.08.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Oj za to to już bym się obraził Wracając do tematu - kiedyś (niedawno) z ciekawości zaprosiłem akwizytora od PC to mi wyliczył koszt na 46 kPLN:lol2: Olałem go, bo bezczelność w marży firm mnie poraża, aczkolwiek czekam na spadek cen splitów i pewnie w końcu sam kiedyś założę sobie PC. Szkoda, że nie bardzo fizycznie mam możliwość założyć monobloka, bo można je upolować faktycznie całkiem sensownie. Zależy jakiej firmy proponował pompę ciepła. Niektóre są już w fabrycznym cenniku bardzo drogie. A później są upusty dla kupujących. Z "mądrością ustawodawcy" to był komplement ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.08.2023 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ogromne-roznice-w-kosztach-pradu-za-pompy-ciepla-Od-50-do-2500-zl-8598869.html Już w pierwszym zdaniu bzdury Wydatki na energię elektryczną w miesiącach zimowych przy korzystaniu z pompy ciepła sięgają w granicach od 1,5 tys. zł do 2,5 tys. zł w zależności od powierzchni domu W tych granicach to wydatki mi się zamykały ale na sezon grzewczy a nie na miesiąc - bez PV. Nawet przy dzisiejszych cenach energii, licząc po 1 zł za kWh spokojnie zmieściłbym się poniżej 3 tys. za sezon za CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 28.08.2023 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Prawnicy Gorenje już powinni szykować pozew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 29.08.2023 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Już w pierwszym zdaniu bzdury W tych granicach to wydatki mi się zamykały ale na sezon grzewczy a nie na miesiąc - bez PV. Nawet przy dzisiejszych cenach energii, licząc po 1 zł za kWh spokojnie zmieściłbym się poniżej 3 tys. za sezon za CO i CWU. A może bzdurą jest myślenie ,że 117m2 to dom ? To takie pytanie retoryczne , każdy ma swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.08.2023 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Oj za to to już bym się obraził Wracając do tematu - kiedyś (niedawno) z ciekawości zaprosiłem akwizytora od PC to mi wyliczył koszt na 46 kPLN:lol2: .... Czy ten akwizytor na tym krótkim spotkaniu zrobił na poczekaniu dokladne ozc i dobrał prawidłowo moc pompy? Jezeli tak to pogratulowac i wiedzy i sprawnosci w obliczeniach. Co do ceny to przykładowo Daikin Altherma III 8 kW w zaleznosci od stopnia komplikacji przeróbek kotłowni koszt instalacji moze sie wahac w granicach 42-45 kPLN. Oczywiscie zawsze mozna go olac ale za ten model wątpie aby ktos zaproponował nizszą cene. Oczywiscie nie kazdy musi miec Daikina, mozna miec monobloka Haiera i zrobic samemu, a przy okazji ponarzekac na sprzedawców którzy go sprzedaja za drogo. Sa tacy którym nikt nie dogodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.08.2023 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) OZC dostał do wglądu.Moc też dobrał w miarę nieźle.Problem był w cenie - prawie 50 koła za małego Panasa to żart. Tym bardziej, że wiem ile kosztują pompy bezpośrednio od producenta. Mam znajomego który handluje PC ale tylko monoblokami, a ja sam nie kupię splita bo chińczycy sprzedają towar tylko na kontenery.I Uważam, że 300% różnica cen pomiędzy producentem a klientem końcowym to przegięcie. Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 29.08.2023 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 OZC dostał do wglądu. Moc też dobrał w miarę nieźle. Problem był w cenie - prawie 50 koła za małego Panasa to żart. Tym bardziej, że wiem ile kosztują pompy bezpośrednio od producenta. Mam znajomego który handluje PC ale tylko monoblokami, a ja sam nie kupię splita bo chińczycy sprzedają towar tylko na kontenery. I Uważam, że 300% różnica cen pomiędzy producentem a klientem końcowym to przegięcie. pewnie zakładają, ze w czasie okresu gwarancji będą musieli te chińskie urządzenia ze dwa razy klientowi wymienić na nowe ) bo to zdaje się teraz już standard, nikt i niczego już teraz nie naprawia - albo na przemiał/złom albo do Afryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.08.2023 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Oj za to to już bym się obraził Wracając do tematu - kiedyś (niedawno) z ciekawości zaprosiłem akwizytora od PC to mi wyliczył koszt na 46 kPLN:lol2: Olałem go, bo bezczelność w marży firm mnie poraża, aczkolwiek czekam na spadek cen splitów i pewnie w końcu sam kiedyś założę sobie PC. Szkoda, że nie bardzo fizycznie mam możliwość założyć monobloka, bo można je upolować faktycznie całkiem sensownie. To dlaczego sam nie zrobisz sobie porządnego splita ? nic trudnego i wszystko działa cwu-co w największe mrozy i to za cenę 1/4 TZW markowej zwał jak zwał wszystko to jeden worek , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts