Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoc między murem a płytami karton gips

Recommended Posts

Witam

Posiadam stary dom z kamienia , przez głupote ładowałem sobie przez kilka miesięcy wilgoć za pomocą rekuperacji,

Od tygodnia chodzi osuszacz wyciąga z 5 l na dobe, natomiast mam problem bo za płytą jest ok 80% wilgotności

Pomiar robiony za puszka od anteny, jak osuszyć ściane za kartongipsem? Z tej puszki smierdzi piwnicą , płyt zrywać nie będe bo niedawno remont robiony, czy płyta jest paroprzepuszczalna i za jakiś czas to wyschnie z tyłu czy jakiś inny sposob ?

Ja problemu nie widzę, dopóki nie dochodzi do kondensacji. W łazience mam obecnie 85%, w pokoju mieszkalnym nie raz miałem 80%. Tanie higrometry mogą mierzyć +- 20% na skraju swojego zakresu pomiarowego, który może się zaczynać od 30%, a kończyć właśnie na 80%, pomimo iż pokazują "coś tam".

Pytanie: w czym problem?

Witam

Posiadam stary dom z kamienia , przez głupote ładowałem sobie przez kilka miesięcy wilgoć za pomocą rekuperacji,

Od tygodnia chodzi osuszacz wyciąga z 5 l na dobe, natomiast mam problem bo za płytą jest ok 80% wilgotności

Pomiar robiony za puszka od anteny, jak osuszyć ściane za kartongipsem? Z tej puszki smierdzi piwnicą , płyt zrywać nie będe bo niedawno remont robiony, czy płyta jest paroprzepuszczalna i za jakiś czas to wyschnie z tyłu czy jakiś inny sposob ?

jak się robi " remont " to raczej należałoby zacząć od właściwych izolacji ( pionowych / poziomych ) wodochronnych i termicznych wszystkich przegród budowlanych ( ściany / stropy / dach ) inaczej zawsze będą " cyrki " , a płyta GK ma niby to zasłonić ?