Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczna wojna - Wełna vs styropian na elewacje zewnętrzną

Broken1Winggs

Recommended Posts

Nie. Chcę, żebyś uzasadnił dlaczego stosujesz XPS do fundamentów niepodpiwniczonego domu.

Wiem, że projektanci robią to. Ale nie potrafią tego uzasadnić. Domyślam się, że to taka moda.

Przepisy przecież nie wymagają żadnej termoizolacji. Wyliczeń też nie znalazłem, że to się opłaca.

już napisałem i powtórzę :

" PAROC GRS 20 ma ( wg DWU ) parametr WL mniejszy / równy 3 kg/m2 , tj. tyle samo co EPS dedykowany dla fundamentu.

Obu materiałom daleko do XPS-a, gdzie ( zazwyczaj ) parametr WL wynosi 0,7 "

- jeśli masz inne WIARYGODNE i polskie dane ( atesty / certyfikaty / DWU ) dot. stosowania innych materiałów do izolacji fundamentów, chętnie się z nimi zapoznam.

• Like 1

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

już napisałem i powtórzę :

" PAROC GRS 20 ma ( wg DWU ) parametr WL mniejszy / równy 3 kg/m2 , tj. tyle samo co EPS dedykowany dla fundamentu.

Obu materiałom daleko do XPS-a, gdzie ( zazwyczaj ) parametr WL wynosi 0,7 "

- jeśli masz inne WIARYGODNE i polskie dane ( atesty / certyfikaty / DWU ) dot. stosowania innych materiałów do izolacji fundamentów, chętnie się z nimi zapoznam.

Naprawdę nie rozumiesz pytania?

Po co dawać jakikolwiek (a tym bardziej drogi) materiał termoizolacyjny na ścianę fundamentową niepodpiwniczonego domu?

I co ten parametr zmienia dla inwestora? Czy zyska jakieś złotówki na tym? Komfort?

Edytowane przez Kaizen

Po co dawać jakikolwiek (a tym bardziej drogi) materiał termoizolacyjny na ścianę fundamentową niepodpiwniczonego domu?

- sugerujesz, że nie powinno się izolować ściany fundamentowej ? - dobrze że nie jesteś projektantem !

- oczywiście pisać można wszystko i próbować popierać tezy filmikami z YT lub wróżeniem z fusów

- dalsza dyskusja nie ma kompletnie sensu.

- sugerujesz, że nie powinno się izolować ściany fundamentowej ? - dobrze że nie jesteś projektantem !

Ale nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie, co daje ta termoizolacja? I pytanie pomocnicze - dlaczego Rozporządzenie w sprawie WT wymaga większej termoizolacyjności, niż to ekonomicznie uzasadnione ściany nadziemia czy stropu - a na ścianę fundamentową nie wymaga wcale?

Tak, pisać możesz wszystko. Ale potrafisz to uzasadnić?

Wywróżyłeś to z fusów, że trzeba?

tak jak napisałem:

- dalsza dyskusja nie ma kompletnie sensu.

jeśli masz również zastrzeżenia do WT - napisz do Ustawodawcy.

Czemu nie chcesz podać przyczyny, dla której zalecasz izolację ściany fundamentowej? Obawiasz się, że ktoś pozwie Cię za niepotrzebnie wyrzucone w błoto (dosłownie) pieniądze?

WT nie wymagają termoizolacji - i nie mam do tego zastrzeżeń.

Ty ją bezzasadnie zalecasz. Czy masz jakąś podstawę?

Edytowane przez Kaizen

Wiesz co :

w Polsce jest ponad 10 tys. architektów, w Unii Europejskiej może 480 – 500 tys.

Załóż osobiście każdemu sprawę ( zbijesz fortunę ) o izolację termiczną fundamentów, co jest niezgodne ze „ światem Kazeina ”.

Do sprawy dołącz ten cytowany przez Ciebie filmik, jak to „ pan Kaziu ” wyciska w imadle wodę z XPS – powodzenia !!!

• Like 1

w Polsce jest ponad 10 tys. architektów, w Unii Europejskiej może 480 – 500 tys.

Załóż osobiście każdemu sprawę ( zbijesz fortunę ) o izolację termiczną fundamentów, co jest niezgodne ze „ światem Kazeina ”.

Dlaczego mam wytaczać sprawę komuś, kto mi szkody nie wyrządził? U siebie nie zrobiłem zgodnie z projektem (mam w nim gruntoterm), wiec nie mam podstaw.

Ale naprawdę nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie, co daje termoizolacja ściany fundamentowej?

Przytoczyłem Ci artykuł z badań nad EPSem i wełną w elewacji wg ETICSa. Jest wg niego lepiej dać EPS.

Sam napisałeś, że wełny nie proponujesz na ocieplenie fundamentu ze względu na nasiąkliwość.

Czy nadal widzisz to w ten sposób, że

jeśli kogoś stać na wełnę - jak najbardziej ! jeśli nie stać - pozostaje styropian.

???