krzysiek17-18 09.10.2023 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 witam potrzebuje tymczasowo uruchomic ogrzewanie by wygrzac podłogę dodam ze nie mam pompy miedzy belkami rozdzielacza pojemność układu ok 140 l sama podłogówka prosil bym najlepiej o zdjęcia lub rysunki jak z tym sobie poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 09.10.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Może przepływowy ogrzewacz wody z pompką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 09.10.2023 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 przeplywowy nie ma czujnika który by go wylączam po osiągnięciu zadanej temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 09.10.2023 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 witam potrzebuje tymczasowo uruchomic ogrzewanie by wygrzac podłogę dodam ze nie mam pompy miedzy belkami rozdzielacza pojemność układu ok 140 l sama podłogówka prosil bym najlepiej o zdjęcia lub rysunki jak z tym sobie poradzic Zero informacji o tym, co ma grzać? Jakim kotłem, piecem, ciepło z ogniska itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 09.10.2023 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 przeplywowy nie ma czujnika który by go wylączam po osiągnięciu zadanej temp To akurat banalne, dodajesz termostat do pieca za 50zł z czujnikiem przyklejonym do metalowej części złączy/rury, odcinający prąd do podgrzewacza. Ale może ktoś poda lepszy/tańszy pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.10.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 witam potrzebuje tymczasowo uruchomic ogrzewanie by wygrzac podłogę dodam ze nie mam pompy miedzy belkami rozdzielacza pojemność układu ok 140 l sama podłogówka prosil bym najlepiej o zdjęcia lub rysunki jak z tym sobie poradzic Nie ma pompy?......a rury są podłączone i woda zalana i układ odpowietrzony? Co z króćcami śrubunkami do pompy....one są zaślepione, czy to jest jednak tak że są belki a brak pozostałości czyli pompy z zaworem trójdrogowym i resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 09.10.2023 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 jedyne co jest podlaczone to pętle do rozdzielaczy same rozdzielacze nie sa ieszcze podpiete zostanie to poskladane po wygrzaniu podlogi i połozeniu zywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2023 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 witam potrzebuje tymczasowo uruchomic ogrzewanie by wygrzac podłogę dodam ze nie mam pompy miedzy belkami rozdzielacza pojemność układu ok 140 l sama podłogówka prosil bym najlepiej o zdjęcia lub rysunki jak z tym sobie poradzic Jakie masz źródło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.10.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Poskładane po wygrzaniu podłogi......... o czym ty piszesz. Pierw złożenie instalacji w całość, próba ciśnieniowa przez przynajmniej dwie doby a dopiero potem zalewanie wodą, odpowietrzanie, uruchomienie instalacji grzewczej i wygrzewanie posadzki. Kocioł gazowy piec lub pompę ciepła nie masz jeszcze uruchomionej no bo jak skoro tylko pętle do rozdzielaczy i bez wody. Jeśli już się upierasz przy wygrzewaniu i posadzki są gotowe to pomysł z podgrzewaczem przepływowym metalowym wiadrem i dowolną pompą wodną oraz bieżącą wodą do napełnienia instalacji wydaje się najtrafniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 09.10.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Można też pogrzewacz zamienić na zwykłą grzałkę (mocniejszą niż do herbaty) w tym wiadrze, jeśli po napełnieniu z wodociągu pompa miałaby z wiadra czerpać w obiegu zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.10.2023 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Można też pogrzewacz zamienić na zwykłą grzałkę (mocniejszą niż do herbaty) w tym wiadrze, jeśli po napełnieniu z wodociągu pompa miałaby z wiadra czerpać w obiegu zamkniętym. @ humidorek............ ja żartowałem . Pomyśl dobrze zanim cokolwiek zaproponujesz. Podgrzewacz powiedzmy 3kW ma wydajność 2 l/min a więc co on tym podgrzeje pętle podłogówki, tym bardziej wiadro z grzałką. Jeśli już to kominek z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 10.10.2023 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Żartuj sobie jak chcesz, ja nie. Podgrzewacz albo grzałka 3kW zrobi swoje i będzie wystarczające do wygrzania wylewki w obiegu zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 11.10.2023 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 faj jakis schemat jak mialo by to wyglądac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) faj jakis schemat jak mialo by to wyglądac Jak nie masz źródła ciepła, i nie chcesz sporo zaoszczędzić montując docelowy czym prędzej, to wrzuć w szukajkę "ruropiec" Możesz też kupić gotowy kocioł elektryczny (może być używka) i potem odsprzedać. Żartuj sobie jak chcesz, ja nie. Podgrzewacz albo grzałka 3kW zrobi swoje i będzie wystarczające do wygrzania wylewki w obiegu zamkniętym. Do ogrzewania zamieszkanego, dobrze ocieplonego domu z rekuperacją to może i wystarczy. Do wygrzewania zdecydowanie za mało. Ze 3x3kW do tego trzeba minimum. Edytowane 11 Października 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts