Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bungalow - doświadczenia

AsuSou

Recommended Posts

Cześć, chcę zapytać o Wasze doświadczenia dotyczące bungalowów. Chcę wynajmować (dla siebie, 1 osoba, więc mały metraż wystarczy), ale nie mieszkałam wcześniej w takim budownictwie. Z ogłoszenia które mam na oku wynika że domek ma centralne ogrzewanie, 28 mkw, jest opisany jako całoroczny. Moje wątpliwości dotyczą tego czy:

- w mieszkaniu tego typu i o takim metrażu będzie ciepło zimą,

- czy do takich domów nie dostają się łatwo goście w rodzaju myszy i szczurów, czy nie ma problemu z wilgocią od podłoża przy ulewach - do tej pory mieszkałam w blokach, więc zastanawia mnie czy "bliskość" podłoża nie będzie generowała takich problemów,

- czy naprawy lub konserwacje, np. dachu, okien, są z jakichś powodów trudniejsze w takich małych domkach?

- o co zapytać właściciela, na co zwrócić uwagę (materiały użyte do budowy, izolacja - czym powinna się charakteryzować w takim domu?)

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, bo jeszcze nie miałam doświadczenia w budowie ani wynajmu takiego domku.

czy w mieszkaniu tego typu i o takim metrażu będzie ciepło zimą

Najprawdopodobniej będzie ciepło, czyli będzie możliwość nagrzania tak, by było komfortowo.

czy do takich domów nie dostają się łatwo goście w rodzaju myszy i szczurów

Raczej nie ma z tym problemu.

czy nie ma problemu z wilgocią od podłoża przy ulewach - do tej pory mieszkałam w blokach, więc zastanawia mnie czy "bliskość" podłoża nie będzie generowała takich problemów

To moze być problem, jeśli budynek nie został prawidłowo wykonany. Trzeba to koniecznie sprawdzić podczas oględzin.

czy naprawy lub konserwacje, np. dachu, okien, są z jakichś powodów trudniejsze w takich małych domkach?

Wręcz przeciwnie. Jak to mówią: duży dom - duży problem, mały dom - mały problem.

o co zapytać właściciela, na co zwrócić uwagę (materiały użyte do budowy, izolacja - czym powinna się charakteryzować w takim domu?)

Niech pokaże w jaki sposób dom jest ogrzewany i faktury za to ogrzewanie. Reszta jak przy każdym innym domu, czyli kilkadziesiąt szczegółów, o które warto pytać albo jeszcze lepiej sprawdzić osobiście lub w kimś, kto się zna na budownictwie.