WiSu 31.08.2023 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Witam panów, pierwszy mój post na tym forum, mimo że przeglądam je od jakiegoś czasu.W większym skrócie napiszę tak (chociaż ja raczej nie potrafię), rok temu zdecydowałem się na zakup działki i postawienia domku 35m2 + piętro co łącznie nam daje 70m2 użytkowych, wolałem zainwestować w tą stronę niżeli się męczyć w bloku albo zaciągać kredyty i kupować mieszkania 2-3 pokojowe po 350-400 tysięcy. Moja wiedza na temat budowlanki czy różnych domowych rozwiązań była równa zeru, ale przecież każdy kiedyś zaczynał, prawda? W łazience oraz pokoju na dole z aneksem kuchennym mam zamontowane elektryczne grzanie podłogowe, o ile w łazience ciepło bardzo fajnie przechodzi na kafelki i ogrzewa pomieszczenie, to w pokoju z kuchnią popełniliśmy błąd i daliśmy za grube podkłady w ogóle nie dedykowane podłogówką, efekt jest taki że te ciepło średnio przechodzi na panele i nagrzać pomieszczenie przy takiej temperaturze jak teraz da rade do około 21 stopni co zajmuje kupę czas, ale myślę że na zimę to będzie dużo za mało. No i pozostaje kwestia jeszcze piętra na którym docelowo zamierzamy spać, tutaj na razie nie grzeje nic poza ciepłem które ucieka z dołu. Z informacji które mogą być dla was przydatne to dom ma konstrukcje drewnianą, okna są w miarę nowe plastiki więc nigdzie czapki z głowy nie zwiewa, sam w sobie dom jest naprawdę szczelny. Ściany lecąc od środka to regips zielony > wełna 15 > płyta osb > styropian 5 z zatopiona siatka bez tynku jeszcze. Wełna jest również w suficie pomiędzy dołem a piętrem i piętrem a dachem. Jak się przygotować do zimy bym nie musiał stąd uciekać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Jak się przygotować do zimy bym nie musiał stąd uciekać ? Zamontuj klimę. Tę ścianę projektant przeanalizował pod względem kondensacji pary wodnej? Wygląda ryzykownie. Rozumiem wentylacja grawitacyjna? To nie musisz mieć nawiewniki w oknach - więc szczelność to złudzenie (a jak nie masz nawiewników to będą problemy z grzybem, pleśnią i samopoczuciem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiSu 31.08.2023 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Nie było analizowane, raczej prace były w gronie "rodzinnym", zapomniałem dodać ze wełna zabezpieczone folia budowlana w scianach. Co do wentylacji, bo mam problem z wilgocią, jutro jest mocowany okap (nie najtanszy, troche mocniejszy) i rury będą poprowadzone prawie aż pod dach i to samo tyczy się łazienki,16 watowy wentylatorek i rury tak samo wysoko prowadzone. Myślałem o nawiewnikach w oknach bo narazie ich nie ma, ale chcę zobaczyć jaka będzie sytuacja z wilgotnością i temperaturą po kompletnym założeniu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 31.08.2023 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 mieszkam w podobnym domu. konstrukcja drwniana 2 kopntygnacje, 35m2 po obrysie zewnętrznymgrzanie:łazienka - grzejnik elektryczny, drabinka a w pokojach multisplit czyli jedna jednostka zewnętrzna 3 wewnętrzne (po jednej w każdym z pokoi) jak na razie żadnych problemów ani z grzaniem ani z chłodzeniem w to przyjemnie ciepłe lato.Wentylacja ogranicza się do wentylacji mechanicznej wywiewnej w łazience i porządnym wietrzeniu ale ja praktycznie nie gotuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2023 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Co do wentylacji, bo mam problem z wilgocią, jutro jest mocowany okap (nie najtanszy, troche mocniejszy) i rury będą poprowadzone prawie aż pod dach i to samo tyczy się łazienki,16 watowy wentylatorek i rury tak samo wysoko prowadzone. Myślałem o nawiewnikach w oknach bo narazie ich nie ma, ale chcę zobaczyć jaka będzie sytuacja z wilgotnością i temperaturą po kompletnym założeniu wentylacji. Jak faktycznie, jak pisałeś, masz szczelny dom to skąd ma napłynąć powietrze wywiewane wentylatorami? Latem wilgoć to standard przy WG (nawet prawidłowo wykonanej, z nawiewnikami) bo ciąg kominowy zależy od wysokości komina i różnicy temperatur. A że na zewnątrz nie jest cieplej, niż wewnątrz to wentylacja nie ma "napędu". Zimą za to wilgotność w normie przy WG świadczy o jej znikomej wydajności (albo wydajnym źródle wilgoci). Każda sprawna wentylacja bez odzysku wilgoci w sezonie grzewczym przesusza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.08.2023 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Na taką powierzchnię.... tylko aluminiowe grzejniki elektryczne energooszczedne z wkładem ceramicznym koalit. Na jedna godzinę grzania, pradu pobiera około 11-15 minut.Wyszukaj w googlu: jawo-polska.plMasz święty spokój... wg nastawy, automatycznie działa, grzejniki ciagle ciepłe, ciepło przypominającez z pieca kaflowego, 30 lat gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.08.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) Nad wilgotnością jest rada... rekuperator jednorurowy wewnątrzścienny... pomaga usunąć CO2 i zapobiega kondensacji.. Edytowane 7 Września 2023 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 31.08.2023 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Nie psuj okien nawiewnikami. Lepiej dziury w ścianach i w nich nawietrzaki. Może kiedyś zechcesz zamontować rekuperator i wtedy takie dziury można w stu procentach skutecznie zlikwidować. Okno z przewierconymi na wylot przez wszystkie komory profilu otworami jest zniszczone na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 31.08.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 ... Ściany lecąc od środka to regips zielony > wełna 15 > płyta osb > styropian 5 z zatopiona siatka bez tynku jeszcze. Wełna jest również w suficie pomiędzy dołem a piętrem i piętrem a dachem. ... Jeśli nie masz szczelnie zrobionej paroizolacji pod regipsem to zimą po osb będzie spływać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts