Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przewód do płyty indukcyjnej 11kW.

Recommended Posts

Przeczytaj jeszcze raz ale tym razem ze zrozumieniem, możesz tylko ten fragment.

Wniesiesz coś merytorycznego do dyskusji, czy tylko będziesz kontynuował trolowanie?

Ty chcesz mnie uczyć jak plynie prąd w przewodniku :no:

Nie, nie podejmuję się rzeczy niemożliwych. Jak dyskusja na ISE, którą linkowełem, nie była w stanie Cię nauczyć, to ja się nie podjemuję. To był wpis dla tych, co mogą w Twoje zdanie uwierzyć.

Edytowane przez Kaizen

...

Wyjaśnieniem jest przesunięcie fazowe, prąd płynie dalej, tylko, że "w innym odcinku czasu" dla każdej z faz.

I to jest jedyne słuszne i właściwe wyjaśnienie językiem zrozumiałym dla laika.

Ps. numer uprawnień SEP mogę podać tylko na priv ;)

Edytowane przez mistalova

Zrób sobie proste ćwiczenie z elektrotechniki, trzy odbiorniki o tej samej mocy (mogą być żarówki) podłączone do trzech faz N zewrzyj i za takim zwartym wstaw amperomierz i napisz nam co zmierzyłeś. Zamiast amperomierza możesz wstawić czwartą żarówkę i napisz które świecą a może nie świecą a potem oddaj fartucha Miszelowi.

Potwierdzasz moje zdanie o elektrykach.

Kolejny filmik dla zaimpregnowanych na wiedzę:

Czemuż to żarówki nie zgasły ani nie zmieniła się ich jasność @2:47 po rozłączeniu neutralnego?

To, że jakieś urządzenie korzysta z trzech faz, ne oznacza, że korzysta z U międzyfazowego.

Zrób doświadczenie i potem napisz bo na razie wszystko Ci się miesza. Dla ułatwienia, trzy żarówki takie same połączone do trzech faz i wspólny N - gwiazda, symetryczne obciążenie.

Edytowane przez Remiks

Nie wiem co ma wspólnego urządzenie wykorzystujące U międzyfazowe z eksperymentem, który opisujesz - w takim przypadku masz trzy urządzenia, każde wykorzystujące potencjał L-N.

Udajesz czy naprawdę nie rozumiesz? Nie ma płyt korzystających tylko z napięcia miedzyfazowego. A wpis dotyczył tego co płynie w N. W urządzeniach korzystajacych tylko z, jak to piszesz, U miedzyfazowego nie ma N-a.

Edytowane przez Remiks

Do rozważania było następujące zagadnienie - jaki prąd (I) płynie w przewodzie N, gdy podłączone jest urządzenie trójfazowe wykorzystujące wszystkie trzy fazy.

Prawidłowa odpowiedź brzmi - 0A.

Pamiętaj, że ja się odnosiłem TYLKO do dyskusji pomiędzy Apacerem a Kaizenem.

Pytanie autora wątku ominąłem, bo odpowiedź jest oczywista - ale tam mieliśmy przypadek trzech RÓZNYCH urządzeń podpiętych do różnych faz.

Edytowane przez mistalova

"Cytat Napisał Apacer Zobacz post

...

Wyjaśnieniem jest przesunięcie fazowe, prąd płynie dalej, tylko, że "w innym odcinku czasu" dla każdej z faz."

I tak skomentowałeś: "I to jest jedyne słuszne i właściwe wyjaśnienie językiem zrozumiałym dla laika.

Ps. numer uprawnień SEP mogę podać tylko na priv "

Całość Apacera którą komentowałeś to "Magicznie zniknie prąd z przewodu neutralnego? Wiesz, że we wszechświecie materia nie ginie, tylko zmienia stan? Coraz lepsze kwiatki można czytać w Twoich postach.

Wyjaśnieniem jest przesunięcie fazowe, prąd płynie dalej, tylko, że "w innym odcinku czasu" dla każdej z faz."

Edytowane przez Remiks

• 2 weeks później...
To wy sugerujecie, że prądy wam się będą sumować w przewodzie neutralnym przy urządzeniach jednofazowych podpiętych pod 3 fazy (czytaj, płyta indukcyjna 2 fazowa, lub nowe 6 palnikowe są już na 3 fazy) .

Jak policzysz prąd w neutralnym, jak nie sumując wektory?

• 2 weeks później...