maniekpl 08.10.2023 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Witam. Chcę zakupić dom jednorodzinny. Cała dokumentacja się zgadza - dziennik budowy , pozwolenia, projekty itp. Budowa domu jest zakończona - wszystko zostało zrobione. Jedynym mankamentem jest to iż poprzedni właściciel nie wybudował łącznika i garażu który znajduje się w projekcie. Pozwolenie na budowę wygasło gdyż minęło kilka lat od ostatnich prac. I tu moje pytanie - Chcę kupić ten dom i w nim od razu zamieszkać. Czy z nieskończonym projektem ( tj. brak garażu) dostanę zgodę na odbiór domu ? Czy taki garaż mogę dostawić za kilka lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.10.2023 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Są dwa problemy - wygasłe pozwolenie na budowę oraz niezakończenie budowy. Krótko mówiąc - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 08.10.2023 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 1. Pogadaj z kierownikiem budowy, może odnajdzie w dzienniku wpis sprzed np. dwóch lat.2. Możesz zgłosić częściowe zakończenie budowy (z wpisem, że garaż zostanie dodany w kolejnym etapie), lub zakończenie pełne (jeśli nie chcesz tego garażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.10.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 PB art.57 ust. 1 p.kt.5. , geodeta sporządza mapę odstępstw. Oczywiście oprócz mapy inwentaryzacji obiektu tzn. stanu istniejacego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekpl 09.10.2023 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 1. Pogadaj z kierownikiem budowy, może odnajdzie w dzienniku wpis sprzed np. dwóch lat. 2. Możesz zgłosić częściowe zakończenie budowy (z wpisem, że garaż zostanie dodany w kolejnym etapie), lub zakończenie pełne (jeśli nie chcesz tego garażu) Możesz sprecyzować o jaki wpis chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.10.2023 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Możesz sprecyzować o jaki wpis chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2023 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Możesz sprecyzować o jaki wpis chodzi ? jakikolwiek udowadniający, ze było cokolwiek robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.10.2023 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Witam. Chcę zakupić dom jednorodzinny. Cała dokumentacja się zgadza - dziennik budowy , pozwolenia, projekty itp. Budowa domu jest zakończona - wszystko zostało zrobione. Jedynym mankamentem jest to iż poprzedni właściciel nie wybudował łącznika i garażu który znajduje się w projekcie. Pozwolenie na budowę wygasło gdyż minęło kilka lat od ostatnich prac. I tu moje pytanie - Chcę kupić ten dom i w nim od razu zamieszkać. Czy z nieskończonym projektem ( tj. brak garażu) dostanę zgodę na odbiór domu ? Czy taki garaż mogę dostawić za kilka lat ? Jeżeli PNB wygasło, to jedyną opcją prawną jest wystąpienie o nowe PNB wraz z nowym projektem budowlanym. Zwróć uwagę, że budowa nie została zakończona ! a przy wygaśnięciu PNB wszelkie roboty budowlane związane z inwestycją byłyby traktowane jako samowola budowlana ( ze wszystkimi skutkami samowoli ). Nawet, jeśli PNB byłoby aktualne i prawomocne, to brak realizacji części budynku ( garażu z łącznikiem ) skutkuje tzw. zmianą istotną. W takim przypadku mamy również nowy projekt budowlany i nowe PNB dla całego zamierzenia budowlanego. Ponieważ na placu budowy nie można mieszkać, odpada pozwolenie na użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 18.01.2024 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Witam, Podepnę się pod temat w tym wątku, bo mam podobny dylemat. W 2017 r. dostałam pozwolenie na wybudowanie budynku mieszkalnego i wolnostojącego /niepołączonego z mieszkalnym/ budynku gospodarczego. Teraz chciałam złożyć wniosek o zakończenie budowy, bo budowa budynku mieszkalnego została zakończona, a gospodarczego jednak nie buduję, bo nie ma za co Niestety, Nadzór Budowlany odrzucił mój wniosek o zakończenie budowy, bo wg niego przed wykonaniem wszystkich prac zapisanych w pozwoleniu na budowę nie mogę takiego wniosku złożyć. Jedyne co wg nadzoru mogę teraz zrobić, to złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie i zgodzić się na obowiązkową wtenczas wizytę zacnej komisji z NB Czy rzeczywiście niewybudowanie budynku gospodarczego, niemającego nic wspólnego z wybudowanym budynkiem mieszkalnym, uniemożliwia złożenie wniosku o zakończenie budowy? Szczerze, czuję się sankcjonowana za to, że nie jestem milionerem i na niewiele mnie stać... Pozdrówka, Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2024 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Czy rzeczywiście niewybudowanie budynku gospodarczego, niemającego nic wspólnego z wybudowanym budynkiem mieszkalnym, uniemożliwia złożenie wniosku o zakończenie budowy? Tak, bo wniosek i pozwolenie dotyczyło budowy dwóch budynków. Trzeba było zrobić projekt zastępczy w czasie budowy tylko z domem, albo teraz zrobić odbiór częściowy z prawem do użytkowania. Rozumiem, że odstępstw od projektu jest więcej skoro boisz się wizyty NB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 19.01.2024 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Nie, nie ma więcej odstępstw od projektu Elfir, możesz się nie niepokoić Zadałam pytanie i oczekiwałam odpowiedzi - zgodnej z prawem budowlanym, a nie ocen, posądzeń. Odechciewa się zadawać tu pytania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2024 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Nie, nie ma więcej odstępstw od projektu Elfir, możesz się nie niepokoić Zadałam pytanie i oczekiwałam odpowiedzi - zgodnej z prawem budowlanym, a nie ocen, posądzeń. Odechciewa się zadawać tu pytania.... A gdzie była ocena? Po prostu szukałam przyczyn niechęci do wizyty NB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts