Halszka 01.10.2023 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Witajcie, Mam pozwolenie na wybudowanie budynku mieszkalnego i gospodarczego. W trakcie budowy mieszkalnego przemyślałam sprawę lokalizacji gospodarczego i wyszło mi,że dobrze byłoby odsunąć go jeszcze o metr od granicy działki. Teraz na mapach odsunięty jest o 4m,ale gdybym w przyszłości chciała np ocieplić ten budynek gospodarczy, to chyba już złamałabym prawo?Chodzi o to, że minimalna odległość budynku od granicy działki to 4m, a jak dłabym ocieplenie, to ta odległość by się zmniejszyła.Wiem - dużego odstępstwa bym nie zrobiła. Jednak jako biedny, prosty człowiek muszę uważać na wszystko. Czy w tej sytuacji zrobić projekt zamienny ? Robił ktoś z Was taką robotę i wie, jaka jest procedura, orientacyjne koszty i czas załatwienia sprawy w urzędach? Myślałam też nad tym, żeby zrobić zakończenie budowy i odbiór mieszkalnego, a z budowy gospodarczego na ten moment zrezygnować. Wybudować go później na zgłoszenie.Tu jednak pojawia się problem taki, że wtedy budowa gospodarczego odsunęła by się w czasie, a jest mi on potrzebny na działce. Co byście zrobili? Pozdrawiam,Halszka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.10.2023 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Docieplanie budynku po jego zbudowaniu pozwala nie zachować wymaganych odległości od granicy działki. Ale jeśli koniecznie chcesz przesunąć, to mo może wystarczy 10cm, nikt tego potem nie będzie kwestionował, ot niedokładność pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.10.2023 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Zmiana lokalizacji o 1m to zmiana pozwolenia na budowę. Zmiana lokalizacji o 10 cm dalej od granicy lub późniejsze docieplenie o 10 cm to tak jak napisał humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.10.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 10cm mieści się w dokładnościach przewidzianych w rozporządzeniu Ministra Rozwoju o standardach .... paragraf 16 ----> https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20220001670/O/D20221670.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.10.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Zmiana lokalizacji o 1m to zmiana pozwolenia na budowę. Jeżeli nie zwiększa się obszar oddziaływania to jest odstąpienie nieistotne. Odsunięcie od granicy na pewno zmniejsza obszaru oddziaływania, chyba że powoduje niedozwolone zbliżenie do przeciwległej granicy (wtedy z drugiej strony zwiększa obszar oddziaływania). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Nie ma znaczenia, że lokalizacja budynku będzie niezgodna z PZT w PB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.10.2023 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Nie ma znaczenia, że lokalizacja budynku będzie niezgodna z PZT w PB ? Tak. Nie ma znaczenia. Nie musi być zgodna z PZT. Musi być zgodna z wszystkimi przepisami i nie może powodować większego ograniczenia zabudowy niż PZT w PB. Innymi słowy musi być taka, że gdyby ponownie wystąpić o Pozwolenie na Budowę to uzyskałoby się je. Tylko nie zatwierdza tego urząd, ale architekt zatwierdzający zmiany nieistotne. Cały czas żyjesz w mentalności z poprzedniej epoki, gdzie urząd miał zbyt dużą władzę i to uznaniową (nie damy pozwolenia na budowę, bo nie). Po to były gruntowne zmiany w Prawie Budowlanym, aby inwestor miał więcej wolności, a urząd mniej pracy. Choć nie wszystkim się to podobało np. posłance Małgorzacie Chmiel, która mówiła, że zmiana Prawa Budowlanego "rozregulowuje system kontroli i nadzoru budowlanego". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.10.2023 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Skąd wiesz w jakiej mentalności żyję? Z poprzedniej epoki? Kiedy była poprzednia epoka? Wg mnie to nie chodzi o zbyt dużą władzę urzędu. To inwestor sam wykonał PB i sam wykonał budynek niezgodnie z tym co sam chciał i zgłosił do urzędu. W czy widzisz zbyt dużą władzę urzędu ? Małgorzata Chmiel jest architektem i może wie co mówi? Ty też jesteś architektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.12.2023 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Witajcie, Mam pozwolenie na wybudowanie budynku mieszkalnego i gospodarczego. W trakcie budowy mieszkalnego przemyślałam sprawę lokalizacji gospodarczego i wyszło mi, że dobrze byłoby odsunąć go jeszcze o metr od granicy działki. Teraz na mapach odsunięty jest o 4m, ale gdybym w przyszłości chciała np ocieplić ten budynek gospodarczy, to chyba już złamałabym prawo? Chodzi o to, że minimalna odległość budynku od granicy działki to 4m, a jak dłabym ocieplenie, to ta odległość by się zmniejszyła. Wiem - dużego odstępstwa bym nie zrobiła. Jednak jako biedny, prosty człowiek muszę uważać na wszystko. Czy w tej sytuacji zrobić projekt zamienny ? Robił ktoś z Was taką robotę i wie, jaka jest procedura, orientacyjne koszty i czas załatwienia sprawy w urzędach? Myślałam też nad tym, żeby zrobić zakończenie budowy i odbiór mieszkalnego, a z budowy gospodarczego na ten moment zrezygnować. Wybudować go później na zgłoszenie. Tu jednak pojawia się problem taki, że wtedy budowa gospodarczego odsunęła by się w czasie, a jest mi on potrzebny na działce. Co byście zrobili? Pozdrawiam, Halszka po 1.) - należy realizować dane zamierzenie budowlane ZGODNIE Z PROJEKTEM. Zmiana w zagospodarowaniu jest zmianą istotną i wymaga opracowania projektu zamiennego i ponownego Pozwolenia na Budowę. po 2.) - dot. " ocieplenia " : zgodnie z przepisami budowlanymi " " Dla budynków istniejących dopuszcza się przyjmowanie odległości, o których mowa w ust. 3, bez uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnętrznych, przy czym nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki." jednym słowem: jeżeli jest już zrealizowany budynek istniejący np. 3m, czy 4m od granicy działki - można go swobodnie izolować termicznie i nie narusza to przepisów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts