Doze 20.09.2023 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Czy można postawić wiatę drewnianą o wymiarach 6m x 5m zamiast garażu blaszanego na wylewce 10cm, która jest na podsypce z grubego kamienia o wysokości 25cm - 30cm. Chodzi mi o to, że brak betonowych słupów nośnych pod ziemią. 1.)Czy mogę wpuścić do wylewki kotwy stalowe na kotwie chemicznej? 2)Czy gdybym na wylewce zrobił "wieniec" betonowy z 3 stron o wymiarach 22cm x 22cm zbrojony i do tego kotwy stalowe, a potem słupy drewniane, to będzie dobrze, czy nie mam szans na wiatę drewnianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.09.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ta wylewka jest zbrojona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doze 20.09.2023 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Cement 52.5 + włókna polipropylenowe jako zbrojenie + Betonmix (jurga) do betonu, więc wody mało. Z betoniarki, B25 z przepisu. Edytowane 20 Września 2023 przez Doze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.09.2023 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 1). Możesz tak zrobić ale żagiel 5 x 6 m stworzony z zadaszenia spowoduje że kotwy podczas któregoś po rwistego wiatru, burzy zostaną naruszone, tym bardziej że beton z betoniarki nie jest tu dobrym rozwiązaniem a na dodatek to jeszcze tylko 10 cm.Nie wiadomo czy beton wylewano na folii czy na gruncie więc część mleczka cementowego wsiąkła umniejszając wytrzymałość głównej płyty. 2). Wieniec?,,,,,,, owszem byłby OK i najlepiej gdyby został wylany od razu zintegrowany z płytą jako ostroga w gruncie.Teraz obecnie doklejony na wierzchu gdyby został zakotwiony z płytą to jest raczej jedyne sensowne rozwiązanie. Można jeszcze podkopać boki płyty na głębokość 30 - 40cm i 15 - 20 w głąb pod płytą i wylać wieniec jako opaskę wraz z szpilkami lub kotwami pod słupy. Po trzecie to zawsze można zwiększyć ilość słupów do 3 szt przynajmniej na boku 6 metrowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.09.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Cement 52.5 + włókna polipropylenowe jako zbrojenie + Betonmix (jurga) do betonu, więc wody mało. Z betoniarki, B25 z przepisu. Pytam o zbrojenie, bo jako "fundament" kompletnie się nie nadaje. Moim zdaniem drgania by ją naruszyły. Wieniec dałby Ci konstrukcję podobną do dachu. Trzeba by to wszystko ze sobą połączyć, żeby wiatr nie przesunął wiaty razem z wieńcem. Ja bym zrobił słupy do ziemi, 3 sztuki na ścianie 5-metrowej i 4 na 6-cio metrowych (jeśli wjazd jest w ściance 5m). Da to sztywność, której by brakowało z powodu braku jednego boku wieńca. W wieńcu, jeśli się na niego zdecydujesz, możesz od razu zakotwić podstawy słupów wiaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doze 21.09.2023 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Dziękuję Wam za rady - potwierdziliście moje obawy. Przemyślę to wszystko i podejmę decyzję, przypuszczalnie jednak kupię garaż, bo dodatkowo cała konstrukcja jest na sztucznym i wysokim nasypie. Oczywiście zagęszczane i siedziało ponad rok, ale wąsko i miejsca na manewry naprawiające mało. Jedno chciałem jednak napisać na temat betonu. Często pisane jest, że beton z betoniarki jest gorszy, a to moim zdaniem nie jest prawdą w wielu przypadkach. Wszystko zależy kto go robi i jak dokładnie stosuje się do przepisu oraz jakiego cementu używa. Pomiędzy cementem 32,5, który najczęściej jest używany, a 52,5 jest kolosalna różnica. Niestety to właśnie często z betoniarni przywożą wodę, która może nie spełniać norm np. B25. Warto robić kostki 15x15 i badać jak się zamawia z betoniarni, bo w mojej opinii często robione są oszczędności, a ludzie się nie znają na tym. Wracając do betonu z betoniarki, to widziałem np. na youtube jak ludzie robili "mocny" beton i to oczywiście woła o pomstę do nieba, co tam się wyprawia - szczególnie ile wody leją, albo robią na samym piasku U siebie w okolicy widzę to po grysie, gdzie nigdzie nie ma 8/16 i z betoniarni (najlepszej w okolicy) przywieźli mi takie kolosy, że szok. W ich betonie są właśnie takie kolosy - wiem bo zamawiałem na niejeden projekt - i teraz jak to ma się uzupełniać z piaskiem grubym? To są podstawy technologiczne. Oczywiście wszyscy sprzedawcy ze składów budowlanych twierdzą, że mają 8/16, ale nigdzie go nie dostałem, zawsze grys jest większy, czasami dużo większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.09.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2023 (edytowane) To jest dyskusja akademicka, bo potrzebowałbyś ~0,8 m3 betonu, więc trudno by nawet coś takiego zamawiać. Problem tu jest jeszcze inny, bo całość stoi na sztucznym nasypie, czyli trzeba by naprawdę mocno się zakotwić w glebie. Edytowane 21 Września 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts