Dijskra 24.09.2023 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Witam, Jestem w trakcie budowy stanu surowego - został dach, jednak pewna rzecz związana z fundamentem nie daje mi spokoju. Na rysunku przedstawiłem warstwy płyty fundamentowej, wykonanej na gruncie z podsypką piaskową.[ATTACH=CONFIG]466377[/ATTACH] Idąc od gruntu warstwy poziome - kolor czarny - chudziak, żółty - 2x folie PE 0.5 mm, zielony - XPS 10 cm, czarny - płyta zbrojona z betonu wodoszczelnego, brązowy - pustak porotherm.Idąc od lewej strony warstwy pionowe - kolor niebieski masa WM2K, kolor czerwony - klej na siatce, kolor brązowy - pustak porotherm.Od lewej strony dojdzie jeszcze XPS 15 cm (jak na razie fizycznie go nie ma) Przed wykonaniem fundamentu, kontaktowałem się z producentem masy WM2K, który zalecił zastosowanie kleju na siatce na pustak porotherm jako warstwy podkładowej pod masę WM2K, z powodu ryfli która znajduje się na pustaku. W porozumieniu z wykonawcą i kierownikiem budowy została wykonana ta warstwa jednak do samego chudziaka. Cały czas się zastanawiam czy jest możliwe żeby ten klej podciągał kapilarnie na mur ? Ta warstwa jest cienka, rzędu kilku milimetrów. Póki nie przyklejono styropianu mogę to poprawić, wycinając 3-4 cm od spodu klej wraz z siatką i masą WM2K i wkleić samą masę WM2K. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.09.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Zależy od kleju. G*wniany klej może podciągać, mocno żywiczny nie. Generalnie nie powinno się tak schodzić z klejem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.09.2023 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Witam, Cały czas się zastanawiam czy jest możliwe żeby ten klej podciągał kapilarnie na mur ? Ta warstwa jest cienka, rzędu kilku milimetrów. Póki nie przyklejono styropianu mogę to poprawić, wycinając 3-4 cm od spodu klej wraz z siatką i masą WM2K i wkleić samą masę WM2K. Pozdrawiam. Daj sobie spokój. Rozpatrując każdy szczegół konstrukcyjny więcej wilgoci na ścianach będziesz miał ze względu na zacinający deszcz aniżeli przez podciąganie na takiej grubości. Ponadto powierzchnia ściany nad zienią ma cały czas kontakt z powietrzem a więc wilgoć ta ulatnia się w większym stopniu aniżeli przenika wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.09.2023 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Tak zabudowany chudziak utrudnia odprowadzenie wody opadowej. W przypadku płyty na gruncie dajemy kruszywo, XPS i płytę z betonu >B30 który sam w sobie jest wodoszczelny. Wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dijskra 25.09.2023 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Tak zabudowany chudziak utrudnia odprowadzenie wody opadowej. Hej, możesz rozwinąć bo nie do końca rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.09.2023 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Chudziak pod płytą nie jest potrzebny w przypadku izolacji pod płytą.Ta masa jest asfaltową, nie przykleisz do niej w sposób sensowny izolacji termicznej ściany, tam daje się izolacje mineralne .Ta masa bez siatki nie nadaje się na połączenie XPS- płyta, tam należy wtopić siatkę Odnośnie pytania masa asfaltowa zakryje cały klej więc nie będzie podciągania , bo nie będzie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts