Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tymczasowe uruchomienie ogrzewania do wygrzania podłogi

Recommended Posts

witam potrzebuje tymczasowo uruchomic ogrzewanie by wygrzac podłogę

dodam ze nie mam pompy miedzy belkami rozdzielacza

pojemność układu ok 140 l sama podłogówka

prosil bym najlepiej o zdjęcia lub rysunki jak z tym sobie poradzic

https://forum.murator.pl/topic/274929-tymczasowe-uruchomienie-ogrzewania-do-wygrzania-pod%C5%82ogi/

Zero informacji o tym, co ma grzać? Jakim kotłem, piecem, ciepło z ogniska itp...

przeplywowy nie ma czujnika który by go wylączam po osiągnięciu zadanej temp

To akurat banalne, dodajesz termostat do pieca za 50zł z czujnikiem przyklejonym do metalowej części złączy/rury, odcinający prąd do podgrzewacza. Ale może ktoś poda lepszy/tańszy pomysł...

Nie ma pompy?......a rury są podłączone i woda zalana i układ odpowietrzony?

Co z króćcami śrubunkami do pompy....one są zaślepione, czy to jest jednak tak że są belki a brak pozostałości czyli pompy z zaworem trójdrogowym i resztą.

Jakie masz źródło ciepła?

Poskładane po wygrzaniu podłogi......... o czym ty piszesz. Pierw złożenie instalacji w całość, próba ciśnieniowa przez przynajmniej dwie doby a dopiero potem zalewanie wodą, odpowietrzanie, uruchomienie instalacji grzewczej i wygrzewanie posadzki.

Kocioł gazowy piec lub pompę ciepła nie masz jeszcze uruchomionej no bo jak skoro tylko pętle do rozdzielaczy i bez wody.

Jeśli już się upierasz przy wygrzewaniu i posadzki są gotowe to pomysł z podgrzewaczem przepływowym metalowym wiadrem i dowolną pompą wodną oraz bieżącą wodą do napełnienia instalacji wydaje się najtrafniejszy

Można też pogrzewacz zamienić na zwykłą grzałkę (mocniejszą niż do herbaty) w tym wiadrze, jeśli po napełnieniu z wodociągu pompa miałaby z wiadra czerpać w obiegu zamkniętym.
Można też pogrzewacz zamienić na zwykłą grzałkę (mocniejszą niż do herbaty) w tym wiadrze, jeśli po napełnieniu z wodociągu pompa miałaby z wiadra czerpać w obiegu zamkniętym.

@ humidorek............ ja żartowałem :D. Pomyśl dobrze zanim cokolwiek zaproponujesz.

Podgrzewacz powiedzmy 3kW ma wydajność 2 l/min a więc co on tym podgrzeje pętle podłogówki, tym bardziej wiadro z grzałką.

Jeśli już to kominek z płaszczem wodnym

faj jakis schemat jak mialo by to wyglądac

Jak nie masz źródła ciepła, i nie chcesz sporo zaoszczędzić montując docelowy czym prędzej, to wrzuć w szukajkę "ruropiec"

Możesz też kupić gotowy kocioł elektryczny (może być używka) i potem odsprzedać.

Żartuj sobie jak chcesz, ja nie. Podgrzewacz albo grzałka 3kW zrobi swoje i będzie wystarczające do wygrzania wylewki w obiegu zamkniętym.

Do ogrzewania zamieszkanego, dobrze ocieplonego domu z rekuperacją to może i wystarczy. Do wygrzewania zdecydowanie za mało. Ze 3x3kW do tego trzeba minimum.

Edytowane przez Kaizen