Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór domu a niewybudowany garaż

maniekpl

Recommended Posts

Witam. Chcę zakupić dom jednorodzinny. Cała dokumentacja się zgadza - dziennik budowy , pozwolenia, projekty itp.

Budowa domu jest zakończona - wszystko zostało zrobione. Jedynym mankamentem jest to iż poprzedni właściciel nie wybudował łącznika i garażu który znajduje się w projekcie. Pozwolenie na budowę wygasło gdyż minęło kilka lat od ostatnich prac.

I tu moje pytanie - Chcę kupić ten dom i w nim od razu zamieszkać. Czy z nieskończonym projektem ( tj. brak garażu) dostanę zgodę na odbiór domu ? Czy taki garaż mogę dostawić za kilka lat ?

1. Pogadaj z kierownikiem budowy, może odnajdzie w dzienniku wpis sprzed np. dwóch lat.

2. Możesz zgłosić częściowe zakończenie budowy (z wpisem, że garaż zostanie dodany w kolejnym etapie), lub zakończenie pełne (jeśli nie chcesz tego garażu)

Możesz sprecyzować o jaki wpis chodzi ?

Witam. Chcę zakupić dom jednorodzinny. Cała dokumentacja się zgadza - dziennik budowy , pozwolenia, projekty itp.

Budowa domu jest zakończona - wszystko zostało zrobione. Jedynym mankamentem jest to iż poprzedni właściciel nie wybudował łącznika i garażu który znajduje się w projekcie. Pozwolenie na budowę wygasło gdyż minęło kilka lat od ostatnich prac.

I tu moje pytanie - Chcę kupić ten dom i w nim od razu zamieszkać. Czy z nieskończonym projektem ( tj. brak garażu) dostanę zgodę na odbiór domu ? Czy taki garaż mogę dostawić za kilka lat ?

Jeżeli PNB wygasło, to jedyną opcją prawną jest wystąpienie o nowe PNB wraz z nowym projektem budowlanym.

Zwróć uwagę, że budowa nie została zakończona ! a przy wygaśnięciu PNB wszelkie roboty budowlane związane z inwestycją byłyby traktowane jako samowola budowlana ( ze wszystkimi skutkami samowoli ).

Nawet, jeśli PNB byłoby aktualne i prawomocne, to brak realizacji części budynku ( garażu z łącznikiem ) skutkuje tzw. zmianą istotną. W takim przypadku mamy również nowy projekt budowlany i nowe PNB dla całego zamierzenia budowlanego.

Ponieważ na placu budowy nie można mieszkać, odpada pozwolenie na użytkowanie.

• 3 months później...

Witam,

Podepnę się pod temat w tym wątku, bo mam podobny dylemat.

W 2017 r. dostałam pozwolenie na wybudowanie budynku mieszkalnego i wolnostojącego /niepołączonego z mieszkalnym/ budynku gospodarczego.

Teraz chciałam złożyć wniosek o zakończenie budowy, bo budowa budynku mieszkalnego została zakończona, a gospodarczego jednak nie buduję, bo nie ma za co :-)

Niestety, Nadzór Budowlany odrzucił mój wniosek o zakończenie budowy, bo wg niego przed wykonaniem wszystkich prac zapisanych w pozwoleniu na budowę nie mogę takiego wniosku złożyć. Jedyne co wg nadzoru mogę teraz zrobić, to złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie i zgodzić się na obowiązkową wtenczas wizytę zacnej komisji z NB :-)

Czy rzeczywiście niewybudowanie budynku gospodarczego, niemającego nic wspólnego z wybudowanym budynkiem mieszkalnym, uniemożliwia złożenie wniosku o zakończenie budowy?

Szczerze, czuję się sankcjonowana za to, że nie jestem milionerem i na niewiele mnie stać...

Pozdrówka,

Halszka

Czy rzeczywiście niewybudowanie budynku gospodarczego, niemającego nic wspólnego z wybudowanym budynkiem mieszkalnym, uniemożliwia złożenie wniosku o zakończenie budowy?

Tak, bo wniosek i pozwolenie dotyczyło budowy dwóch budynków. Trzeba było zrobić projekt zastępczy w czasie budowy tylko z domem, albo teraz zrobić odbiór częściowy z prawem do użytkowania.

Rozumiem, że odstępstw od projektu jest więcej skoro boisz się wizyty NB?

Nie, nie ma więcej odstępstw od projektu :-) Elfir, możesz się nie niepokoić :-) Zadałam pytanie i oczekiwałam odpowiedzi - zgodnej z prawem budowlanym, a nie ocen, posądzeń.

Odechciewa się zadawać tu pytania....

A gdzie była ocena? Po prostu szukałam przyczyn niechęci do wizyty NB