Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie robienia przyłączy do domu

tomot79

Recommended Posts

Witam

Czy trzeba zgłaszać budowę:

1. przyłącza wodno-kanalizacyjnego od rurociągu i kanalizacji w drodze do domu

2. WLZ od skrzynki do domu (mam już umowę na prąd g11 do blaszanego garażu) do tablicy rozdzielczej.

Mam projekt przyłącza wodnokanalizacyjnego uzgodniony z gminnymi wodociągami, w nim mapkę z narzuconymi odcinkami.

W Projekcie budowlanym mam również projekt WLZ.

Chce zlecić wykopy, położenie rur/studzienek, podłączenie do kanalizacji i wodociągu, założenie licznika, a w przypadku elektryki kabla od skrzynki do tablicy rozdzielczej w domu

Czy musze to zgłaszać do Wydziału Architektury i budownictwa w Starostwie i czekać 3 tygodnie czy mogę już zacząć roboty i potem geodeta po odbiorze to narzuci do ichszych rejestrów itd.

Jeśli budowa przyłączy dotyczy budowy domu na które zostało wydane pozwolenie na budowę to nie jest wymagane dodatkowe powiadomienie o realizacji.

Wszelkie uzgodnienia projektowe powiadomienia i odbiory dotyczą zazwyczaj tylko Zakładu wodociągów i kanalizacji.

W przypadku Kanalizacji i rurociągu w drodze należało by ewentualnie uzgodnić i oznakować objazd

WLZ o ile skrzynka ze złączem jest posadowiona przy granicy działki jest całkowicie prywatnym przedsięwzięciem inwestora na jego działce a zgłoszeniu do zakładu energetycznego podlega gotowość instalacji do przyłączenia a także inwentaryzacja powykonawcza która jest wykonywana po zakończeniu budowy domu.

Czyli w przypadku WZL mogę śmiało robić odcinek skrzynka- tablica rozdzielcza, zgłosić gotowość do energetyki, a jak dom będę odbierał to geodeta przy inwentaryzacji powykonawczej domu z automatu zrobi inwent. elektryki.

W gminie jeśli chodzi o wod-kan marudzą o zgłoszeniu do starostwa oraz o odbiorze przez geodetę po wykonaniu prac. Wyczytałem że są 2 drogi, zgłoszenie lub bez i wtedy muszę sporządzić plan sytuacyjny na kopii aktualnej mapy zasadniczej. O co chodzi z tym planem sytuacyjnym- w projekcie wodkan mam te mapy zasadnicze z rzutem działki, budynku i tych przyłączy, czy o to chodzi, czy muszę to gdzieś przesłać czy poprostu....

Kopać, kłaść rury, odebrać przez wodociągi igeodetę i to wszystko.

Jeśli droga przebiegu WZL idzie tylko na twojej działce to tak.

Jeśli WZL przebiega także po innym obcym terenie ( np. sąsiada lub gminy ) to wymaga pozwolenia na prowadzenie od właściciela działki.

Odnośnie wod - kan i geodety to wspominają mają rację ale po wykonaniu prac, czyli w formie inwentaryzacji zbiorczej po budowie domu.

Uzgodnieniem podlega projekt z mapami o ile ich trasa przebiega przez tereny gminy np. w drodze itp.

Uzgodnienie jest ale w ZUD czyli Zespole Uzgodnień Dokumentacji Projektowej.

Tam sprawdzą czy nie istnieje kolizja pomiędzy twoim przyłączem a innymi mediami które istnieją.

Jeśli już jest uzgodnione to składasz dokumentację w zakładzie wodociągów i kanalizacji a oni sprawdzają czy proponowane przez projektanta rozwiązanie jest zgodne z wydanymi warunkami i ogólnymi zasadami.

Jeśli budowa przyłącza wymaga czasowego zajęcia pasa drogowego to uzgadniasz dokumentację także z lokalnym zarządem dróg.

Jeśli wspominają iż należy uzgodnić dokumentację w starostwie to przejdź się do nich osobiście.

W Polsce istnieje jedno prawo ale różna jego interpretacja więc starostwo moze poczuć się pominięte i stwarzać problemy. Dlatego dla świętego spokoju idź i dowiedz się. Możliwe że wspomniane starostwo to po prostu komórka ZUD która tam istnieje w Biurze Geodezji i Katastru i tam się składa wniosek i załącza dokumentację z mapami.

Edytowane przez Mareks77

WZL przebiega tylko przez moją działkę także wszystko jasne.

Projekt wodkan mam uzgodniony z GZWIK , pieczątki itp. Mam decyzję na wejście na drogę gminną(gruntowa) po wcześniejszym poinformowaniu gminy.

Pozostaje tylko wymagane przez Gzwik zgłoszenie PB-2 do wydziału architektury i budownictwa i o to mi chodzi czy faktycznie muszę to złożyć i czekać na milczącą zgodę 21 dni? Co do inwentaryzacji powykonawczej geodety to czy na pewno mogę to załatwić na etapie zakończenia budowy. Chcę teraz przyłącza mam SSZ, dom za ok. 1 rok planuję odać do użytku. Nikt nie będzie czepiał się że po roku od zakopania rur geodeta to będzie odbierał?????

• Like 1

Zleć teraz geodecie inwenatryzację przyłączy i powykonawczo budynku za rok. Cos przedpłacasz, geodeta zgłosi i gdy ułożysz rurę, to telefon i zajedzie, zmierzy odkrytą - będzie przyzwoicie i zgodnie ze stanem faktycznym. Szkic do teczki, XYH do pliku, będa czekac na koniec budowy i operat końcowy. Jesli nie ukończysz budowy w rok, to pracę geodezyjną można przedłużyć jeszcze o rok.

• 2 months później...

Witam, a więc złożyłem zgłoszenie, starostwo wezwało mnie do uzupełnienia dokumentacji tj.

1.projekt zagospodarowania terenu na aktualnej lub jej kopii mapy do celów projektowych- czy poprostu mogę dać kopię tej mapy z projektu zagospodarowania terenu z dokumentacji zatwierdzonej decyzją zgody na budowę? Myślałem.że projekt przyłącza wystarczy ale w nim mapy, a raczej kopie są bez podpisów, tylko pieczęcie gminy że wszystko jest ok.

2. o wskazanie w poprawionym wniosku dodatkowo działkę gminy na której kończy się kanaliza. - to bez problemu do uzupełnienia.

3. Skorygować oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane tj. Podać wszystkie działki na których planowana jest inwestycja przyłącza.- tego nie rozumiem, oświadczenie co do mojej działki złozyłem natomiast działka gminna gdzie kończy się kanaliza jest własnością gminy, cxy muszę od nich takie oświadczenie wziąść, czy wystarczy np wyciąg z e- ksiąg wieczystych, zależy mi na czasie.

3. Przedłożyć rysunki przedstawiające.profile podłużne projektowanych przyłączy do sieci wod i kan- dałem im cały projekt przyłączy, wynika z tego że chcą więcej i dokładniej, także chyba naciskać będę projektanta projektu wodkan