PatrykGM 29.09.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Czy można kłaść koncentryczne kable antenowe (DVB-T i SAT) i nieekranowane internetowe LAN UTP kat. 6A bezpośrednio koło siebie? To, że nie wolno kłaść kabli elektrycznych koło niskoprądowych, to oczywistość, natomiast zastanawia mnie kładzenie dwóch różnych rodzajów niskoprądowych - LAN i antenowy bezpośrednio koło siebie. Wcześniej wydawało mi się, że można, natomiast teraz nie jestem pewny. W polskim internecie nie mogę za wiele znaleźć na ten temat. Czy kabel antenowy może powodować jakieś zakłócenia w transmisji danych powodując niższą prędkość? Wiem, że istnieją nawet kable hybrydowe, np. Bitner TI0114, który ma w sobie 2 nieekranowane kable internetowe LAN 5E, 2 kable antenowe i 1 światłowodowy w tym samym wspólnym kablu, więc tym się kierując kładzenie tych dwóch rodzajów kabli niskoprądowych koło siebie w tym samym peszlu czy bruździe chyba nie powinno być problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.09.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Można klaść i LAN i koncentryka obok siebie, ale też LAN i elektryczne - to jakiś mit, że nie można. Nawet korytka się robi do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.09.2023 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Zasada niełączenia dotyczy napięcia a nie natężenia - nie łączymy niskonapięciowych z wysokonapięciowymi.Czyli wszystko niskonapięciowe (łan, sat, sswin, ib) można kłaść razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts