Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja pod progiem, a schody z kostki brukowej

mysti

Recommended Posts

Cześć,

Zwracam się do Was z prośbą o radę, jak prawidłowo zabezpieczyć się przed wilgocią przed zrobieniem schodów z kostki brukowej.

Obecny stan wygląda jak na obrazku nr 1. Niestety kompletnie zawalona jest sprawa hydroizolacji, izohan pociągnięty jest do linii folli kubełkowej. Próg znajduje się 60 cm od ziemi i chciałem wykonać 4 schodki po 15 cm, które naturalnie będą wchodzić na elewację. Efekt końcowy planuję jak na obrazku nr 2.

Jak naprawić sprawę hydroizolacji? Planowałem nałożyć izohana na widoczną ścianę (do wysokości klinarytu), nakleić styrodur (do połowy klinarytu) i zakleić pasami folii EPDM zgodnie z wysokością schodów. Na to folia kubełkowa i zasyp piaskiem przed zrobieniem schodów. Czy naklejenie folii EPDM na elewację oraz płytki to błąd?

Może macie jakieś inne sposoby bez rozrywania wszystkiego?

[ATTACH=CONFIG]466323[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466324[/ATTACH]

Twoja droga postępowania jest OK i ma sens..

Nie wiem jaką powierzchnię klejącą będzie miał EPDM na strukturze tynku ale radził bym zamiast niej potraktować całość do obrysu kostki np.szlamem hydroizolacyjnym który pokryje całość .

Nie będzie efektu w którym wilgoć z deszczu wchodzi pomiędzy tynk a EPDM.

Poza tym pomyślał bym o jakimś cokoliku bo z deszczu wokół tynku zaraz pojawią się zachlapania i zielonkawe porosty.

Edytowane przez Mareks77

Fartuch z EPDM powinien być położony przed elewacją. Moim zdaniem należy wyciąć fragment elewacji, dokleić fartuch i zakryć całość sztukując styropian i kryjąc go siatką na kleju. Schody wraz z cokolikiem powinny przykryć miejsca naprawy. Klejąc EPDM na elewację będzie problem z samym progiem - to przecież tam będą przecieki wody.

Zastanawiam sie też, czy nie można by jakoś wsunąć pałt EPDM pod styropian, czyli podciąć go przy samym murze.

Nie do końca widziałem ze zdjęcia gdzie miałaby być ta guma EDPM, wiec zrozumiałem, że chcesz ją kleić na tynku. No i dalej nie rozumiem, co oznacza "Z kontynuacją na już gotowej elewacji."

Fartuch powinien być pod elewacją i nachodzić na klinaryt, tak żeby woda spływała aż poniżej izolacji poziomej. Naprawdę nie wiem jak trwałe jest pokrycie EPDEmem styropianu.