Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styrodur pod rolety - czy zaciągać klejem

Recommended Posts

Dzień dobry,

na dniach planuje w miejscu cofniętych nadproży wkleić xps - 5cm.

Mam jednak pytanie, czy wklejony styrodur warto z zewnątrz również zaciągnąć klejem by go zakryć razem z pianką którą uszczelnię szpary?

Czy jednak zostawić xps odsłonięty, do którego zostanie dostawiona roleta?

Pozdrawiam

Powinieneś być w stanie dość łatwo zastąpić go wybranym przez siebie cienkim materiałem. Trudność będzie związana ze sposobem mocowania do rolki u góry. Musi wrócić na wałek absolutnie idealnie prosto, w przeciwnym razie spowoduje to problemy. Niektóre marki są mocowane przez szczelinę w rolce, ale inne marki używają kleju lub mocnej taśmy dwustronnej https://19216811.cam/ https://1921681001.id/. Ogólnie rzecz biorąc, chcesz, aby tkanina okrążyła rolkę wiele razy, zanim osiągnie pełną długość, do której ją rozłożysz, więc nigdy nie otwieraj jej do punktu, w którym zwisa z miejsca, w którym znajduje się klej. Zdobądź więc nowy materiał dłuższy, niż potrzebujesz. Kiedyś zajmowałem się sprzedażą i naprawą dekoracji okiennych, a podczas napraw w domu używaliśmy dwustronnej taśmy klejącej do ponownego mocowania rolety na rolce. Edytowane przez kasit

Dzień dobry,

na dniach planuje w miejscu cofniętych nadproży wkleić xps - 5cm.

Mam jednak pytanie, czy wklejony styrodur warto z zewnątrz również zaciągnąć klejem by go zakryć razem z pianką którą uszczelnię szpary?

Czy jednak zostawić xps odsłonięty, do którego zostanie dostawiona roleta?

Pozdrawiam

XPS może zostać odsłonięty, ale byłbym ostrożny z tą pianką, bo może zmienić geometrię kasety z roletą.